ביום שאחרי: שינויים שמגיפת הקורונה כבר חלחלה לעיר שלכם
יתרונות החדשנות הטכנולוגית של המאה ה-21 מצאו את דרכם אל מערכות שמרניות ומיושנות ● מגמה זו של מתן שירות לציבור וניהול תהליכים פנימיים באמצעים דיגיטליים יעודדו את ראשי הרשויות ומקבלי ההחלטות לאמץ יותר במהירות ובקלות את הפרקטיקות הללו
ב-19 במארס אישרה ממשלת ישראל את המלצות משרד הבריאות לתקנות לשעת חירום, שבמסגרתן, לצד סגירת מוסדות החינוך השונים חויבו תושבי המדינה להישאר בביתם, למעט מקרים מיוחדים של הצטיידות, שירותים רפואיים וכיוצא בזה. אכן, מציאות חדשה, לראשונה בתולדות המדינה, שאליה נדרשו להסתגל כולם – התושבים, עובדי המגזר הפרטי והציבורי, המשפחות ובני הגיל השלישי. שינויים דרסטיים אלו אילצו את הציבור ללמוד, בזמן קצר ומרוכז מאוד ובאופן הישרדותי משהו, כיצד להתאים את חייהם במגוון רחב של היבטים, כולל אופן התקשורת, דרכי ההצטיידות, שיטות חינוך חדשות, פעילויות קהילתיות ומשפחתיות מקוונות ועוד. אכן, תור הזהב של הדיגיטל בישראל, ואפשר לומר שבשעה טובה.
בשבוע שעבר ניהלתי שיחת וידיאו עם סבי וסבתי. העמותה לניצולי שואה התקינה בביתם את התוכנה והמצלמה, ולמרבה הפתעתי הם למדו תוך זמן קצר מאוד כיצד להפעילה כמעט באופן מוחלט. כמובן שמאמציי בשנים עברו לקרב אותם לטכנולוגיה לא נשאו פרי, אלא רק עכשיו – בעת חירום – ועם התמריץ לשמור על קשר עם הילדים והנכדים, התמונה השתנתה. שינוי זה אינו רק נחלתם של סבי וסבתי, אלא של עובדי הסקטור הציבורי והרשויות המקומיות, שנדרשים, גם במסגרת עבודתם וגם במסגרת משפחתם, להסתגל וללמוד מהר את יתרונות החדשנות הטכנולוגית של המאה ה-21. שיחות וידיאו, שיתופי מסך, ניהול משימות מרחוק ושמירה על תפקוד משרדם באמצעי הדיגיטל שהיו פופולריים במגזר הפרטי, וספציפית בהיי-טק, מצאו את דרכם אל מערכות שמרניות, מיושנות וכאלו שנרתעות מחידושים, ואולי למעשה היו חסרות מוטיבציה כלל להתחדש. מגמה זו של מתן שירות לציבור וניהול תהליכים פנימיים באמצעים דיגיטליים ובטכנולוגיות כחול-לבן שיושבות על המדף כבר תקופה ארוכה יעודדו את ראשי הרשויות ומקבלי ההחלטות לאמץ יותר במהירות ובקלות את הפרקטיקות הללו, מה שטרום משבר הקורונה נראה היה כבלתי אפשרי כמעט, בפרט ברשויות בינוניות וקטנות.
צאתנו מהמשבר תחייב, לטעמי, את ראשי הרשויות להתכנס לצורך זיהוי וטיפול באבטלה סמויה וחוסר יעילות במחלקות השונות. ההנחיות לצמצום כוח האדם עד ל-20% בלבד והשארת החיוניים ביותר משמשות כהזדמנות ללמוד על השכבות החיוניות ברשות ואולי להתייעל ולהסיר את השכבות המיותרות, ייתכן שבאמצעות דיגיטציה של חלק גדול מהן. מהלכים אלו ישפיעו מיידית על רווחת התושבים, יפנו משאבים תקציביים לטובת תשתיות, דיגיטציה של שירותים לתושב ולעסקים, תקשור מסרים מהיר וישיר, הפעלת משלוחים ולוגיסטיקה מקוונת וכן קיצור זמנים של תהליכים בירוקרטיים, כפי שפתרונות תוכנתיים קיימים שונים כבר יודעים לעשות שנים רבות ברשויות מתקדמות וגדולות בארץ ובעולם, ובוודאי בסקטור הפרטי.
גם התושבים והקהילות בעיר, המהווים את המארג האנושי, יאמצו, לדעתי, שינוי התנהגותי. התקופה האחרונה הביאה לפתחנו אתגרים חברתיים גדולים ומחויבות לאחדות ולערבות הדדית בדמות סיוע לשכנינו בני הגיל השלישי, חלוקה הדדית בנטל, יוזמות קהילתיות מיוחדות, שיתוף פעולה עם הרשויות וסיוע בציות ובהבנת ההנחיות. המדיה הדיגיטלית היא שאפשרה להסתגל ברמה המשפחתית, הקהילתית והעסקית למצב תוך זמן קצר. על כן אני צופה שגם ציבור משלמי הארנונה יצפו ויהיו בשלים לטרנספורמציה הדיגיטלית הזאת.
משבר הקורונה הביא לשיתופי פעולה מהירים יותר בין הסקטור הפרטי והציבורי, וזאת בזכות מידת הזמישות (זריזות וגמישות) הגבוהה של חברות וחוסר הברירה בסקטור הציבורי להיעזר באמצעים טכנולוגיים כדי להתמודד עם המגבלות, בעיקר לניהול תהליכים פנימיים, כדוגמת עבודה מרחוק ושיחות וידיאו. לשימוש באותם אמצעים לא נעשתה עבודת "ניהול סיכונים" טיפוסית מצידן של הרשויות, מסיבות ברורות, והמשמעויות גם בעייתיות מבחינת הרשות. הפרסום באשר לחולשת אבטחת המידע של זום וזליגת המידע הפוטנציאלית מתוכה – בטוחני כי הרעידו כמה כיסאות של עובדי רשויות, שהשתמשו בפלטפורמה זו כאמצעי התקשורת העיקרי.
על אף שאני קורא לרשויות להיערך לביצוע שינויים אלו, ויפה שעה קודם, חשוב לי להזהיר מפני הסיכונים שבביצוע מעבר זה באופן חד ובלתי מבוקר. החל בדיגיטציית-יתר ובניהול תהליכים אלו על ידי מחוסרי הניסיון, שיכול לחשוף את הציבור לבעיות אבטחת מידע, ובפוטנציה גם לפגיעה חמורה בפרטיות. נדרשת הגנה יתרה ומשנה זהירות באיסוף וניהול המידע ברשויות השונות. גם במשרדי הממשלה מבינים זאת, ועל כן בלמו את המהלך להעביר מידע על נדבקים לרשויות מחשש לזליגה. זמישות היא שם המשחק החדש. הרשות מבינה זאת אך היא גם מחויבת בזהירות גבוהה יותר מזו שבסקטור הפרטי. כולנו רוצים לרתום את הטכנולוגיה לטובתנו, באחריות הנדרשת. ממשבר זה נוכל לצאת מחוזקים ולהביא בשורה חדשה שתטיב עם כולנו. זה הרגע וזו השעה.
הכותב הוא יזם סדרתי, שותף־מייסד במרכז החדשנות היירואד לטכנולוגיות אורבניות וממייסדי סוכנות אינדיהאב.
תגובות
(0)