ניהול סיכונים בכאילו
בוועידת eBanking שהתקיימה שלשום (ג') עלה כי היו מי שידעו, בעזרת מערכות ה-IT, על הופעת המשבר הכלכלי ● ידעו, התריעו - אך לא היה בכוחם לשנות דבר ● יש לקוות שניהול הסיכונים במגזר הפיננסי ייעשה טוב יותר לקראת משבר כלכלי עתידי
כמה דקות לפני שאיתן צווייג, מנהל המגזר הפיננסי במיה מחשבים סיים את הרצאתו, הוא הקרין בפני באי ועידת eBanking שהתקיימה שלשום (ג') ראיון וידיאו קצר שנערך עם אחד מהאנליסטים הבכירים בארצות הברית. האנליסט, שעבד באחד הבנקים שהתמוטטו במשבר האחרון, סיפר כי חודשים ארוכים לפני המשבר, הוא ועמיתיו בגופים פיננסיים מקבילים לו, הראו למקבלי ההחלטות נתונים ברורים, לפיהם "משהו עומד לקרות". האנליסט השתמש בכלי סאס, כמובן, כמו רבים במגזר הפיננסי בארצות הברית.
המסר שצוויג רצה להעביר בהרצאתו היה ש-"הכתובת הייתה על הקיר". אנשי המקצוע, שתפקידם לנתח נתונים, להציג תחזיות – עשו את העבודה כמו שצריך. מקבלי ההחלטות היו אלו שסירבו לשמוע, להאמין, או שאולי חששו שאין ביכולתם לעשות דבר.
חיזוק לטענה זו, שנשמעה לא פעם בשנה האחרונה, שמעו באי הכנס מדבריו של ג'ימי שוורצקוף, מנכ"ל STKI שחתם את הוועידה. לדבריו, הניתוחים לאחור של אירועי השנה האחרונה, מראים כי מרבית הבנקים והמוסדות הפיננסים שקרסו, לא ניהלו מערכת אמיתית של ניהול סיכונים. זה ברור מאליו היום, וככל שהזמן חולף – יש לכך יותר ויותר אינדיקציות. "ניהול הסיכונים היה מהשפה אל החוץ, רק כדי לסמן V עבור בעלי המניות וכדי לעמוד בדרישות החוק", אמר. מנכ"ל STKI הוסיף, כי "מדהים שזה קרה דווקא במדינה שבה יש את הצבא המאורגן בעולם, עם אינסוף קבוצות פקודות ונהלים, ודווקא במגזר העסקי, שם ישבו מנהלים שלא עשו את מה שהם צריכים לעשות".
עד היום, דיברו רק על מחזורים ורווחיות, אבל אף פעם לא סיפרו לנו אילו סיכונים לקחו החברות על מנת להגיע לאותה רווחיות – והתוצאה ידועה לכל. המציאות שנוצרה בעקבות המשבר היא חדשה לחלוטין ושום דבר לא יהיה דומה למה שהיה.
לאור זאת, לא מפתיע גם הנתון אותו שוורצקוף הציג, לפיו מגזר הפיננסים הוא המגזר שנפגע הכי הרבה מהמשבר הכלכלי. בהתאם, גם תקציבי ה-IT של מגזר זה נפגעו באופן ניכר: בטרם המשבר חווה ענף ה-IT במגזר הפיננסי גידול של 234% במשך חמש שנים.
כהרגלו בחודשים האחרונים, המשיך שוורצקוף לדבוק בתחזיות הכלכליות המראות כי סוף המיתון מתקרב. הוא סייג את השקף שהראה בהערה, לפיה בשבוע האחרון יש התרסקות מוחלטת של המניות בוול-סטריט, עובדה שעלולה לרמז על דברים שאנו לא יודעים. אולם עד כה, ככל הידוע, יש אינדיקציות ברורות שאנחנו כבר אחרי התחתית וכי שנת 2010 צפויה להיות קצת יותר טובה.
ומה אומר האנליסט של ה-IT בישראל על הבנקאות הרב-ערוצית שהשתלטה על כל הבנקים? לדבריו, היא מסמלת את תחילתה של מהפכה שעוברת כל המערכת הפיננסית – הן באופיה והן במבנה הארגוני שלה. בעולם, אמר שוורצקוף, יש כבר מערכות חלופיות, גופים פיננסיים חוץ-בנקאיים. הן מנהלות עסקים בדיוק כמו בנק: הן מחליטות למי להלוות כסף, הן קובעות את הכללים, מעבירות כספים ודואגות לביטחונות – והכל נעשה ברשת, ללא רגולציה וללא פיקוח. "המערכת הבנקאית נמצאת בסופה של תקופה" אמר ד"ר שוורצקוף, "זה סוף התקופה הסגורה, סוף עידן הפלטפורמות הישנות. כיום הכל פתוח". יש לקוות כי במסגרת השינויים שעובר עולם הבנקאות, הוא יטפל טוב יותר בתחום ניהול הסיכונים, למניעת משברים עתידיים.
תגובות
(0)