"עיר חכמה אינה מותרות – אלא חובה וכורח"
"לא מדובר בלוקסוס או פרויקט של חיישנים שנחמד לעשות אותו, כי אם חובה וכורח לכל עיר שרוצה לשרוד, להתפתח, למשוך תושבים ועסקים חדשים - ולהצליח כלכלית", אמר אורי בן ארי, יועץ בכיר לערים חכמות
"ללא ספק, התושבים הינם הלקוחות של השינוי המתפתח בערים החכמות. שילוב התושבים, העצמתם מבחינה דיגיטלית ושיתופם בקבלת ההחלטות מהווים צירים מרכזיים בפיתוח העיר לחכמה יותר", כך אמר אורי בן ארי, יועץ בכיר לערים חכמות בשלטון המקומי, המלווה שבע רשויות בישראל. בן ארי השתתף בכנס הערים החכמות Smart City 2017, שנערך באחרונה בברצלונה, וליווה כמה ערים שהציגו בו במסגרת הביתן של ישראל דיגיטלית: אילת, אשדוד ונתניה.
לדבריו, "עיר חכמה איננה רק עניין של טכנולוגיה. היא לא לוקסוס או פרויקט של חיישנים שנחמד לעשות אותו (Nice to have), אלא זהו מצב חדש, של חובה וכורח (Must have), לכל עיר שרוצה לשרוד, להתפתח, למשוך תושבים ועסקים חדשים – ולהצליח כלכלית".
"עיר חכמה היא עיר שמצליחה כלכלית, מתייעלת תמידית, חוסכת במשאבים ומעניקה לתושביה שירותים ברמה ובאיכות טובה, תוך שמירה על איכות הסביבה", הוסיף בן ארי. "הטכנולוגיה והאפליקציות מאפשרות לבצע את התכניות טוב יותר וביעילות גבוהה יותר, אבל מי שחושב שרק טכנולוגיה ופתרונות טכנולוגיים יוצרים עיר חכמה- טועה".
החברות המובילות נותנות את הטון – אבל משתפות פעולה עם הקטנות
בן ארי הביע את התרשמותו מהכנס. "זהו הביקור הרביעי שלי בכנס ומדהים לראות איך הוא מתפתח משנה לשנה", אמר. "השנה הציגו בכנס הרבה יותר חברות וערים מרחבי העולם, כולל מישראל, והרבה יותר מבקרים הגיעו אליו, ממדינות שונות – גם מהארץ".
לדבריו, "החברות הטכנולוגיות המובילות, כגון סיסקו (Cisco), מיקרוסופט (Microsoft), וואווי (Huwaei), סאפ (SAP), סימנס (Siemens) ופיליפס (Phillips) נותנות את הטון ומשתפות פעולה עם עשרות חברות טכנולוגיה, קטנות וגדולות, כדי ליצור פלטפורמות המציעות פתרונות שונים שמקיפים כל תחום בעיר. מדובר החל מתהליכים של ניהול אשפה, תנועה ומצלמות אבטחה, ועד כלי רכב אוטונומיים ומערכות להובלת נוסעים דרך רחפנים".
הוא ציין בסיפוק שהמודעות לנושא הערים החכמות בארץ נמצאת במגמת עלייה, כולל אצל ראשי ערים, מנהלים בכירים ברשויות ומשרדי ממשלה, בהם המשרד לשוויון חברתי. "המספרים מדברים בעד עצמם", אמר בן ארי. "ליותר מ-400 מנהלים ומנהלות מישראל הגיעו לכנס, ולמדו רבות במהלך ההרצאות והביקור המקצועי שערכו בברצלונה. הם מבינים שהמהפכה הטכנולוגית כאן כדי להישאר ומי שרוצה עיר חכמה יותר – חייב ללמוד, להתפתח ולהתקדם".
בן ארי דיבר בראיון גם על פעילותו בתחום. "אני עובד מזה מספר שנים על פיתוח תכניות אב לעיר חכמה ומיזמים רבים בתחום, ושמח לראות את התוצאות, שהן ההתייעלות שהערים שאני עובד אתן השיגו". יצוין כי בן ארי, שכיהן בעבר כמנהל בכיר באינטרנט זהב ובנס, מפתח בימים אלה, ביחד עם מטה הסייבר במשרד ראש הממשלה, תכנית לעיר חכמה המוגנת מתקיפות סייבר. בכובע הציבורי שלו הוא יזם חברתי שהקים את קרן אתנה, שמעניקה מחשבים ניידים למורי ישראל.
לסיום, יש לו מילה טובה על ישראל דיגיטלית: "המיזם הזה, שמהווה חלק ממשרדה של השרה גילה גמליאל, מבצע שינוי מדהים במדינה, בעיקרו דיגיטלי, כפי שנגזר מהשם. הוא מסייע לחמש ערים לחשוף את הפעילות החשובה שלהן ולהפוך לערים חכמות יותר".
לו יהיה אף פעם לו הסכים
עיר חכמה היא בהחלט לא פתרון. המשמעות של עיר חכמה היא הקטנה של איכות החיים, פגיעה בפרטיות הגברת יוקר המחייה וצמצום חופש הפעולה. הפתרון הוא פשוט בהרבה אך כואב- צמצום האוכלוסיה