IT לטובת המלחמה בפשיעה
המכרז לשדרוג מערכות התוכנה לזיהוי ביומטרי של המשטרה, הוא דוגמה קטנה לדרך שבה טכנולוגיה יכולה לייעל את עבודת המשטרה ולסייע לה במשימות הביטחון המוטלות על כתפיה ● האח הגדול לא יידע הכל
המכרז לרכישת תוכנה לזיהוי ביומטרי שפרסמה משטרת ישראל, ישכלל את מערכות המיחשוב שלה ויאפשר לכוחות בשטח לבצע זיהוי ביומטרי בזירות האירועים בזמן אמת ובאופן מקוון. זו דוגמה קטנה, כיצד טכנולוגיה וכסף יכולים להקל, ולו במעט, על עבודתם הקשה של השוטרים.
יכולת הטיפול בטביעות האצבע של חשודים קיימת כבר שנים רבות במשטרה. במשך שנים רבות שמרו בסוד את דבר קיומה של התוכנה לזיהוי ביומטרי ולניהול מאגר טביעות האצבע. זאת, כדי לא לעורר תגובות בלתי רצויות. עם השנים השתכללה השיטה, וכיום יש בידי המשטרה מאגר של טביעות אצבע שנלקחו מעבריינים או מחשודים בפלילים.
על פי חוק הביומטריה שעומד לעבור בכנסת, האזרחים ימסרו את המידע הביומטרי עליהם רק אם ירצו בכך. לעומתו, איסוף המידע הביומטרי שיש בידי המשטרה על העבריינים – נעשה ביוזמת המשטרה. כיום, השיטה יחסית משוכללת אבל לא באופן מספיק: החוקרים מגיעים לזירת האירוע, עוצרים או לוקחים דגימות ביומטריות של הנמצאים בשטח (קורבנות, עבריינים למיניהם, אזרחים שנפגעו) וביכולתם להשוות את הנתונים הללו למאגר הביומטרי שבמטה הארצי של המשטרה.
אלא שבעידן הנוכחי, באינטנסיביות שבה קורים אירועי הפשע, האלימות ותאונות הדרכים – תהליכי החקירה הראשונים ואיסוף הפרטים בשטח צריכים להיות זריזים ומהירים יותר. בעזרת המערכות הקיימות של המשטרה, על החוקרים לקחת את הדגימות הביומטריות לתחנת המשטרה הקרובה, ושם בעזרת ה-IT לבצע את הזיהוי והאימות. כל מי שקצת מכיר את המציאות המורכבת בעת אירוע כלשהו, יודע עד כמה חשובה כמות הפרטים ומהירות איסופם בזמן אמת, מבלי לבזבז זמן. מהירות קבלת המידע המושווה היא אחד מהמאפיינים שהמשטרה תדרוש מהתוכנה החדשה, במסגרת המכרז הענק שהיא פרסמה.
כך, השוטרים יוכלו כבר בזירה עצמה לדעת בוודאות אם החשוד שבידיהם, או חלילה הגופה שמונחת לפניהם, נמנים על אותו מאגר של מי ש"מוכרים למשטרה" – או לא. בעת אירוע רב נפגעים, מידע שמפריד בין הקורבנות לבין החשודים בפלילים הוא בעל ערך רב.
המלחמה באלימות אינה תלויה רק במערכת דוגמת זו שהמשטרה מבקשת לרכוש. אבל ללא ספק, כאשר המכרז יסתיים ובידי המשטרה יהיו כלים חכמים יותר ויעילים יותר, היא תוכל להגיב מהר יותר לאירועי אלימות לסוגיהם. כך היא תוכל לסיים מהר יותר את העבודה בזירה ולפנות כוחות למשימה הבאה. הרי לפנינו דוגמה אחת כיצד מערכות מידע חכמות, משתלבות במאמץ הכללי לצמצום הפשע והאלימות בחברה הישראלית.
אגב ביומטריה: במשטרה מסבירים לנו שהמאגר הביומטרי שלהם, לא יהיה מקושר בדרך כלשהי למאגר שיוקם על ידי משרד הפנים, לאחר שחוק הביומטריה יעבור בקרוב, אם יעבור. לכאורה, זו הודעה מרגיעה, אולם מנגד עולה כאן שאלה אחרת. ההתנגדות הרבה לאישור חוק הביומטריה, נבעה ברובה מההקשר למאגר הפושעים של המשטרה. אחת הטענות הייתה, שהמאגר הביומטרי הארצי נועד לסייע למשטרה להלחם בפשיעה ובכניסת מחבלים לשטח ישראל. לכאורה, מתבקש שיהיה קשר בין המאגרים. שאם לא כן, המצדדים בקיומו של המאגר שיוקם במשרד הפנים מאבדים את אחד הטיעונים המרכזיים בעדו. אלא שדווקא סתירה זו היא צריכה להרגיע את המתנגדים: האח הגדול לא יידע הכל. אם המשטרה תצטרך מידע מאותו מאגר לכשיוקם, היא תפנה ותבקש אישור לקבל מידע זה, כפי שכל גורם שלטוני אחר נדרש לעשות.
מה הוא מקשקש שם? כתב: "על פי חוק הביומטריה שעומד לעבור בכנסת, האזרחים ימסרו את המידע הביומטרי עליהם רק אם ירצו בכך" ובכן, אני לא יודע מאיפה לקחת את זה. אבל החוק קובע שנת מאסר למי שלא יתן את נתוניו הביומטרים לצורך הנפקת ת.ז. פשוט לקרוא (24 עמודים עם ההסברים)