פרשת פייסבוק: ועדת המדע של הכנסת תקיים דיון מיוחד
יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה יקים דיון בנושא לאחר פסח, "על מנת לוודא שבפיקוח הממשלתי יש מי שפועל שזה לא קורה באפליקציות אחרות ובמאגרי מידע"
פרשת דליפת המידע מפייסבוק (Facebook) ממשיכה להכות גלים גם בישראל: שלושה ימים לאחר שהרשות להגנת הפרטיות הודיעה לחברה כי היא פותחת חקירה מנהלית בעניינה, בעקבות הפרסומים הנוגעים להעברות המידע האישי על גולשים ממנה לקיימברידג' אנליטיקה (Cambridge Analytica), הודיע ח"כ אורי מקלב, יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, שהוא מתכנן לזמן את פייסבוק ונציגים אחרים מיד אחרי פסח, לישיבה מיוחדת שתעסוק בחשדות לשימוש במידע אישי של ישראלים.
ח"כ מקלב יבקש בנוסף מהרשות להגנת הפרטיות לדווח לוועדה על החקירה. לדבריו, "חובה על כל חברה לשמור על הלקוח שנתן בה אמון ולא לנצלו לרעה מאחורי גבו. החשדות המטרידים נגד פייסבוק והפרטים החדשים על האופן שבו החברה השתמשה במידע האישי שאספה לצורך מסחרי מחייבים דיון דחוף בוועדה, על מנת לוודא שבפיקוח הממשלתי יש מי שפועל שזה לא קורה באפליקציות אחרות ובמאגרי מידע".
"הסיפור האחרון אולי מפתיע רבים", אמר ח"כ מקלב, "אבל בוועדת המדע והטכנולוגיה בראשותי כבר התרענו לא אחת על החשש מפעולות כאלה של איסוף מידע על המשתמשים ושימוש אסור בו. לצד החדשנות הגדולה שהוועדה מקדמת בכל תחום, אנחנו דורשים ליצור יותר כלים משפטיים, שיאיימו על אלה שמבקשים לפגוע בפרטיות. למרות הקושי, צריך כבר כיום חקיקה ורגולציה שתוכלנה להתמודד מול תופעות אלה".
הפרשה החלה בדיווחים בתקשורת לפני ימים אחדים, שלפיהם דלף מידע אישי על 50 מיליון משתמשים ברשת החברתית הענקית, בעיקר מארצות הברית אך לא רק, והגיע לידיה של קיימברידג' אנליטיקה, שעשתה בו שימוש לטובת קמפיין הבחירות של דונלד טראמפ, וככל הנראה גם למען מערכות בחירות, משאלים ופוליטיקאים במדינות נוספות – בהם משאל העם על הברקזיט. בתחקיר של ערוץ 4 הבריטי נחשף כיצד המנהלים הבכירים של קיימברידג' מתפארים בפני "הלקוח הפוטנציאלי" – העיתונאי עם המצלמה הנסתרת – בכך שהמידע וניתוחו סייעו להם לנצח את הבחירות עבור טראמפ.
פרשת פייסבוק וספיחיה נוגעים גם למדינות אחרות, ולא רק לארצות הברית: על פי החשש, לידי קיימברידג' אנליטיקה הגיע מידע גם על גולשים בריטיים, והיא ביקשה להשפיע באמצעותו על תוצאות משאל העם שבו הוחלט על הברקזיט. בנוסף, ביום ה' האחרון פורסם כי החברה קיבלה מהאקרים ישראליים (ככל הנראה ללא קשר לפייסבוק) מידע אישי על פוליטיקאים בניגריה ובמדינת האיים סנט קיטס ונוויס, לשימושם של מתחרים שלהם.
תגובות
(0)