חוקר ביבמ פיתח שיטה לטיפול במידע מוצפן מבלי לחשוף את מהות תוכנו

הטכנולוגיה החדשה, המכונה "הצפנה הומומורפית מלאה", עושה שימוש באובייקט מתמטי המכונה "רשת אידיאלית" ● היא אמורה לאפשר, למשל, לעבד מידע חשבונאי סודי או מידע רפואי חסוי בסביבת מיחשוב ענן, מבלי שמי שמעבדים את המידע יהיו מסוגלים להבין את מהותו ● בנוסף, היא עשויה אף לאפשר בעתיד לבצע חיפוש יעיל בעזרת מנוע חיפוש - מבלי שהמנוע יידע בדיוק מהו התוכן שאותו הוא אמור לאתר

חוקר ביבמ הצליח לפתור בעיה מתמטית שהעסיקה מדענים מאז הומצאה שיטת ההצפנה העושה שימוש ב-"מפתח ציבורי", לפני עשרות שנים. פריצת הדרך המתמטית מאפשרת לבחון לעומק מידע מוצפן, מבלי שבדיקה זאת תפגע בפרטיות הנתונים ובסודיותם.

השיטה החדשה, שפותחה על ידי ד"ר קרייג ג'נטרי ממעבדת יבמ על שם ווטסון במדינת ניו-יורק, עושה שימוש באובייקט מתמטי המכונה "רשת אידיאלית", ומאפשרת אינטראקציה עם חומר מוצפן במתכונת שנחשבה עד כה בלתי-אפשרית. השיטה, המכונה "הצפנה הומומורפית מלאה", אמורה לאפשר, למשל, לנתח ולעבד מידע חשבונאי סודי או מידע רפואי חסוי על גבי מחשבים רבי עוצמה הפועלים בסביבת מיחשוב ענן, ומציעים שירותי עיבוד לבעלי התוכן החסוי – מבלי שמי שמעבדים את המידע הזה מסוגלים להבין את מהותו.

רעיון ההצפנה ההומומורפית מבוסס על ביצוע פעולות אלגבריות מוגדרות על גבי טקסט מוצפן, באמצעות ביצוע פעולות דומות או שונות במהותן על גבי הגרסה המוצפנת של אותו טקסט. הרעיון עצמו אינו חדש: הוא הוצג לפני כשלושה עשורים על ידי שניים מאבות ההצפנה המודרנית, רון ריבסט ולאונרד אדלמן, יחד עם מיכאל דטוזו. לאורך השנים, פותחו אמנם פתרונות חלקיים לבעיה הזאת – אולם עד עתה לא היה פתרון מלא זמין.

למעשה, הטכנולוגיה החדשה עשויה אפילו לאפשר בעתיד לבצע חיפוש יעיל בעזרת מנוע חיפוש – מבלי שמנוע החיפוש עצמו יידע בדיוק מה התוכן אותו הוא אמור לאתר. יישום אפשרי אחר של הטכנולוגיה צפוי להיות סינון דואר זבל גם במערכות דואר מוצפנות. בעזרת פריצת הדרך הזו, יוכלו ספקי ציוד ושירותים המאחסנים עבור לקוחותיהם מידע אלקטרוני סודי ומוצפן, לנתח את המידע הזה לטובת לקוחותיהם, ללא צורך בקשר רצוף ויקר עם אותם לקוחות, ומבלי שיוכלו לצפות בפועל במידע עצמו. הטכניקה של ג'נטרי מאפשרת לבצע ניתוחים של מידע מוצפן ולהפיק דוחות מפורטים, ממש כאילו בוצע הניתוח על החומר המקורי עצמו.

הפתרון החדש גם פותח אפשרויות נרחבות ליישומי ענן מיחשוב – מערכות אחסון ועיבוד עתירות עוצמה המארחות ומטפלות במידע סודי, ומציעות כושר עיבוד באמצעות הרשת. זמינות הטכנולוגיה המפותחת ביבמ אמורה לאפשר ביצוע חישובים על גבי הנתונים השייכים ללקוחות המשתמשים בענן המיחשוב, מבלי שמנוע החישוב ומפעיליו יודעים מה מהות החומר המעובד על ידם.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים