ועדת השרים לחקיקה אישרה: מפעילות תקשורת לא יוכלו להתערב בשימושים שעושים המנויים ברשת

מטרת החוק, שעובר עתה להצבעה בכנסת, היא למנוע מבעלי תשתיות התקשורת והספקיות לסכל את היכולת לקבל שירותים באמצעות ספקים אחרים או דרך יישומים שונים, כפי שעשו חברות הסלולר בעבר ● עם זאת, תהליך החקיקה יארך זמן רב ובכל מקרה, ההצעה מותירה לספקים פתח להתערב בשימושים שאנחנו עושים ברשת, אם שר התקשורת יאשר זאת

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (ג') את הצעת החוק של משרד התקשורת בנושא ניטרליות רשתות תקשורת. המשמעות של הצעת החוק, אם תעבור בכנסת, היא שמפעילות התקשורת לא תהיינה יכולות להתערב בשימושים שעושים המנויים ברשת האינטרנט.

מטרת החוק היא למנוע מבעלי תשתיות התקשורת והספקיות לעשות שימוש לרעה בכוחם ולסכל את יכולתו של הלקוח לקבל שירותים באמצעות ספקים אחרים או דרך יישומים שונים. היא באה למנוע הישנות של מקרים כאלה שקרו בעבר, למשל כשסלקום הכניסה סעיף לחוזה הסלולר שלה מול הלקוחות שאפשר לה לחסום את תוכנת סקייפ (Skype) או כשחברות הסלולר חסמו אפשרויות טכנולוגיות של שימוש בסמארטפון כנקודה חמה לכמה משתמשים.

כמו כן, הצעת החוק מורה לספקי תקשורת לאפשר למנויים לעשות שימוש בציוד שברשותם גם ברשתות של מפעילים אחרים, ככל שהציוד מאפשר זאת מבחינה טכנולוגיות. כך לא ניתן יהיה להשתמש בציוד כבחסם מעבר בין מפעילים.

המשרד אסר בעבר לבצע הגבלות או חסימות שונות – איסור שהוחל בשעתו על גורמים הפועלים בשוק הסלולר. משרד התקשורת סבור, כי עקרון הניטרליות ברשת רלוונטי גם לגבי גורמים נוספים הפועלים בשוק התקשורת, ובכלל זה גורמים העוסקים במתן שירותי גישה לאינטרנט (ISP) ובמתן שירותי תשתית אינטרנט נייחת רחבת פס (מפעילים פנים ארציים נייחים), כמו גם חברות השידורים הרב-ערוציים.

עם זאת, לא כדאי להתחיל בחגיגות, כי ייקח עוד זמן רב עד שהחוק יעבור את כל שלבי החקיקה וגם אם הוא יאושר במתכונתו הנוכחית, "מותרת הגבלה או חסימה המתחייבת מניהול תקין והוגן של התעבורה ברשת. לשם כך ניתנה לשר התקשורת הסמכות לקבוע סוגי פעילויות של בעל רישיון, שיראו אותן כפעילות תקינה, שנועדה לנהל את הרשת שלו בדרך הוגנת", כך לשון ההודעה של משרד התקשורת. כלומר, החוק משאיר למפעילות התקשורת אפשרות להתערב ומי שיחליט מתי מותר להן או לא יהיה שר התקשורת, כאשר עוד לא נקבע מהי פעילות הוגנת.

אירועים קרובים