רו"ח יוסי גינוסר, מנכ"ל פאהן קנה ניהול בקרה Grant Thornton Israel: "היקף התקציב הממוצע לביקורת פנים בחברות ציבוריות בינוניות בישראל הוא רק רבע משרת מבקר"
סקר על מצב הביקורת הפנימית בחברות ציבוריות גדולות נערך על ידי פאהן קנה ניהול בקרה Grant Thornton Israel, החברה המובילה בתחום שירותי הבקרה בישראל. הסקר נערך זו השנה החמישית ובודק חברות ציבוריות שאינן חברות דואליות או חברות ביטוח או בנקים (הכפופים להנחיות מיוחדות מטעם המפקח על הבנקים והמפקח על שוק ההון).
רו"ח יוסי גינוסר, מנכ"ל פאהן קנה ניהול בקרה Grant Thornton Israel שערך את הסקר וישתתף בחודש יוני בכנס "ביקורת פנימית – העידן החדש" התייחס לממצאים.
מהו מצב היקף שעות הביקורת הפנימית בחברות ציבוריות בישראל?
"מסקר שערכה פאהן קנה ניהול בקרה בשנה האחרונה ובודק את מצב הביקורת הפנימית בקרב חברות ציבוריות גדולות עולה כי היקף תקציב הביקורת הפנימית הממוצע לחברה ציבורית גדולה צמח בכ-50% בארבע שנים. היקף התקציב הממוצע לביקורת פנים בחברות שמחזורן 100 מיליון שקל עד מיליארד, המהוות את רוב החברות הנסחרות בתל אביב, עומד על כרבע משרת מבקר בלבד. הסקר שערכנו מצביע על פערים ניכרים מאוד בתקציבי הביקורת בין חברות בהיקף דומה הפועלות באותו ענף. 30% מהחברות הציבוריות שנדגמו הקטינו את תקציבי הביקורת הפנימית השנה בהשוואה לשנה הקודמת. מתוכן, רק 19% ציינו את הסיבה לכך".
איך אתה מסביר את השונות הקיימת בהיקף שעות הביקורת באותו ענף בחברות בעלות מחזור מכירות דומה?
"השונות הקיימת בהיקף שעות הביקורת באותו ענף בחברות בעלות מחזור מכירות דומה נובעת מאי קיום סטנדרט, אפילו מעורפל, באשר להיקפי תקציבי ביקורת פנימית בחברות ציבוריות.
מי ממונה על המבקר הפנימי בסקר שערכתם?
"בקרב כ-17% מהחברות הממונה על המבקר הפנימי בחברה הינו יו"ר ועדת ביקורת, מזכיר החברה או סמנכ"ל כספים וזאת בניגוד לחוק הביקורת הפנימית שקובע כי הממונה יהיה יו"ר הדירקטוריון או יו"ר גוף מקביל, או מנכ"ל. שיעור המצביע על גידול בהשוואה לממצאי הסקרים בשנים הקודמות. כאשר המבקר הפנימי כפוף לסמנכ"ל כספים, יקשה עליו לבצע את עבודתו ללא ניגוד עניינים. המבקר הפנימי לא יוכל לבצע ביקורת במחלקת כספים, כאשר הממונה עליו (סמנכ"ל הכספים) הינו גם המבוקר".
האם החברות בודקות במסגרת הביקורת הפנימית נושאים מהותיים?
"8% מהחברות שדגמנו ציינו כי תוכנית הביקורת אינה מתייחסת לפעילות החברות בחו"ל. מתוך החברות שלא ציינו האם תוכנית הביקורת מתייחסת לחברות מוחזקות בחו"ל, נמצא כי למחציתן קיימת פעילות בחו"ל. רו"ח גינוסר מוסיף: "רק 11% מהחברות דווחו כי המבקר בדק עסקאות מהותיות. בשאר 89% מהחברות אין כלל התייחסות לשאלה האם נבדקו כל העסקאות המהותיות או שדווח כי המבקר לא בדק".
בעקבות הבעיות שאתה מעלה, מה ניתן לעשות על מנת לשפר את מצב הביקורת הפנימית בחברות ציבוריות בישראל?
"הסקר מציג פעילות ביקורת פנימית בלתי תקינה בקרב חלק מהחברות, שנובעת בין השאר מגישת הרגולציה הוולונטרית בה נוקטת רשות ניירות ערך בתחום הביקורת הפנימית. לאור הממצאים האמורים, אנו סבורים כי יש מקום לקביעת חזקה של שעות ביקורת בהתאם להיקף הפעילות של החברה, כפי שהדבר בוצע על ידי הממונה על שוק ההון באשר לחברות ביטוח, פנסיה וגמל".