השאיפה לעיר חכמה
לא מדובר בעיר שיוצרת אפליקציות - מדובר באזרחים שיוצרים אפליקציות כדי להפוך את העיר למקום טוב יותר לכולם
כתב: דייוויד ברסלר, סגן נשיא, פתרונות ורטיקליים, ניהול API ב-CA Technologies המיוצגת בישראל על ידי NessPRO, קבוצת מוצרי התוכנה של נס.
יש ניואנס בקסם של כלכלת האפליקציות שרבים מתעלמים ממנו. לא מדובר על חנות אפליקציות, ולא על היכולת למצוא בקלות אפליקציה ולהוריד אותה. מדובר בתהליך היצירה. כל אחד, בכל מקום בעולם, יכול ליצור אפליקציה באמצעות תשתית האינטרנט העולמית כנקודת ההתחלה.
מאז מהפיכת הפלטפורמה הניידת, העולם העסקי והקהיליה הטכנולוגית הצליחו להימלט מהמנטליות של "טוב, ככה המחשב עובד", ולהיכנס לכלכלת החוויות.
אלו הנמצאים בעולם העסקים זוכרים שנאמר להם "לא, אתה לא יכול לעשות את זה … זה סיכון אבטחת מידע". המילים "סיכון אבטחת מידע" גורמות להפסקת השיחה.
עכשיו יש לחץ לומר "כן". צוותי אבטחת מידע, צוותים העוסקים בציות לתקנות וצוותים נוספים צריכים לשאול "כיצד אנו יכולים לעשות זאת בצורה מאובטחת", במקום לומר "זה סיכון אבטחת מידע".
מהפכת העיר החכמה
יש מיליארדי מחשבים ניידים בכיסיהם של אנשים. המשמעות היא שיש צבא של מפתחים מוכשרים להפליא היוצרים חוויות. ערים חכמות עומדות להפוך לפלטפורמה הבאה עבור סוגים שונים של יצירתיות שישתלבו בכלכלה הניידת.
היתרון קצר הטווח של אוטומציה, עלות מופחתת של איסוף נתונים, או נתונים נוספים, רק מכינים את הקרקע. היתרון האמיתי מגיע כאשר ענפים שונים יכולים לבצע דברים שונים מאשר בעבר, בגלל החוכמה הטבועה בתשתית. רעיונות אלו לא מגיעים בהכרח מהאנשים הדואגים לתאורה בעיר, אלא מאנשים אחרים שחווים את העיר ורוצים להפוך אותה למקום טוב יותר.
חלק מאנשים אלו ניתן היה לראות ולשמוע באירוע שנערך לאחרונה בניו יורק על כלכלת המפתחים (Developer Economy). יש עניין עצום בקרב ענפים שונים לגבי ההזדמנות לשפר את איכות החיים באמצעות טרנספורמציה דיגיטלית.
כדי לאפשר להוגים אלו ליצור, ערים צריכות לחשוב על מתן אפשרות (enabling) ולא על יצירה. העיר הופכת לפלטפורמת יצירה, והיא הפלטפורמה שמאפשרת חדשנות.
למה זקוקות פלטפורמות של עיר חכמה?
בעת יצירת עיר חכמה, יש לזכור שלושה דברים:
● אבטחת מידע חייבת להיות מוטמעת בתשתית. היא אינה יכולה להיות שכבה על גבי האפליקציות.
● הזהות היא קריטית, אך יש סוגיה "תרבותית" רגישה יותר סביב הממשל והזהות, מאשר סוגיה טכנית.
● יש לחשוב על הדרכים ועל האופן שבו ניתן לאפשר צורות חדשות של אינטראקציות באמצעות הנתונים שנאספו; הודעות הן התחלה מצוינת.
פלטפורמות של עיר חכמה צריכות לבוא בעקבות המודל ליצירת מפעל תוכנה מודרני לחדשנות. מודל זה משלב אבטחת מידע, תאימות ואיכות, ומוודא כי השימוש בפלטפורמת העיר החכמה מתבצע כראוי.
במידה והשימוש מתבצע היטב, לאלו הצריכים לדעת כיצד משתמשים בפלטפורמה יש את כל התובנה שהם זקוקים לה. הם יכולים להשתמש במה שהם לומדים על דפוסי השימוש, כדי לעבד את הפלטפורמה כך שתשפיע באופן משמעותי על חייהם של אנשים.
לא מדובר בפתרון של בעיה בודדת, או מספר בעיות בודדות, אלא על יצירת פלטפורמה שבאמצעותה ניתן לפתור בעיות במהירות, ובאופן מאובטח ואיכותי.
החדשנות בערים חכמות
בניו יורק, בחלק מהרכבות התחתיות יש חיישנים והנוסעים יכולים לראות כמה זמן הם צריכים לחכות בתחנה. מידע מסוג זה זמין במקומות אחרים בעולם. אז מה מעניין כשמדובר בצרפתים העוקבים אחר האוטובוסים אצלם?
מה שמעניין הוא לא רק מעקב אחר אוטובוסים. הזווית שבאמת מרגשת היא זמינות נתוני האוטובוסים עבור אלו שרוצים ליצור חוויות נסיעה חדשות.
אנשים הנזקקים לנסיעות רב-קוויות ישתמשו בלוחות זמנים, מצב התנועה העכשווי ודפוסי התנועה הצפויה (על סמך ההיסטוריה), ויוכלו לקבל התראה על האוטובוס הטוב ביותר שניתן לתפוס כדי להפחית למינימום את הנסיעות ואת ההמתנה לאוטובוסים.
ייתכן שהעיר עצמה לא תיצור אפליקציה כזו, אך פלטפורמת העיר החכמה יוצרת את ההזדמנות ליצירת האפליקציה. אפליקציה כזו עשויה להיווצר בצורה הטובה ביותר על ידי מי שחווה את הנסיעות (ויודע את הטריקים), ולא מישהו שיושב במשרד ומדמיין איך נראית נסיעה כזו.
תארו לעצמכם אפליקציה האומרת לכם באיזה נתיב למנהרה יש פחות תנועה, או באיזו דרך ללכת הביתה מהבר עם התאורה הטובה ביותר. ייתכן שהעיר לא תיצור אפליקציות אלה, אבל היכולת ליצור אותן, ויכולת הגישה למידע של העיר ישפרו באופן דרמטי את איכות החיים לכולם.
מאמר זה הופיע במקור ב-Rewrite, תוכן מותאם שנוצר על ידי CA Technologies.