חידוש מערכות Legacy – התהליך והאסטרטגיה
המעבר למערכת מורשת הינו למעשה אוסף של צעדים ● בפרויקט ספציפי עשויים לאמץ רק חלק מהשלבים ולוותר על אחרים בהתאם לצרכים הייחודיים ● כדי להבטיח את המשכיות העסקים, רבים מהארגונים חייבים לצאת למסע
התהליך המומלץ למעבר של מערכות Legacy לפלטפורמה, שפה או ארכיטקטורה חדשה מוצג בהמשך כאוסף של צעדים. בפרויקט ספציפי עשויים לאמץ רק חלק מהשלבים ולוותר על אחרים בהתאם לצרכים הייחודיים.
כדי להבטיח את המשכיות העסקים, רבים מהארגונים הגדולים בארץ ובעולם חייבים לצאת למסע כדי להפוך לארגון גמיש (Agile Enterprise).
רציונליזציה של היישומים
למערכות ה-Legacy מחזור חיים משלהם, הזיהוי של השלב בו נמצאת המערכת במחזור החיים הוא שלב קריטי בתהליך.
מומלץ לבצע תהליך ניתוח מעמיק של תיק נכסי היישומים הקיימים על בסיס ראיונות יסודיים, ניתוח האסטרטגיה העסקית, הערכת הערך העסקי של המערכת וניתוח טכני כמותי של תוכניות המחשב.
תהליך הרציונליזציה ליישומים מציג תוכנית ישימה לתיק נכסי היישומים של הלקוח – אלו יישומים יסגרו (Retire), אלו יועברו לפלטפורמת מחשוב חדשה (Rehost), אלו יעברו שינוי ארכיטקטוני (Rearchitect), אלו ישנו את הממשקים שלהם (Rinterfaced) או יוחלפו (Replaced) על ידי חבילות רכיבים מסחריים.
רוב היישומים שיחודשו ויעברו תהליך מודרניזציה, אלו המערכות בעלות הערך העסקי הקריטי הפועלות ברמה טכנולוגית נמוכה ו/או שעלות תחזוקתן גבוהה (Cost of Ownership).
ניתוח היישומים
ניתוח היישומים מעריך את המבנה של התוכניות שנבחרו לצורך המודרניזציה. הוא משתמש בכלי תוכנה אוטומטיים לבחינת קוד תוכניות המקור, יחד עם מסמכי תיעוד רלוונטיים המגדירים את תוכנת ה-Legacy. מסמכים אלו כוללים בין היתר סכמות של מבנה הנתונים, קבצי בקרה תפעוליים ומסמכי עיצוב במידה וקיימים במצב מעודכן.
הכלים האוטומטיים מסוגלים לספק מידע כמו:
● נתונים סטטיסטיים על גודל, שורות קוד ותדירות של מאפיינים שונים.
● דיאגרמות על המבנה הלוגי של היישומים.
● בסיס נתונים אינטראקטיבי על היישומים לצורך שאילתות נוספות.
● מלאי של תוכניות, קלט, פלט, שלבי תפעול ועוד.
● מודלים יישומים בסטנדרט UML או אחר.
חדש, המר והנדס מחדש (Modernize, transform and reengineer)
המתודולוגיות הכוללות למודרניזציה מכילות אוסף של טקטיקות לתהליך מעבר של כל יישום:
● פירמוט מחדש של הקוד לפורמט סטנדרטי.
● הסבה פשוטה של מבנים מסודרים כמו ממבנה נתונים היררכי לרלציוני.
● בניה מחדש של קוד המקור והסרת קוד בלתי פעיל או פקודות goto.
● החלפות של מבנה מסכים מ-Character mode ל-Block mode.
● תרגום משפת תכנות אחת לשנייה ללא שינוי פונקציונאליות (מ-COBOL ל-.NET או Java).
שימוש חוזר ברכיבים
בתהליכי הניתוח מזהים את הרכיבים המשותפים ליישומים, ודואגים לשימוש חוזר ומרכזי בהם – זהו אחד ההישגים העיקריים של תהליך המודרניזציה.
תוצרי ביניים
למרות שאין פתרונות קסם מידיים, המסע מייצר יתרונות והישגים לאורך כל הדרך. אין צורך לחכות לסוף התהליך כדי להתחיל ולקבל את היתרונות המשפיעים על השורה התחתונה כמו:
● שיפור בניהול החזר ההשקעה ב-IT ובעלות הבעלות הכוללת.
● שימור הערך העסקי של נכסי ה-Legacy והון ה-IP של הארגון.
● הורדת הסיכונים העסקיים בהדרגה.
● הגברת הקשר מקצה לקצה של הישומים.
● שיפור המיצוב התחרותי בשוק על ידי יישום שירותים ומוצרים מבוססי טכנולוגית IT מתקדמת.
סיכום
איכות כל המרכיבים של המכונית החדשה הופכת אותה למכונית טובה. כך גם ב-IT – כל מרכיב מתבצע באופן אופטימלי והמערכת כולה מתפקדת.
מכונית טובה נדרשת למנוע בעל עוצמה, מרכב יציב, בקרה נוחה ומיטב אביזרי הבטיחות. מערכות מידע מתוחכמות דורשות תקשורת רחבה, סביבת בדיקות יציבה, אינטגרציה, וירטואליזציה, ידע במערכות ה-Legacy, תאימות לרגולציה ולסטנדרטים, תהליכים מיטביים (ITIL), אבטחת מידע, 24 שעות תפעול ללא השבתות.
ועל כך במאמר הבא.
הכותב הינו יועץ אסטרטגי וניהולי בכיר – I-amIT.
תגובות
(0)