GlassWire: כל המידע על השימוש במידע שלך
אחד הדברים המרשימים בסביבת העבודה של אנדרואיד, היא היכולת של אפליקציות מסוימות לספק מידע על המכשיר ברמה שצריכה לרצות גם את הגיק המוחלט ביותר ● כעת הכירו את השלב הבא
אחד הדברים שמרשימים אותי שוב ושוב בסביבת העבודה של אנדרואיד (Android) היא היכולת של אפליקציות מסוימות לספק מידע על המכשיר ברמה שצריכה לספק גם את הגיק המוחלט ביותר. עם זאת, ובו זמנית, הן מצליחות להנגיש בדרך כלל את המידע ואת הנתונים הללו באופן שיכול ללמד כל אחד שרוצה בכך, משהו על שימושיות והרגלי שימוש. במקרים מסוימים זה כמובן יכול להועיל יותר או פחות, אבל יש אפליקציות שבאמת עוזרות.
קחו לדוגמה את GlassWire שמגיעה לאנדרואיד אחרי שהושקה כאפליקציה לסביבת Windows בכלל, וצברה מספיק קהל ואוהדים כדי שמפתחיה יחליטו לחצות את הגשר גם לסביבה של גוגל (Google).
השם המלא שלה הוא GlassWire – Data Usage Privacy, וכמו שניתן להעריך מהשם, היא יכולה ללמד את המשתמש בה שיעור אחד או שניים על הדרך בה המידע בא והלך למכשיר שלו, כולל מתי ובאמצעות מי. אם תרצו, כמעט חמשת ה-W עבור שימוש בנתונים במכשירי אנדרואיד, גם אצל אלו שאינם עיתונאים.
אחד ההיבטים המעניינים ב-GlassWire היא שמקבלים התראה, בהתאם להגדרות ברירת המחדל, בכך פעם שמזוהה פעילות ראשונה של אפליקציה שניגשת לרשת אם מרגע שמפעילים את האפליקציה לראשונה, או מהרגע שמחליטים לאפס את המידע ולהתחיל מחדש את הבדיקה.
משהו שמעורר צורך בבדיקה
ניתן, אם רוצים, לבטל את האפשרות הזו, שמוסיפה כמובן עוד צלמית ועוד צפצופים לפס ההתראות, אבל היא טומנת בחובה גם היבט אבטחתי. מה יקרה אם ברשימת ההפעלות הללו תגלו פתאום אפליקציה שאתם ממש לא זוכרים שהתקנתם אותה, או אפליקציה שאתם לא זוכרים בכלל שהרשתם לה לגשת לרשת? יכול להיות שאתם פשוט לא זוכרים, אבל מצד שני זה מצביע על משהו שמעורר צורך בבדיקה, גם אם הוא לא לגמרי חשוד.
כך, לדוגמה, במכשיר הפרטי שלי התקנתי לפני מספר חודשים את Allo של גוגל לצורך התעניינות גרידא. מאז, פחות או יותר, שכחתי בכלל מעצם קיומה, עד שלפתע אחת התראות שקיבלתי סיפרה לי שהיא ניגשה לרשת, ואיני יודע אפילו מדוע.
מה שאפשר לעשות במקרה כזה, כשנתקלים במשהו שלא ממש רצוי, הוא ללחוץ על האייקון של האפליקציה ולגשת לדף בו מוצגות ההרשאות שלה, כלומר למה מותר לה לגשת במכשיר – אנשי קשר, טלפון, מצלמה וכדומה – וכן פרטים אודות ההתקנה הראשונית שלה, העדכון האחרון שלה, ומתי היא פעלה בפעם האחרונה (מרגע ההתקנה של GlassWire כמובן). אם מחליטים שיש צורך בפעולות נוספות לוחצים על גלגל השיניים שליד ההרשאות, כדי לעבור לדף נוסף בו ניתן להסיר או לעצור את האפליקציה וכן לקבל נתונים נוספים.
ההתראות (Alerts) הן אחת האפשרויות בתפריט הראשי של האפליקציה, אבל אולי האפשרות המעניינת ביותר היא הגרף (Graph) שהיא מעין המסך הראשי. בדף הזה אפשר לראות גרף של התפלגות מעבר הנתונים פנימה והחוצה על פני תקופת זמן שבוחרים – מחמש דקות ועד 90 יום – ובמהלך שימוש ב-Wi-Fi, חיבור נתונים או שניהם ביחד (ברירת מחדל).
ללמוד לזהות תנועות לא רצוניות
מתחת לגרף מוצגים המספרים המצטברים לפי הפרמטרים לעיל (פנימה, החוצה, Wi-Fi, חיבור נתונים), ואז רשימת האפליקציות שמשתמשות בנתונים לפי סדר של הכי הרבה עד הכי פחות. לחיצה על שם של אפליקציה מעבירה את המשתמש אל דף השימוש בנתונים הפרטי של האפליקציה, כולל הדף שמוצג כמוסבר לעיל בעת לחיצה על אייקון האפליקציה ברשימת האתראות.
דרך מעט שונה לראות את הנתונים הללו היא ללחוץ על שימוש (Usage) בתפריט הראשי ואז המספרים מקבלים את מרכז הבמה ולא הגרף, וזמני המעקב הם יום, שבוע, חודש או כל הגדרה אישית של המשתמש. כל השאר דומה בעצם למצב הגרף.
עוד אפשרות שקיימת, שיכולה להיות מאוד שימושית עבור אלו שעובדים בשטח הרחק ממקורות Wi-Fi, היא מעקב אחר השימוש בצריכת נתונים בעת שימוש בחיבור הסלולרי. אמנם כיום רוב התוכניות מציעות ג'יגות-ביט רבים, אבל בכל זאת כדאי לעקוב עבור מי ששימוש חורג יכול לעלות לו כסף, ואפשר גם להגדיר התראות שונות לגבי כמות השימוש בנתונים, כגון 90% מהשימוש (שזו התראה שמוגדרת כברירת מחדל, ורק צריך לבחור להשתמש בה).
ממשק המשתמש של האפליקציה מקל על השימוש גם עבור משתמשים שמגדירים את עצמם כהדיוטות, ואחרי כמה זמן אפשר בהחלט ללמוד רבות על הדרך בה האפליקציות משתמשות ברשת, וכאמור, גם ללמוד לזהות תנועות לא רצוניות.
להורדה מ-Google Play, לחצו כאן.
תגובות
(0)