חוסר יעילות – לא בבית ספרנו
להתרכז בעבודה, לעבוד שעות רצופות ללא הפסקה - זה לא מתאים לכולם וזה גורם ליעילות העבודה לרדת ● Clockwork Tomato פועלת על פי חוקי שיטת פומודורו וייתכן שמדובר בגלגל ההצלה שלכם
להרבה מאוד אנשים קשה מאוד להתרכז במשך זמן ממושך בעבודה או בלימודים. למעשה, אם מכריחים אותם לעבוד שעות ממושכות ברציפות, יעילות העבודה שלהם יורדת מאוד, הם מרגישים עייפות והם גם מתקשים לשבת במקום.
מצד שני, יש כאלה שיושבים מול מסך מחשב, שמים את הישבן על הכיסא, ונזכרים אחרי שלוש וגם ארבע שעות שהם גם צריכים לקום מדי פעם כדי לאפשר לדם לזרום קצת כמו שצריך, מהלב ועד קצות האצבעות ברגליים. וכן, יש הרבה אנשים באמצע, שיכולים מצד אחד להרגיש כל שנייה שהם רוצים לעשות משהו אחר, ומצד שני, לשכוח את עצמם לחלוטין כשהם נתקלים במשהו שמעניין אותם.
כך או כך, ולא משנה מה המקרה, רוב האנשים לא ממש יעילים בניהול הזמן שלהם, והתוצאה שגם העסק יכול להיפגע מחוסר היעילות הזה.
שיטת פומודורו
שיטת פומודורו (Pomodoro), שהומצאה בידי פרנצ'סקו קירילו, שמה לה למטרה לעזור לאנשים להשתמש בזמן שלהם באופן יעיל וממוקד יותר, כשהמטרה האמיתית היא להיות ליותר פרודוקטיביים.
לפי השיטה הזו מפרקים את יום העבודה לזמנים קצרים ולהפסקות ביניהם, תוך ניסיון להבטיח שבזמן שמוקדש לעבודה מרכזים את כל הכוחות, ומתמקדים בה ככל הניתן. לפי התורה שהוא המציא, הזמנים האידיאליים הם זמן עבודה של 25 דקות שלאחריו יש חמש דקות הפסקה, וחוזר חלילה, כשלאחר ארבעה סבבים כאלה – שמכונים פומודורו – יש הפסקה ארוכה של בין 15 ל-30 דקות.
יש עוד כמה וכמה רבדים בשיטה הזו, אבל אשאיר לכם להיכנס יותר לעומק לבד. אנחנו הרי נמצאים כאן בגלל האפליקציות, וגם לשיטת פומודורו יש לא מעט אפליקציות שעוזרות למשתמשים בהם להיצמד אליה.
אחת מהן, זו שאני משתמש בה לאחרונה כדי לחזור ולהתמקד בחיי העבודה האישיים שלי, היא Clockwork Tomato שכברירת מחדל נצמדת בדיוק לחוקים "הרשמיים" של השיטה: 25 דקות עבודה; חמש דקות הפסקה; 15 דקות הפסקה גדולה לאחר ארבע חזרות. עם זאת, מתחת למנוע אפשר לשנות כמעט הכל באפליקציית/שעון הפרודוקטיביות הזה, החל מבחינה ויזואלית ועד זמנים, ואפילו קולות.
כברירת מחדל השעון יתקתק בזמן מרווח העבודה, כפי שמכנה האפליקציה את 25 הדקות שמוקדשות לתפוקה – וזאת לעומת, איך לא, מרווח ההפסקה. כמובן שזה יכול להוציא כמה אנשים מדעתם, במיוחד את השכנים שלכם אם אתם עובדים במרחב פתוח, ולכן אחד הדברים הראשונים שתרצו לעשות אחרי שתגיעו למסך ההגדרות על ידי לחיצה על גלגל השיניים בצד ימין למעלה, זה לגשת ל-"הגדרות טיימר" וללחוץ על הצלמית הירוקה בשורה הראשונה שמראה 25:00 דקות, ולבחור באפשרות שתיקה. אמנם כשתתחילו תוכנית עבודה מחדש השעון יתקתק כדי לספר על זה, אבל אחרי כמה שניות הוא ישתתק.
להפוך למומחה מהר מאוד
ברירות המחדל הנוספות הן השמעת התראה דקה לפני סיום מרווח עבודה/הפסקה, וכן קביעות שונות לגבי התצוגה: מסך פעיל אך מעומעם, שורת ההתראות נעלמת מתמונה לאחר כמה שניות כמו גם בקרי ההפסקה/השהיה וכדומה. על המסך מוצג השעון בלבד עם צבעים שמסמנים את המרווחים הנוכחיים, וזאת כשהשעון עצמו מכוון בעצם לשעה המדויקת של היום, לפחות לפי הטלפון שלכם.
תחת "הגדרות טיימר", כאמור, תוכלו לקבוע את כל ההגדרות של שעון הפומודורו שלכם, ובעצם תוכלו לשנות את הזמנים כראות עיניכם – אני מכיר, למשל, שיטה אחרת שקובעת שהזמנים הכי יעילים הם 52 דקות עבודה ו-17 דקות הפסקה, אבל אני לא מכיר בוס שיאהב שכל שעה לערך העובדים שלו ייעלמו ל-20 דקות.
מה שיפה במסך הוא שמתחת להגדרות יש הסבר מלא לכל ההגדרות ואפילו לכל האייקונים, כך שגם אם לא מבינים משהו ברגע הראשון, אפשר מהר מאוד להפוך למומחה.
תחת "אלמנטים של השעון" אפשר לקבוע במדויק את תצוגת השעון והיישומון (ווידג'ט) שאפשר להניח באחד ממסכי הבית. יש שליטה כמעט על כל חלקיק בתצוגת השעון, כולל צבע התצוגה של מרווח העבודה ומרווח ההפסקה, כולל הצורה הראשית שלו (עד כמה עגולה או עד כמה מרובעת) וכן האם להציג מונה זמן בתצוגה (או לא). את רוב השינויים אפשר לבדוק בתצוגה הפנימית בהגדרות, אבל לא את כולם, כך שאין צורך לצאת לבדוק ולחזור כדי לשנות שוב.
תחת Advanced Parameters (למה את אפשרות הזו לא תרגמו לעברית?) מוצאים הגדרות שונות ומגוונות שמתחת לכל אחת מהן יש תיאור קצר שמסביר, באנגלית אמנם, מה בדיוק קובעת ההגדרה. כך אפשר, אם רוצים, לאפשר לאפליקציה להיות מוצגת גם במסך הנעילה של המכשיר, או לקבוע להסתיר את שורת ההתראות ועוד.
מי שרוצה יכול גם להוריד אפליקציה נוספת בשם Tasker שמאפשרת, אם היא מותקנת במכשיר, להפעיל משימות שמתקשרות למצבים השונים במחזור של הפומודורו. לדוגמה, אפשר להורות למכשיר להפעיל אפליקציית רשת חברתית כזו או אחרת, עת יוצאים להפסקה, ולסגור אותה כשחוזרים למרווח העבודה.
להורדה מ-Google Play לחצו כאן.
Clockwork Tomato לא קיימת ל-iOS, אבל אפשר להוריד במקום את Be Focused (שהאייקון שלה מדמה עגבניה) שזמינה גם עבור ה-Apple Watch. להורדה לחצו כאן.
תגובות
(0)