Paris is burning: כך הגיבו הרשתות החברתיות לפיגועים בבירת צרפת

טוויטר סערה לא רק בתגובות מזועזעות מכל רחבי העולם, אלא גם בחגיגות של תומכי ארגוני טרור, במיוחד תומכי דאעש ● פייסבוק, לעומת זאת, לקחה צעד אחד קדימה ויצאה לעזרה

Paris is burning

בסוף השבוע האחרון, לדאבון הלב, בערה פריז, בירת צרפת, גם ברשתות החברתיות. האשטאג מיוחד נברא – "Paris is burning'", והרשת החברתית המצויצת טוויטר (Twitter) סערה לא רק בתגובות מזועזעות מכל רחבי העולם, אלא גם בחגיגות של תומכי ארגוני טרור, במיוחד תומכי דאעש – ארגון הטרור האיסלמי שלקח אחריות למעשים הנפשעים. מצייצים רבים, כך מסתבר למרבית הזוועה, מצאו ברציחתם של 129 בני אדם ופציעתם הקשה של מאות אחרים, סיבה למסיבה.

אוהדי הארגון שהתלהבו, באופן מחריד, מהפיגוע שבוצע בפריז בליל שישי האחרון צייצו את התכנים, על-מנת לאפשר להם יותר חשיפה. הם בחרו לתייג את ציוציהם בהאשטאג #باريس_تشتعل – שמשמעותו "פריז בוערת". גם באנגלית נוצר האשטאג זהה #parisisburning, שאותו זיהתה IFI Advisory, חברה איטלקית לסיכון וביון. נציגי החברה סיפרו שגם תחת התיוג באנגלית הופיעו ציוצים רוויי שטנה בטוויטר. למשל, משתמש המכונה @TurMedia316 כתב: "הו צלבנים, אנחנו באים אליכם עם פצצות ורובים – חכו לנו". חשבונו הושעה שעה לאחר הפרסום.

טוויטר סירבה להגיב בנושא לעיתונים שפנו אליה, ורק הפנתה אותם אל השורה במדיניות השימוש ברשת שבה נכתב: "השימוש באיומים לאלימות או לקידום אלימות, כולל איום או קידום טרור, אסור ברשת".

Safety Check

תומכי מתקפת הטרור החמורה ביותר שידעה פריז מאז מלחמת העולם השנייה, לא היו היחידים שהשתמשו בטוויטר בזמן הנורא הזה. גם בני הערובה המותקפים בתיאטרון בטקלאן צייצו מתוך אולם ההופעות קריאות נואשות לעזרה, שלמרבית האימה מרביתן לא הספיקו להיענות.

בליל שישי, לאחר תום המתקפה, פרסמו גולשים רבים אחרים, תחת אותו האשטאג, גם ציוצים שהביעו את החלחלה והזעם על כך שהיו מי שמצאו במתקפת הטרור הרצחנית סיבה לשמחה ולנחת. בנוסף, פנו תושבי פריז שונים, גם כן באמצעות הטוויטר, והציעו את עזרתם למי שנשאר חסר מחסה ומחפש מקום בטוח, ועשו זאת תחת ההאשטאג #PorteOuverte , שמשמעו "דלת פתוחה".

באותו זמן ניסתה הרשת החברתית הגדולה והדומיננטית יותר, פייסבוק (Facebook), לסייע למשתמשיה המתגוררים או שוהים  בפריז, ליידע את כל הקרובים והדואגים להם על כך שהם בריאים ושלמים. לצורך העדכונים גויס יישום מיוחד שנקרא Safety Check (בדיקת ביטחון) – כלי של פייסבוק שפותח בסניף הישראלי, כנראה בשל הניסיון של הישראלים בעתות משבר ובמתקפות טרור, והושק ברשת החברתית בחודש אפריל השנה, לאחר רעידת האדמה הקשה שפקדה את נפאל.

"כן, נא לעדכן את חבריי"

ה-Safety Check הוא כלי המופעל אוטומטית אצל משתמשים שממוקמים באזור פיגוע (בהתאם להגדרה שהכניסו לפייסבוק). הכלי שולח למשתמשים שאלה בדבר בטיחותם ושלומם וכשהם עונים ב"כן, נא לעדכן את חבריי", מקבלים החברים בפייסבוק הודעה המבשרת להם כי המשתמש אותר וחש בטוב. משתמשים מודאגים יכולים גם לעשות בכלי בדיקה אם חבריהם בסדר. פייסבוק לא עדכנה לעת עתה כמה משתמשים עשו שימוש בכלי החדש במהלך סוף השבוע ולאחר מתקפת הטרור הנוראה.

"בעת משבר, האינטרנט יכול להיות כלי חזק לצורך שיתוף והפצת מידע חיוני ולצורך קישור אנשים עם אהוביהם", אמר בעבר מארק צוקרברג. "ה-Safety Check נועד לשמש את קהילת פייסבוק ברגעים הכה קשים הללו".

"אנחנו המומים ועצובים מהתגלגלות האירועים בפריז", נכתב בהודעת החברה. "תקשורת היא עניין קריטי ברגעים שכאלו, הן בעבור אנשים שנמצאים במקום והן בשביל חבריהם, מכריהם ובני משפחותיהם המחכים נואשות לחדשות טובות".

"אחרי אסון, רשתות סלולריות נוטות לקרוס או להיות פקוקות בגלל עודף שיחות והודעות, דבר שמפריע לתפקודן לצורך מקרי חירום. Safety Check מאפשרת פתרון תקשורת אלטרנטיבי מיידי ומהיר", כך לדברי מפתחיה הישראלים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים