חוקרים יצרו הולוגרמת 3D אמיתית התלויה באוויר
בינתיים מדובר על אימג'ים זעירים בתלת-מימד, אבל מי יודע - אולי בעתיד הלא רחוק נוכל להכניס לביתנו את דמותם הווירטואלית וההולוגרמית של אנשים נערצים, כמו ג'סטין ביבר או נשיא המדינה רובי ריבלין, בהתאמה לעניין הספציפי של כל אחד ואחת
תמיד חשבנו שמתישהו נוכל לצפות בהולוגרמות שיופיעו לפנינו וייראו כמו אדם או חפץ אמיתי. אולי נשענו לצורך הפנטזיה על הסרט המיתולוגי הראשון בסדרת "מלחמת הכוכבים", שם מוצגת הולוגרמה – אמנם שטוחה ולא תלת-מימדית, אבל בכל זאת קסומה – של הנסיכה ליאה שמעבירה מסר לאובי וואן קנובי.
ואכן, בשנים האחרונות ראינו אינספור טכנולוגיות מדע בדיוני שעושות את דרכן אל העולם האמיתי – החל בטלפונים האלחוטיים הישנים נושנים, וכלה, למשל, ברחפנים היותר עכשוויים. אבל מה שלא ממש קרה עד כה היה הגעתן של ההולוגרמות המקוות אל חיינו.
ההולוגרמות שהעולם ממתין להן הן למעשה אימג'ים שמעניקים מראה בעל עומק תלת-מימדי (3D) באמצעות היטל דו-ממדי, וכעת נראה כי התופעה הזו אולי בכל זאת תהפוך למציאות, תודות למחקר חדש ופורץ דרך שאודותיו פורסם לאחרונה במגזין Nature.
הטכנולוגיה, אשר החוקרים מכנים photophoretic-trap volumetric display, עושה בהצלחה את מה שניסיונות קודמים ליצירת הקרנות 3D אמיתיות נכשלו לעשות – מייצרת מלכודת אור באוויר, במטרה לברוא אובייקט וירטואלי בעל עומק כמו של אימג' אמיתי.
הולוגרמות זעירות בזכות קרני לייזר מיוחדות
"תצוגות נפח בחלל החופשי, או תצוגות שיוצרות נקודות תמונה מוארות בחלל, הן הטכנולוגיה הדומה ביותר לתצוגות תלת-ממדיות של מדע בדיוני", כתבו החוקרים מאוניברסיטת בריגהם יאנג (Brigham Young University) שהסבירו ש-"תצוגות כאלו מסוגלות לייצר דימויים באוויר החופשי, הנראים כמעט מכל כיוון ואינם כפופים ל-clipping (לצג הקרנה – ג"פ)".
עד היום לכאורה סברו חוקרים כי מדובר ביעד בלתי אפשרי להשגה, שכן אין דרך לעצור את האור סתם כך באוויר. חשיבה זו הובילה רבים להצהיר כי לעולם לא נגיע לנקודה שבה הקרנות 3D אמיתיות יהיו אפשריות. אלא שצוות המחקר, בראשות דניאל סמליי, הצליח במשימה הכמעט-בלתי-אפשרית, והכל בזכות קרני לייזר מיוחדות.
המערכת פועלת על ידי לכידת חלקיק זעיר של תאית בקרן לייזר. החלקיקים הכמעט בלתי נראים הללו פועלים כמו יריעת בד, ויכולים להיות מופעלים על ידי הלייזר כך שינועו במהירויות גבוהות באזור קטן. בשלב הזה מופעלים לייזרים צבעוניים, שמאירים את החלקיקים, ויוצרים מה שהוא למעשה אימג' צבעוני מפוקסל ומלא שמרחף באוויר. נקודת האור הזעירה הזו יכולה לנוע במהירות מספקת בכדי ליצור דפוסים וצורות מוארים ובוהקים, כולל תמונות ברזולוציה גבוהה המרחפות ללא מאמץ סתם כך באמצע החדר.
האימג'ים המוקרנים, בהתאם לאפשריות הנוכחיות של הטכנולוגיה, הם זעירים במיוחד, בערך בגודל של קצה האצבע. עם זאת, זוהי ללא ספק רק ההתחלה. החוקרים מאמינים כי בעתיד הלא-רחוק מערכות המבוססות על הטכנולוגיה הזו יוכלו להצליח ביצירת אימג'ים תלת-ממדיים גדולים ומתוחכמים, שישמשו את האנושות בכל דבר ועניין – לצורכי פרסום ובידור, למשל, אבל גם לצרכים אישיים, כמו בעת געגוע לאדם או בעל חיים אהוב שאינו בקרבתנו.
תגובות
(0)