מי מפחד מצבא הטרולים של הקרמלין?

רוסיה אכן מנהלת מלחמת סייבר במערב ובמתנגדיה, כך משתמע מדברים שסיפרה מי שהועסקה בתפקיד טרולית בסוכנות מיוחדת במדינה, ובאומץ רב חשפה את האמת שכולם ניסו להסתיר

תגובות בתשלום ובאופן יזום ומטעם. הטרולים של רוסיה. צילום: BigStock

הזדמנות נדירה להיחשף למה שמכונה "צבא הטרולים של הקרמלין" ופועלו, נקרתה ל-CNN Money כשעיתונאית פרילנסרית שהועסקה כבלוגרית בסוכנות למחקר אינטרנט ברוסיה, גוללה בראיון לאתר את שחוותה וראתה במו עיניה בזמן עבודתה בסוכנות.

על אף ההכחשות הנמרצות של הממשל, בעולם החופשי יש שמועות ודיווחים כבר מזה זמן רב על כך שהרוסים מפעילים צבא טרולים בתשלום, הפועל ברחבי הרשת לצורך שיפור תדמיתה ומעמדה של רוסיה, לאיסוף מידע ופעולה כנגד קבוצות המתנגדות לממשל הרוסי, וכן למטרת פעולה מול "עוינותו" של המערב.

בראיון שהעניקה העיתונאית, לודמילה סאבצ'וק, בת ה-34 למגזין הכלכלי המקוון של ה-CNN, היא מתארת את אופן פעולתו של מנגנון תעמולת הסייבר הרוסית.

סאבצ'וק מתארת את העסקתם של צעירים בתשלום כטוקבקיסטים ומפרסמי פוסטים, המפיצים במקומות הנדרשים דברי שבח והלל אודות נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, וכן מביעים תמיכה גורפת בממשל הרוסי ובפועלו. לדבריה, הטרולים הם למעשה צעירים מנוצלים שמשכורתם נעה בין 40 אלף ל-50 אלף רובל בחודש בלבד (750 דולר לערך).

סאבצ'וק מתארת את פעולת העובדים שמטרילים ברשתות החברתיות תוך שימוש במספר פרופילים ושמות בדויים ובמקביל, ושהספקיהם היומיים (למשמרת של 12 שעות) עומדים על כ-160 פוסטים. הצעירים מקבלים מהסוכנות נושאים או תחומים להתמקד בהם (למשל: ברק אובמה – נשיא ארצות הברית, אירופה או אוקראינה), הם מתבקשים להפיץ תגובות מסוימות, ובנוסף להרבות בשבחים אודות הנשיא פוטין ושר ההגנה הרוסי, סרגיי שויגו. מרביתם, סבורה סאבצ'וק, "עושים את עבודתם ללא מחשבה יתרה ופשוט כותבים את שנאמר להם לכתוב. אם מחר היו מקבלים הוראה לפאר את אובמה ולשנוא את פוטין – הם היו עושים זאת".

סאבצ'וק הועסקה בסנט פטרבורג בבניין בן ארבע קומות יחד עם מאות עובדים, וסיימה את תפקידה בסוכנות ו"בשירות המולדת" באמצע חודש מרץ האחרון. קצת אחרי שעזבה את הג'וב החתרני בחודש מאי, סיפרה בראיון על האווירה בעלת הסגנון ה"אורוולי" ששורה בסוכנות. היא תיארה את התחושה כמו זו המועברת בספרו המפורסם של אורוול "1984".

סאבצ'וק סיפרה ל-CNN כי התכוונה להתקבל לעבוד בסוכנות לצורך חשיפת "מפעל הטרולים", ולנוכח הכחשות הממשל ולאחר תקופת העסקה קצרה להגיש תביעה כנגד הסוכנות בגין אופן העסקת העובדים, כדי שבית משפט יידרש לנושא ויספק קביעה שסוכנות שכזו אכן קיימת. וכך היה. לפני כחודש זכתה סאבצ'וק בתביעתה ונקבע כי הסוכנות מחויבת לשלם לה פיצויים סמליים בסך רובל אחד בלבד בגין תנאי העסקתה. "מבחינתי ההישג הגדול של פועלי טמון בעובדה שבית המשפט הכיר בעצם קיומו של צבא הטרולים ואימת את העובדה שתגובות בתשלום מיוצרות באופן יזום ומטעם", סיכמה סאבצ'וק את דבריה בראיון שהעניקה ל-CNN.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים