הדור הבא של המנמ"רים
המפגש הקרוב של פורום המנמ"רים של אנשים ומחשבים, C3, יעסוק באחת השאלות הבוערות ביותר כיום בענף ה-ICT: מי יהיו מחליפיהם של המנמ"רים הוותיקים המכהנים כיום וכיצד הם יוכשרו?
שדרת הניהול הוותיקה של המנמ"רים מתבגרת. זו עובדה. לכן, רבים מהם עוסקים כיום בסוגיית הדור הבא, כלומר מי יהיו אלה שיחליפו אותם.
הכנת דור עתיד אינה עניין של מה בכך. הדרישה היא לכוח אדם איכותי וייחודי, שמוכשר לתפקידים השונים במיוחד. בישראל, מסלול ההכשרה של המנמ"רים עבד במשך שנים בשני מישורים מקבילים: אקדמי וחוץ-אקדמי. המסלולים האקדמיים מלמדים את מקצועות מדעי המחשב המסורתיים, ומתמקדים יותר בפן התיאורטי ובפחות בזה המעשי. את מקצוע המנמ"ר למד הדור הנוכחי תוך כדי העבודה השוטפת, ובעזרת השתתפות בקורסים ייעודיים, דוגמת זה של ג'ון ברייס ואנשים ומחשבים.
בוגרי האקדמיה הצעירים מבינים כעת, כי עליהם להשקיע יותר בלימודים – הן באלה המעשיים והן בתארים המתקדמים, כדי לייצר לעצמם מסלול קידום באותם אגפי IT שבהם שולטים המנמ"רים של היום. גם המוסדות האקדמיים הבינו, כי עליהם להרחיב מעט את היריעה. המכללות, שקמו כפטריות אחרי הגשם, ניצלו את הגמישות הניהולית-ארגונית שלהן, כדי לייצר תוכניות לימודים ייעודיות למנהלי מערכות המידע – הן במסגרת המחלקות למדעי המחשב והן במסגרות הפקולטות לניהול. מסגרות כאלו קיימות כיום במוסדות כגון המכללה למינהל, מכללת תל אביב יפו, מכללת שנקר, מכללת הדסה ובכל האוניברסיטאות הגדולות, במסגרות לתארים מתקדמים. בנובמבר פתחה את שעריה מכללת דן, שמכוונת ליעד השאפתני ביותר: להכשיר באופן אקדמי את הדור הבא של מנהלי מערכות המידע.
מוסדות הלימודים וההכשרה, שיהוו חלק בלתי נפרד מהנוף המקצועי של הענף בשנים הבאות, יצטרכו להתמודד עם סוגיות לא פשוטות, כגון מהו עתידו של מקצוע המנמ"רות, אילו כישורים יידרשו בעתיד ממנמ"ר צעיר והאם הם דומים למה שנדרש ממנו לפני עשור. השאלה הגדולה ביותר היא כיצד מייצרים מנמ"ר שהוא גם מקצועי מבחינה טכנולוגית וגם מהווה מנהל שמבין ביזנס ומסוגל להשתלב בליבת העסקים של הארגון?
ישנה כמובן גם שאלת התגמול – כיצד תראה טבלת השכר של אנשי ה-IT בעתיד, לאור משתנים בלתי תלויים כגון השינויים המבניים בכלכלה העולמית, במבנה השוק ובפעילות הארגונים. כיצד הגלובליות, שמאפשרת ניידות מוחלטת על פלטפורמת ענן ובסביבת רשתות חברתיות, תעצב את מבנה התגמול של המנמ"ר?
נושאים אלו ואחרים יעלו לדיון במפגש הקרוב של פורום המנמ"רים של אנשים ומחשבים, C3, שכמו יתר הפורומים המקצועיים של הקבוצה, מהווה מסלול נוסף של הכשרה ולימוד. במפגש, שיתקיים ב-30 בנובמבר, יערך פאנל של מנמ"רים בכירים בהנחיית זיו מנדל – מנכ"ל משותף בג'ון ברייס הדרכה וממייסדי ההכשרה המקצועית בענף ה-ICT הישראלי. המשתתפים ישתדלו לענות על השאלה, כיצד ניתן לשפר את המשאב האנושי של הענף בעשור הקרוב? בין משתתפי הפאנל: רונן זרצקי – סמנכ"ל הטכנולוגיות של ישראכרט, בני גורביץ' – ראש מערכות המידע בבנק איגוד, מוטי טובי – מנמ"ר קומברס (Comverse) וד"ר צבי רן מאוניברסיטת תל אביב.
את המפגש יפתחו ד"ר רועי גלברד – סגן ראש בית הספר למוסמכים במינהל עסקים באוניברסיטת בר אילן, שידבר על שיתוף ידע בקרב עובדי הידע במגזר הממשלתי, ופרופסור ניב אחיטוב – דיקן המכללה האקדמית דן, שידבר על תפקיד האקדמיה בהכשרת עובדי תעשיית ה-IT בישראל. זיו מנדל מג'ון ברייס יישא הרצאה בנושא המגמות בתחום המשאב האנושי, מסלול קריירה ומקצועות מבוקשים.
אין ספק שהשיח הזה על מסלול ההכשרה של המנמ"רים יימשך גם ב-2012. בתוך כמה שנים תהיה מפת ההכשרה של הדור הבא של ה-CIO בישראל שונה לחלוטין מאשר עד כה.
תגובות
(0)