כור ההיתוך של אומת הסטארט-אפ
בני נוער בעלי השקפות עולם שונות, בנים ובנות, יהודים וערבים השתתפו בתוכנית של נס להכשרת מנהיגים טכנולוגיים ● ליקטנו עבורכם כמה מהרעיונות המקוריים שצמחו משם
יש אירועים שכאשר הם נערכים, פעם בשנה, הם מעניקים למבקר חוויה מיוחדת במינה. משהו כמו אוויר צח בפסגת ההר, כשמעליה שמיים כחולים ובהירים.
אירוע סיום מחזור ז' של התוכנית לפיתוח מנהיגות טכנולוגית וניהול ידע שעורכת נס הוא אחד מהם. מזה תשע שנים מפעילה החברה תוכנית ייחודית רחבת היקף, כלל ארצית, שמיועדת לתלמידי תיכון ולמורים מכל רחבי הארץ. במהלכה חוקרים המשתתפים תחום שהם בחרו בו וכותבים פרוטוטייפ מפורט למוצר שהם רוצים לפתח. אירוע הסיום, שנערך אתמול (ב'), מרכז תחת קורת גג אחת הורים, מורים ובעיקר את התלמידים עצמם, שמסבירים לכל מי שרק מוכן לשמוע כיצד הם מגשימים חלומות לטובת האנושות.
אם נעביר את בני הנוער האלה במנהרת הזמן 4-5 שנים קדימה, נוכל לראות לנגד עינינו את הדור הבא של אומת הסטארט-אפים. אנשים שתוכלו לראות במשרדיכם, אם אתם מנהלי מחשוב או משקיעים, או בתערוכות בחו"ל. חלק מבני הנוער הללו משווקים את הפתרון שלהם בכישרון רב ובקיצור נמרץ, על פי כל כללי הספר של גיוס הון ב-7 דקות או "זמן מעלית".
הפעילות של נס בתחום הזה נופת תחת הקטגוריה "תרומה לקהילה", אבל היקפי התוכנית, ההשקעה הרבה בה והתוצאות שלה לוקחים את המושג "תרומה לקהילה" למחוזות אחרים.
לכן, דבריה באירוע הסיום של טובה צירלין, מנהלת תחום החינוך הטכנולוגי בנס, לפיהם "אנחנו מייצרים פלטפורמה לטובת אומת הסטארט-אפים" נשמעים טבעיים ומשתלבים עם הנוף האנושי המרתק שנגלה לנגד עיני מי שנכח שם – צעד אחר צעד, ביתן תצוגה אחרי ביתן תצוגה.
ההכשרה של הצעירים הללו, שנמשכת שנתיים, אינה קלה ולא מובנת מאליה. הם עושים זאת בנוסף לתוכנית הלימודים הרגילה, שגם ככה עמוסה מאוד בכיתות י"א-י"ב. התוכנית דורשת מהם חשיבה יצירתית, מחקר מעמיק של תחום, מציאת הפתרון הטכנולוגי, מעולמות שונים ומשונים, ולבסוף – הצגת הפתרון.
זהו דור העתיד של המנהיגים הטכנולוגיים, דור שאם החיים יזמנו לו את ההזדמנויות הנכונות, בני הנוער הללו יובילו חברות ענק. זה הדור שייתן לחינוך הטכנולוגי את מה שהמדינה עדיין לא השכילה לתת לו: את התקווה, הגאווה וההזדמנות להוכיח קודם כל לעצמם, אבל גם לאחרים, שאין דבר שלא ניתן להגשמה.
כשמסיירים בתערוכה לא יכולים להתנתק מהרוחות הרעות שנושבות בחוץ, שעוסקות בפערים בין עדתיים, במעמדות ובדתות. בפעילות זו של נס אין הבדלים בין בעלי השקפות עולם שונות, בין בנים לבנות ובין יהודים לערבים. הם כולם למדו קודם כל לחיות זה לצד זה, להקשיב אחד לשני ובעיקר לעבוד ביחד, לשתף ולהפרות זה את זה. אלה תכונות שרבים מהאנשים הבוגרים עדיין לא למדו, או שכחו, לעשות.
על מה הם חלמו?
מעבר להתפעלות מהמוצרים והרעיונות, אי אפשר שלא להתרשם מהיכולת של בני הנוער הללו לחשוב על פתרונות מעשיים לחיי היום יום שלנו. מדובר בתחומים כמו תאונות דרכים, בעיות בריאות, איכות סביבה ואפילו רעיון לאיתור מנהרות או דרכים לאיתור חיילים חטופים, לא עלינו. הכול מגובה במחקרי עומק, שטח, תיאוריות ויישומים קיימים, עד שכל מה שצריך זה לבחון את ההיתכנות המעשית של הפתרונות הללו ולפתח אותם. כרגע זה עדיין לא קורה, בגלל הגיל שלהם ומאחר שהם עדיין בבית הספר, אבל אל תתפלאו אם בעוד כמה שנים, חלק מאותם פתרונות ילבש צורה ואולי אף יהיה "הדבר הבא" של הטכנולוגיה הישראלית.
הפרויקט שזכה במקום הראשון נועד לתת מענה לחולי צליאק שלא יכולים לאכול מוצרי מזון המכילים גלוטן. המפתחים פיתחו מערכת מבוססת הנדסת ננו-חלקיקים מונחי מטרה, שגורמים לפירוק חלבונים ולסילוקם ממערכת העיכול. בעזרת המערכת החולים יכולים לצרוך מזון שמכיל גלוטן ללא נזק לבריאותם.
למקום השני הגיע צוות של תלמידים שפיתח מערכת המבצעת בדיקות דם לא פולשניות ומספקת תוצאות מיידיות. זאת בשורה חשובה לכל מי שעדיין עומד להתעלף בכל פעם שעומדים לעשות לו בדיקת דם ולא אוהב להמתין לתוצאות כמה ימים.
פתרון נוסף, שהגיע למקום השלישי, עוסק גם הוא בתחום הרפואי. מפתחיו ביקשו לתת מענה לבעיית הזיהומים הרבים בבתי החולים ועמידות לאנטיביוטיקה.
רעיון יפה נוסף, שנזכר כאן כבר קודם, הוא פיתוח מערכת להתמודדות עם חטיפת חיילים, שמבוססת על הטמעת שבב בפיו של החייל, שמתחיל לפעול כשהוא חורג מתחום האזור שבו הוא אמור להיות. במקרה של אובדן קשר עם החייל או חשש לחטיפה, השבב משדר אותות שונים, בין היתר על מיקומו – עובדה שמאפשרת לכוחות ההצלה לאתר במדויק היכן הוא נמצא.
זו רק טיפה בים של רעיונות מקוריים, נועזים, פורצי גבולות, שביום מן הימים חלקם לפחות יבשיל למוצר מהפכני.
הפעילות של נס היא השקעה לטווח ארוך בדור של מנהיגים שלא משנה אילו עמדות יתפסו בניו, הבשלות שלהם והדיאלוג איתם יהיו הרבה יותר קלים ופוריים.
השורה התחתונה: היום צוין בישראל יום המעשים הטובים. טקס סיום התוכנית של נס להצמחת מנהיגים טכנולוגיים סיכם ימים רבים מאוד של מעשים טובים. חברות טכנולוגיות נוספות מקיימות מסגרות דומות, כאשר המכנה המשותף של כל המסגרות הללו הוא לייצר את התשתית האנושית של שדרת הניהול והמנהיגות הטכנולוגית של ישראל בעשורים הבאים.
תגובות
(0)