תנו כבוד לסייבר הישראלי
חברות סייבר זרות שמבקשות הטבות מהממשלה נענות בחיוב, בעוד שהישראליות מקבלות תשובה שלילית - טוען יו"ר שדולת ההיי-טק בכנסת ● אם זה המצב, מדובר באחד האבסורדים הגדולים ביותר שידענו
ח"כ רוברט אילטוב, יו"ר ועדת המשנה לסייבר בוועדת החוץ והביטחון ויו"ר שדולת ההיי-טק בכנסת, שיגר אתמול (ב') פנייה לשר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, בדרישה למנוע קיפוח של התעשיות הביטחוניות בכל מה שקשור להטבות שניתנות לחברות סייבר במדינה, במסגרת המאמצים לעידוד ההשקעה והמחקר בנושא. מהמכתב עולה שאם חברה זרה, גדולה ככל שתהיה, תפנה למדינה בערוצים המקובלים ותבקש סיוע תמורת השקעות שלה בסייבר בישראל, היא תיענה מיד ויש לה סיכוי טוב לקבל את ההטבות. לעומת זאת, אם חברה ישראלית כמו רפאל או התעשייה הצבאית תעשה זאת, סביר להניח שתידחה.
אם אכן זאת המציאות, מדובר באחד האבסורדים הגדולים ביותר שידענו. לא צריך להזכיר לאף אחד במדינה הזאת שאומת הסטארט-אפים שכל העולם מדבר עליה נמצאת כאן, בישראל. מפתחי הפתרונות לסייבר הם בין המוחות המבריקים ביותר שנמצאים בארץ. הם הסיבה העיקרית שחברות ענק כמו HP ,EMC, יבמ (IBM), מיקרוסופט (Microsoft) וסיסקו (Cisco) מתדפקות על דלתות משרדי הממשלה הרלוונטיים, כולל משרד ראש הממשלה, כדי לקחת חלק במיזמי היי-טק ישראליים. אלה אותם אנשי היי-טק ש-"צונחים" היישר מצה"ל לתעשיות הביטחוניות, אותן אלה שח"כ אילטוב טוען שתוכניות העידוד של המדינה לסייבר חסומות בפניהן.
רק עכשיו סיימנו את הלחימה בעזה, שבה הסייבר אמנם לא היה שחקן מרכזי, למרבה המזל, אבל הדף מספיק ניסיונות תקיפה על אתרים חשובים ובכך מנע נזקים גדולים. ההדיפה הזו לא מובנת מאליה. היא פרי פיתוח ועבודה של פתרונות שארכו שנים ועתה מיושמים במערכת הביטחון ובמקומות חשובים אחרים בארץ. זאת, לצד התרומה הכללית של הטכנולוגיה הישראלית ללחימה של צה"ל בעזה, ובראש כיפת ברזל. הלחימה הזו הביאה לידי ביטוי את העוצמות הטכנולוגיות האדירות שיש לישראל.
מסר מאוד בעייתי
הנושא איננו רק סיוע או אי סיוע כספי. המסר שמדינת ישראל משדרת כאן, לפיו היא מוכנה לתת הטבה לכל חברה זרה אבל לא לחברות המקומיות, הוא מסר מאוד בעייתי לדורות העתידיים של לוחמי הסייבר. החינוך הטכנולוגי על מגוון מוסדות הלימוד שלו, כולל אורט ועמל, מתגאה בגידול הרב במספר התלמידים שפונים ללימודי סייבר. נציגים של תלמידי רשת אורט ממרכז היזמות בחדרה נוסעים בעוד חודשיים לחו"ל כדי להציג את הישגיהם בתחום פיתוח הסייבר בפורום בינלאומי מכובד, שבו מגיעים משתתפים מכל העולם.
גורמי החינוך מבהירים כי מדובר באתגר קשה מאוד – לימודי סייבר הם המורכבים ביותר בתחום הנדסת התוכנה ובמחשבים בכלל, ועוסקים בהם העילית של בני הנוער. העדר עידוד התעשיות הישראליות יגרום לכך שהחברות המובילות בתעשיות הביטחוניות יפסיקו להשקיע בזה, יפטרו אנשים וחלק מהעובדים יעברו לחברות זרות שיבקשו סיוע על השקעות סייבר בישראל. אבסורד גדול מזה כבר שנים לא נשמע פה.
לישראל מגיעות תדיר משלחות מחו"ל שבאות ללמוד על הפלא הישראלי בתחום הסייבר, בין היתר בהזמנת מטה הסייבר הלאומי שבמשרד ראש הממשלה. אם אותם אורחים ישמעו שאלה שמחוללים את הפלא הזה, הישראלים, בכלל לא יכולים ליהנות ממפעלי העידוד של הממשלה, הם יחייכו ואולי יעשו חשיבה: האם יש להם עסק בישראל עם ממשלה רצינית? זו שנהנית מתדמית טכנולוגית אדירה בעולם, בניגוד לתדמית המדינית, היא זו שהורסת במו ידיה את הנכס הכי חשוב לה.
בניגוד לקבוצות ספורט, תשתית טכנולוגית עם מוחות סייבר לא יכולה להתבסס בעיקר על כוחות זרים, גם אם יניפו דגל ישראל.
השורה התחתונה: סביר להניח שמכתבו של ח"כ אילטוב ייפול על אוזניים קשובות ויימצא פתרון, מה גם שמדובר בלובי של תעשיות חזקות בעלות קשרים במסדרונות השלטון. מה שיותר מדאיג זה עצם העובדה שיושבים מקבלי החלטות ולא מודעים לחשיבות שיש בעידוד הסייבר בתעשיות הביטחוניות בישראל, שעושה חיל בכל העולם, אבל לא כשזה נוגע להטבות מהממשלה.
תגובות
(0)