אל"מ יריב ניר, אגף התקשוב: "פוטנציאל הנזק בסייבר גדול כמו פוטנציאל הרווח"

בתרגיל שנערך בבסיס האימונים של פיקוד הצפון באליקים נבחנו בפעם הראשונה יכולות האינטרנט המבצעי ו-"צה"ל רשתי", תוכנית הדגל של אגף התקשוב לשנים הקרובות

נערכים לתוכנית הגדולה. חיל הקשר והתקשוב של צה"ל

לפני ימים אחדים הופלה רשת החשמל בטורקיה. במשך שעות ארוכות, לרובם המכריע של 80 מיליון תושבי המדינה לא הייתה גישה לתשתיות הבסיסיות ביותר. בדומה לכל אירוע בטחוני שלו פוטנציאל להתגלות כמתקפת סייבר, גם אחרי אירוע זה עקב אגף התקשוב מקרוב, על מנת ללמוד ולזהות מאפיינים של מתקפות, ועל מנת להיות מוכנים לתרחיש עתידי. "פוטנציאל הנזק במימד הסייבר גדול כמו פוטנציאל הרווח", אמר אל"מ יריב ניר, רמ"ח אג"ם באגף התקשוב. "לא צריך ללכת למקום גדול כמו חברת החשמל. אפילו תרחיש בו בשבע בבוקר ביום חול מותקפת רשת הרמזורים של גוש דן ישתק את המדינה".

בתקופה הקרובה תחל להתממש "צה"ל רשתי", תוכנית הדגל של אגף התקשוב לשנים הבאות. בתרגיל שנערך באחרונה בבסיס האימונים של פיקוד הצפון באליקים נבחנו במסגרת זו בפעם הראשונה יכולות האינטרנט המבצעי, שנועד להנגיש מידע מודיעיני ומבצעי, מדרג המטה לדרג השטח. לדוגמה, מפקד חטיבה המתמרנת בשטח יוכל לגשת לחומרים החדשים ביותר שאגף המודיעין פרסם באותו היום, כשבאותו הזמן החטיבה נלחמת. כך הוא יוכל להעביר הוראות מדויקות ועדכניות למפקדי הגדודים שלו בזמן אמת.

עד היום, מפקדת האוגדה היא הדרג הקרוב ביותר לשטח לו הייתה גישה למידע, והיא הייתה אמונה על ההחלטה איזה מידע יגיע למח"ט. "אנחנו עושים פה מהפכה זהה למהפכת הצריכה האזרחית", אמר אל"מ ניר. "כיום, אם מישהו רוצה לחפש מידע על מסעדה או לקרוא חדשות, הוא נכנס מידית לאתר הרלוונטי. עם מימוש צה"ל רשתי, אותו דבר יהיה בצבא. אם משתמש ירצה מידע מודיעיני, הוא ייכנס לאתר המודיעיני ואם הוא ירצה מידע על מטרות, הוא ייכנס לאתר של המטרות".

לדברי רמ"ח אג"מ באגף התקשוב, "הרעיון הוא שעל מסך אחד תהיה גישה לכלל הנתונים".

על מנת לאפשר את גל הפיתוחים המדובר ואת מימוש היכולת המבצעית לשנים הקרובות, תחום נוסף בו מתבצעים שדרוגים בימים אלה הוא קישוריות האינטרנט בדרג המטה והשטח בכלל צה"ל. במסגרת הליכי פיתוח אלה, רוחבי הפס של רשתות התקשורת המגיעות למפקדות האוגדה והחטיבה ברחבי צה"ל גדלות. עד היום שודרגו מפקדות האוגדות בצה"ל ועד סוף השנה מהירות הרשת במפקדות החטיבה תורחב עד פי 1.5 מהמהירות היום. כך, דרג השטח של המפקדות יוכל לטפל ביותר חומרים ולשנע אותם.

תהליך מקביל באותו התחום שמתקיים בימים אלה הוא איחוד תשתיות הרשת הפיזיות של אגפי התקשוב, המודיעין וחיל האוויר. "אם עד היום, בחלק מבסיסי צה"ל היו ארונות תקשורת של חיל האוויר, אגף המודיעין ואגף התקשוב, כיום אנחנו מאחדים אותם", סיכם אל"מ ניר. "זה יקצר תהליכים של פיתוח, הגנה על מידע ושדרוג מערכות. כמו כן, עתיד להיות שיפור משמעותי בזמינות המידע – עקב החיבור שלו למאגר אחד גדול".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים