חוקרי יבמ פיתחו טכנולוגיה לזיהוי מוקדם של עיוורון הנובע מסוכרת
הטכנולוגיה החדשה, מבוססת ראיית מכונה, הגיעה לדיוק של 86% בזיהוי רמת המחלה - העולה על כל שיטה אחרת המוכרת כיום
חוקרי יבמ (IBM) פיתחו טכנולוגיה המאפשרת גילוי מוקדם של רטינופתיה סוכרתית, מחלת רשתית הנובעת מסוכרת, DR (ר"ת Diabetic Retinopathy).
המחקר החדש שפרסמו חוקרי הענק הכחול עושה שימוש בטכנולוגיות למידה עמוקה וניתוח אנליטי ויזואלי על מנת לאפשר גילוי מוקדם המחלה.
המערכת אותה פיתחו החוקרים מאפשרת לדרג את רמת החומרה של המחלה, על בסיס תמונת העין בשילוב עם טכנולוגיות למידת מכונה – באופן מדויק יותר מכל שיטה אחרת המוכרת כיום.
השיטה החדשה שפותחה הגיעה לדיוק של 86% בזיהוי רמת המחלה, במסגרת חמש הרמות המקובלות לסיווג ולהגדרת חומרתה – תוך שהיא מזהה הן את עצם נוכחות המחלה והן את רמת החומרה. יישום השיטה עשוי לסייע משמעותית בבניית תמונה לגבי התקדמות המחלה, והחלטה על אופן הטיפול.
רטינופתיה סוכרתית היא אחת הסיבות המובילות בעולם לעיוורון. המחלה פוגעת באחד מכל שלושה חולי סוכרת, המונים 422 מיליון איש בעולם. בהיעדר טיפול, עלולה המחלה להוביל לעיוורון בלתי הפיך – אולם זיהוי מוקדם וטיפול נכון עשויים לצמצם את הסיכון לעיוורון בשיעור של 95%.
הטכנולוגיה עברה הדרכה ו"למדה" כ-35 אלף תמונות עיניים במערכת ארכוב רפואית EyePACS, באופן המאפשר לה לזהות מיקרו-מפרצות, דימומים ופריכות בעדשת העין, המצביעות על נזקים לכלי הדם בעין – ומאפשרות להעריך את חומרת המחלה.
השיטה החדשה משלבת טכניקות למידה עמוקה, רשת נוירונים רב-מימדית ולמידה מבוססת מילון – על מנת לשלב את הגדרות המחלה השונות. עם הזמן, ימשיכו חוקרי יבמ לקדם את המערכת ולשפר את הבנתה לגבי האופן בו מתבטאת הפתוגניות של רטינופתיה סוכרתית בעדשת העין.
כיום, מאובחנים חולי DR באמצעות סריקה רגילה של חולי סוכרת: רופאים מומחים בוחנים צילומים של עדשת העין, על מנת לזהות את המחלה. פיענוח הצילומים דורש הכשרה מיוחדת ומתבצע לרוב בתהליך ידני, המאופיין בבזבוז זמן ובאבחנות סובייקטיביות לכל מפענח, בכל הנוגע לעצם נוכחות המחלה ולמידת החומרה שלה.
לדברי ד"ר מיכל רוזן צבי, דירקטור לחקר מידע רפואי במעבדות המחקר של יבמ, "אנו עדים לשימוש הולך וגובר בלמידה עמוקה (Deep Learning) וניתוח אנליטי של תמונות, כדי להגיע לרמת דיוק גבוהה בזיהוי מוקדם של מחלות, ולייעול תהליכי הטיפול בחולים. להערכתנו התחום יילך ויתפתח בשנים הבאות ויהפוך למשמעותי במגוון תחומי רפואה".
כ-90% מלקויי הראיה בעולם מתגוררים בסביבה המאופיינת בהכנסה נמוכה, במדינות מתפתחות. רבים מהם אינם נהנים מגישה לתחבורה ולרופאים מומחים. שיטות חדשות לראייה ממוחשבת, המאפשרות זיהוי וסיווג של חומרת המחלה בתוך 20 שניות בלבד, עשויות לסייע לרופאים לסרוק כמויות גדולות יותר של חולי סוכרת – ולאתר את מי שנדרשים לטיפול מומחה.
תגובות
(0)