המיליארדר קא-שינג יתרום 130 מיליון דולר לטכניון עבור הקמת מכון טכנולוגי בסין

השלוחה הסינית, מיזם משותף של הטכניון ואוניברסיטת שנטאו, תציע לימודי הנדסה, מדעים ומדעי החיים ותכלול מרצים בכירים מהעולם האקדמי ● מדובר באחת התרומות הגדולות בהיסטוריה של ההשכלה הגבוהה בישראל

לי קא-שינג מהונג-קונג, האיש התשיעי בעושרו בעולם על פי דירוג פורבס (Forbes), יתרום 130 מיליון דולרים לטכניון – התרומה הגדולה ביותר בתולדותיו ומהנדיבות ביותר בהיסטוריה של ההשכלה הגבוהה בישראל. כספים אלו יממנו את הקמתו של מכון אקדמי-טכנולוגי בסין, יחד עם אוניברסיטת שנטאו, לתחומי ההנדסה, המדעים ומדעי החיים.

המכון החדש, שייקרא "מכון טכניון-גואנגדונג לטכנולוגיה" (TGIT), משקף גם את פועלם של ממשלת מחוז גואנגדונג (לשעבר קנטון) ועיריית שנטאו. מחוז גואנגדונג ועיריית שנטאו הקציבו 900 מיליון יואן (כ-147 מיליון דולרים) לבנייתו של המכון ולהפעלתו הראשונית. בנוסף, הוקצו למכון 330 אלף מ"ר שעליהם ייבנה המכון, בסמוך לאוניברסיטת שנטאו. התרומה הרחבה תוקדש בין היתר גם לשיפור תשתיות ולקידום תכניותיו של הטכניון לרווחת הסטודנטים והסגל בקמפוס בחיפה, החיוניים לקידום הקמת המכון בסין.

מזכר הבנות להקמת "מכון טכניון-גואנגדונג לטכנולוגיה" ייחתם היום (א') בטקס בתל אביב, על ידי נשיא הטכניון פרופסור פרץ לביא ופרובוסט (רקטור) אוניברסיטת שנטאו, פרופ' גו פאיהואה, במעמד יושב ראש הקרן, קא-שינג, שר המדע, הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי, ומושל מחוז גואנגדונג ג'וּ שיאודן. מזכר ההבנות יובא לאישור הרשויות המתאימות בטכניון ובסין.

פרי אמר בטקס החתימה הערב כי להחלטה על הקמת המרכז יש משמעויות רבות למדע, למחקר ולפיתוח בישראל: "העמקת שיתופי הפעולה בתחומי המחקר והפיתוח עם סין היא אינטרס הדדי בעל חשיבות לאומית לעולם המדע הישראלי ולקשרי החוץ של ישראל עם סין".

המרצים בשלוחה בסין – מהבכירים בעולם
משנת הלימודים 2014 יציע מכון טכניון-גואנגדונג לטכנולוגיה מסלולי לימוד לתואר ראשון בהנדסה אזרחית וסביבתית ובמדעי המחשב. שפת הלימוד בו תהיה אנגלית ואנשי הסגל שילמדו בו יגויסו מאוניברסיטאות מובילות ברחבי הגלובוס. בסמוך למכון הטכנולוגי החדש יוקם מרכז חדשנות, אשר יחבר חברות מגואנגדונג עם טכנולוגיות ישראליות ויקדם את חדירתן לסין. עד 2020 יחל המכון להציע קורסים בתחומים נוספים, כגון הנדסת מכונות או הנדסת חלל.

השותפות בין ישראל וקרן לי קא-שינג החלה בשנת 2011, בביקורם הראשון של נציגי הקרן בטכניון ובביקור הגומלין של פרופסור לביא במשרדי הקרן בהונג קונג. במהלך הביקור בישראל השקיעה קרן Horizons – קרן הון סיכון בבעלותו של לי קא-שינג – בווייז (Waze). הרווחים של הקרן ממכירת הסטארט-אפ הישראלי לגוגל (Google) מהווים חלק מן התרומה של הקרן לטכניון.

הטכניון, שנוסד ב-1912, נמנה עם 100 האוניברסיטאות המובילות בעולם על פי הדירוג של אוניברסיטת שנחאי, והוא אחד מעשר אוניברסיטאות בעולם שבנו לוויינים ושיגרו אותם לחלל. בתשע השנים האחרונות זכו שלושה פרופסורים מן הטכניון בפרס נובל בכימיה – אברהם הרשקו ואהרן צ'חנובר (2004), ודן שכטמן (2011). לפני שנה, בשותפות עם אוניברסיטת קורנל, זכה הטכניון בתחרות בינלאומית להקמת מרכז מחקר חדשני בלב העיר ניו-יורק.

קרן לי קא שינג נוסדה ב-1980 על ידי היזם והפילנתרופ קא-שינג, והוא הקדיש לה שליש מנכסיו. עד היום הקצתה הקרן יותר מ-14.4 מיליארד דולרים הונג-קונג (1.86 מיליארד דולרים של ארצות הברית) לתרומות, כאשר 90% מהן נועדו לתמיכה ביוזמות לרפורמות בחינוך ובקידום שירותים רפואיים באזור סין רבתי.

הונו של התורם הסיני מוערך בכ-25.5 מיליארד דולרים. הוא מכהן כיום כיושב ראש של תאגיד האצ'יסון ומפואה, החברה הגדולה בעולם המפעילה מסופי מטען, והקמעונאית הגדולה בעולם למוצרי בריאות ויופי. הוא החזיק בעבר בשליטה בחברת הסלולר פרטנר.

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. חרדון

    המיליארדר הוא לי, קא-שינג הוא שמו הפרטי. קצת הבנה בהלכות העולם רק תועיל לכם.

אירועים קרובים