NFV כבר כאן
הטמעות NFV מסחריות ראשונות צפויות לצאת לדרך עד סוף 2015 ולפתוח הזדמנויות חדשות ומרתקות עבור ספקיות שירותי תקשורת בכל העולם וגם בישראל
ספקיות תקשורת אינן נחשבות בדרך כלל לחברות שמסוגלות להשיק שירותים חדשים במהירות. הן נתפסות כחברות מסורתיות המתקשות להגדיל את קיבולת הרשת שלהן כדי להתאים לדרישות צרכנים. תכונות כמו אג'יליות וגמישות בשירות מזוהות יותר עם סטארט-אפים ושחקניות אינטרנט, ולא עם חברות ענק כספקיות התקשורת. אולם כעת, עם הבשלת טכנולוגיית הווירטואליזציה של פעילות הרשת (NFV), גם ספקיות התקשורת הגדולות ביותר יכולות להפוך להרבה יותר גמישות ולמצב עצמן מחדש.
פלטפורמת NFV מציעה ביצועים השווים ברמתם לשירותים שמסופקים על גבי כלים ייעודיים המשלבים חומרה ותוכנה יחדיו. הפלטפורמה מאפשרת להגדיל את קנה המידה של השירותים על פי צורך ובאופן מיידי, תוך שימוש במכונות וירטואליות (VM) הפועלות על גבי שרתים מסחריים גנריים.
תהליך הגדרת שירותים חדשים וכלי רשת ייעודיים ברשת תקשורת עשוי לקחת חודשים, ושינויי קנה מידה בזמן אמת על מנת להתאים לדרישות המשתנות, היא כמעט בלתי אפשרית. על רקע זה, אספקת שירות מהירה והגדלת קיבולת בעת הצורך הן יתרונות ברורים של NFV. לא בכדי אנו רואים כיום מספר גדל והולך של ספקיות אשר בוחנות את הטכנולוגיה, ופלטפורמת NFV נמצאת כעת בליבם של עשרות פרויקטים מסביב לעולם.
לאמת ולנהל מנויים ברשת
הגורם המניע חברות לאימוץ NFV עשוי להיות התיישנות החומרה, הצורך בקיבולת נוספת או שירותים חדשים כגון VoLTE, וכמובן שגם הגידול בפרישת דור התקשורת הסלולארי הרביעי (4G) והאינטרנט של הדברים, אשר יוצרים הזדמנויות לווירטואליזציה של תת-מערכות מולטימדיה מבוססות IP ,VoLTE ו-EPC. אחת המשימות של EPC היא לאמת ולנהל מנויים ברשת. גרסה וירטואלית תאפשר לספקים גמישות רבה יותר ויכולת להתאים את הקיבולת לשינויים ברמות הדרישה. בנוסף, ניתן לפרוש בקלות קיבולת זמנית – למשל לאירועי ספורט גדולים כמו המונדיאל והאולימפיאדה, ולאחר מכן לפרק אותה בתום האירוע.
יתרון נוסף של NFV עבור ספקים טמון בהוצאות התפעול. אוטומציה מלאה של ניהול המכונות הווירטואליות מפחיתה את הצורך בכוח אדם למשימות כמו פרישת שירותים, איתור תקלות והתאוששות מיידית. גם העובדה שצוותי תפעול לא צריכים לצאת למיקומים מרוחקים לביצוע טיפולים ועבודות, מפחיתה את הוצאות התפעול.
אולם, על אף כל יתרונותיו של המעבר לNFV – הרי שהוא דורש מהארגון לבצע שינוי, ועל מנת לנצל עד תום את יתרונותיו יש צורך בכלים הנכונים.
על מנת ליצור וירטואליזציה של שירותי הרשת, יש צורך בהרבה מכונות וירטואליות הדורשות השקה, קישור וניהול נכון. היכולת להגדיל את קנה המידה של משאבי המחשוב מעבר לדרישה הקיימת היא דרישת מפתח מ-NFV. למורכבות הזאת מתווסף אתגר הניהול של צמתי המידע הענניים הפרושים בתשתית, שמספרם עשוי להגיע למאות ועד אלפים.
להימנע מתלות בספק יחיד
על מנת להבטיח שתהליכי העבודה בשלים לשילוב מכונות וירטואליות ולפרישת NFV אפקטיבית – יש צורך בארכיטקטורת רשת מבוססת תוכנה (SDN).
ספקי שירות דורשים, ובצדק, שפלטפורמת NFV תתבסס על תקנים פתוחים, וזאת על מנת להימנע מתלות בספק יחיד. בעולם הלא וירטואלי, ה"קופסאות" השונות לאורך הרשת משויכות לצוות ייעודי ותומכות ביישום מסוים, קרי – יש כתובת לפנות אליה כשמשהו משתבש. אבל ב-NFV מגוון יישומים חולקים את אותן פלטפורמות ולא תמיד ברור היכן נמצא הכשל במערכת. ספקים יאלצו להתאים את צוותי התפעול שלהם וללמוד כיצד לפתור סוגיות אלו שתהפוכנה ליותר לוחצות, ככל שהשימוש ב-NFV יגדל.
בעוד שהתעשייה נמצאת עדיין בשלבי מבחן והוכחת היתכנות, ניתן לצפות להשקות מסחריות ראשונות של NFV כבר בשלהי 2015, ובעיקר בשנה הבאה. הצפי הוא שהטמעות של NFV יחלו בשלב הראשון עם פונקציות בודדות כמו VoLTE, אולם מגמה זו תתרחב ככל שתתווספנה פונקציות לפלטפורמת ה-NFV.
כבר הוכח שניתן לעבוד בסביבה פתוחה והטרוגנית. כמה משלל הפרויקטים שיצאו לדרך מריצים יישומים מבוססי תוכנה על פלטפורמת SDN של ספק אחד ותומכים ב-NFV מספקים אחרים. אולם יכולת פעולה הדדית, חשובה ככל שתהיה, אינה סיבה מספקת לשכנע מפעילים לעבור ל-NFV. על מנת להפוך את המעבר לכדאי, מפעילים צריכים ביטחון בכך שהביצועים יהיו טובים ואטרקטיביים יותר מאלה של מעבדים לשימוש כללי. יש לצפות שתהליך זה יתרחש כבר בתחילת 2016 אחרי הצלחת סנוניות ה-NFV הראשונות וחשיפת הנתונים מהפרויקטים הללו.
הכותב הינו מנהל טכנולוגיות ראשי וחבר הנהלה באלקטל לוסנט ישראל.
תגובות
(0)