הוותיקן – במרכז הסכסוך בין HP למנכ"ל אוטונומי

אוטונומי דיווחה כי הכס הקדוש רכש את התוכנה שלה כחלק מפרויקט למיחשוב הספרייה שלו, בעוד שעסקה זו כלל לא בוצעה – כך התגלה בסכסוך המשפטי בין הצדדים ● ב-HP טוענים כי המקרה מעיד על ההתנהלות של חברת התוכנה הבריטית אותה רכשה בפרשה

הוותיקן מצא עצמו, בעל כורחו, באמצעו של מאבק בין HP למנכ"ל לשעבר של אוטונומי (Autonomy) סביב רכישת חברת התוכנה הבריטית והסכסוכים המשפטיים שבעקבותיה. זאת, לאחר שאוטונומי דיווחה כי הכס הקדוש רכש את התוכנה שלה, במסגרת פרויקט למיחשוב ספריית הוותיקן, בעוד שבמציאות, לא בוצעה רכישה – לא מאוטונומי ולא מהמפיץ שלה, Micro Technologies. הסיפור מאשר את טענות HP לפיהן ההתנהלות הזאת הייתה רווחת באוטונומי.

לפי הדיווחים של אוטונומי, ה-"רכישה" על ידי הוותיקן הניבה לה הכנסות בסך 11.55 מיליון דולר. גורמים ב-HP טוענים כי רישום המכירה היה חלק ממצג השווא של אוטונומי להראות גידול במכירות, אף שחלקן לא קרה, כולל הרכישה האמורה. אנתוני חימנז, מנכ"ל מיקרוטק, אמר כי אוטונומי ביקשה ממנו לרכוש את התוכנה עבור הוותיקן והופתע לגלות כי חברה אחרת, NTT Data מיפן, היא שנבחרה לנהל את פרויקט הדיגיטציה של הספרייה. הוא שאל בספריית הכס הקדוש האם תוכנת אוטונומי הייתה בשימוש – ונענה בשלילה.

העסקה היא אחת מני רבות ש-HP בודקת. ענקית המיחשוב סירבה להגיב לגבי המקרה הספציפי ורק מסרה כי "בכירי אוטונומי לשעבר השתמשו בטקטיקות רבות כדי לסלף את המדדים הכספיים המדווחים של החברה וליצור אשליה של צמיחה".

המקרה התגלה כחלק מתביעה שהגישו בעלי מניות ב-HP נגד בכירי החברה, שיושבה בחודש שעבר. הסכסוך נתגלע לאחר פרשת רכישת המיליארדים של ענקית התוכנה הבריטית אוטונומי. במסגרת ההסדר הסכימו עורכי הדין של בעלי המניות לבטל את כל התביעות נגד בכירי HP, בעבר ובהווה, לרבות מג וויטמן, המנכ"לית הנוכחית של ענקית ה-IT, וחברי מועצת המנהלים ויועצים של החברה.

לעומת זאת, אלה שלא נכללו תחת ההסדר החדש הם בכירי אוטונומי לשעבר, ובראשם מייקל לינץ', המייסד והמנכ"ל. כחלק מההסכם, עורכי הדין של בעלי המניות סייעו ל-HP לבסס את התביעה נגד לינץ', שושובן חוסיין, סמנכ"ל הכספים, ובכירים לשעבר נוספים בנרכשת.

פצצה פיננסית של מיליארדים
בעלי המניות של HP תבעו את החברה ואת בכיריה בעקבות רכישת אוטונומי, שנתגלה שבוצעה תוך הונאה בת מיליארדי דולרים. ההונאה גרמה לירידת ערכה הבורסאי של ענקית ה-IT, גם כן במיליארדי דולרים.

HP הודיעה על רכישת אוטונומי באוגוסט 2011, תמורת 10.25 מיליארד דולר – מחיר שייצג שווי של 42.11 דולר למנייה, 64% יותר ממחיר השוק בזמן הרכישה. אוטונומי, שעוסקת בניתוח מידע מובנה בעולם ה-Big Data, הייתה אז חברת התוכנה השנייה בגודלה בבריטניה.

בנובמבר 2012, שנה ושלושה חודשים לאחר ההודעה על הרכישה, הטילה ענקית ה-IT פצצה פיננסית והודיעה כי היה עליה למחוק מהספרים החשבונאיים שלה סכום עתק של 8.8 מיליארד דולר. היא נימקה זאת בסילוף ו-"ניהול חשבונאי לא הולם" – שם קוד להונאה – של אוטונומי. ב-HP טענו כי יותר מחמישה מיליארד דולר מירידת הערך היו תוצאה של נהלי החשבונאות בחברה הנרכשת. אנליסטים ציינו כי גודל ההפסד והמהירות שבה התרחש מסמנים את העסקה כאחת ההרסניות ביותר שנעשו על ידי חברת IT גדולה בשנים האחרונות.

חודש לאחר מכן פתח הממשל האמריקני בחקירת הרכישה, בעקבות הידיעות על הונאה חשבונאית ומצג שווא לגבי הביצועים הפיננסיים של החברה הנרכשת.

באוגוסט 2013 שכרה HP את ראלף פררה, לשעבר בכיר ברשות האמריקנית לניירות ערך (SEC), כדי שיחקור מטעמה את החשדות. הוא התפרסם בעשור הקודם כשהגן על חברות רבות שה-SEC חשדה או האשימה אותן בביצוע תיארוך לאחור (בקדייטינג) – עבירה פלילית שנועדה להניב למבצעיה רווח בדיעבד ממניות. במסגרת הבדיקה, שנערכה על ידי ועדה בת שלושה דירקטורים בלתי תלויים, נבחנו טענות בעלי המניות של HP לפיהן החברה התעלמה מאזהרות על אי סדרים חשבונאיים ולא הצליחה לוודא את מצבה הכספי האמיתי של אוטונומי לפני הרכישה. הוועדה קבעה כי ליאו אפותקר, בהיותו אז מנכ"ל HP, וכמה אנשי מקצוע שנשכרו על ידי החברה התרשלו בעת ולפני הרכישה וכי עובדיה הונו את החברה.

בעלי המניות של ענקית ה-IT העלו את הטענות הללו בתביעה שהגישו במאי 2013. הם הוסיפו שחברי מועצת המנהלים של HP לא ביצעו "בדיקת נאותות טכנולוגית" ושהמנהלים והיועצים של החברה "סילפו עובדות כדי להסתיר את המחדלים שלהם". על פי התביעה, "אוטונומי עסקה בעסקות סיבוביות, במסגרתן היא רכשה מוצרים מלקוחותיה, וכן עסקה בצורות אחרות של הכרה אגרסיבית בהכנסות, על מנת לנפח את מצבה הפיננסי ולהבריא אותו. הנתונים על עלות הרישיונות, היקפי מכירתם ופרטים נוספים נקברו בתוך נתונים אחרים, כחלק מנתוני המכירות, השיווק, דו"חות הרווח וההפסד או הוצאות אחרות".

לינץ' מנהל זה שנים מאבקים נגד HP וטוען שהכול היה כשורה לפני הרכישה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים