תשתיות נתונים: תוכן חדש, משתתפים חדשים, דגשים חדשים
בעוד חברות רבות רק מתחילות למנף את העוצמה הגלומה בתשתיות מתקדמות של טכנולוגיות מידע, מזהה מחקר שפורסם לאחרונה על ידי מכון יבמ לחקר עסקי, קבוצה קטנה של מובילים בתחום טכנולוגיות המידע ● מחקר ומסקנותיו
מאת: שי בנאים
סוגיית תשתיות הנתונים ממשיכה להוות נושא מרכזי לדיון במגוון רחב של תחומי משק ותעשייה. ככל שמנהיגים ומובילים בעסקים מכירים בקשר ההדוק בין תשתיות נתונים איתנות ובין יכולתם לבנות ולשמר יתרון תחרותי – הם מבינים גם כי תלות זו תמשיך ותגדל עם התקדמות השימוש ב- Big Data וניתוח אנליטי, סביבת ענן, טכנולוגיות רשת חברתית ומובייל.
בעוד חברות רבות רק מתחילות למנף את העוצמה הגלומה בתשתיות מתקדמות של טכנולוגיות מידע, מזהה מחקר שפורסם לאחרונה על ידי מכון יבמ לחקר עסקי, קבוצה קטנה של מובילים בתחום טכנולוגיות המידע. ארגונים אלה, הפועלים על מנת להתמודד עם אתגרי הדור הבא של תשתיות טכנולוגיות המידע, מובילים את הדיון הנכון במסגרות הפנימיות שלהם, מדגישים את חשיבות התשתיות, מבצעים את ההשקעות הנכונות לקראת העתיד – ואולי חשוב מכל, מקדמים שיתוף פעולה ודיון לכל רוחב הארגון. דיון זה שוב אינו רק נחלתם של ארכיטקטים של מערכות מידע ומנהלי מרכזי נתונים. על מנת להניב תוצאות, צריך הדיון לכלול גם את מנהלי התחומים העסקיים השונים, באופן שיאפשר התמודדות עם הסביבה ההולכת והופכת מורכבת יותר ויותר. גם רמת הדחיפות והחשיבות של הדיון בסוגיית תשתיות הולכת ועולה. ככל שטכנולוגיות המידע מתייצבות בליבת הפעילות העסקית של הארגון המודרני, הופכים כל שיבוש בפעילותן או כל דליפת מידע, לחדשות ראשיות, העתידות להשפיע על מנהלים, מחזיקי מניות, וגורל החברה עצמה.
במסגרת המחקר, ערך המכון, בשיתוף עם Oxford Economix, סקר שהקיף 750 ארגונים ברחבי העולם. הסקר העלה, כי יותר מ- 70% מהמנהלים מכירים בחיוניות של תשתיות טכנולוגיות מידע להבטחת יתרון תחרותי או לאופטימיזציה של הכנסות ורווחים. רק שליש מהארגונים מדווחים כי התשתיות שבידיהם ערוכות להתמודד עם מגמות חדשות, ופחות מ- 10% אומרים כי רמת המוכנות שלהם מוחלטת.
שני שליש מהחברות שהשתתפו בסקר מעריכות כי ירחיבו את השקעות התשתית שלהן בטכנולוגיות מידע במהלך השנים הקרובות. ההשקעה הנוספת הזאת, דווקא בעידן של תקציבים מקוצצים, נובעת משאיפה לצמצם את העלויות השוטפות (33% מהמשיבים) אך ב- 29% של המקרים נועדה ההשקעה להאיץ את תהליכי הפיתוח והפריסה של יישומים חדשים. סיבות נוספות מאחורי ההשקעות הן שאיפה למיצוי הזדמנות ליצירת הכנסות חדשות (28%), ושיפור כושר ההתאוששות ממצבי אסון של תשתיות הנתונים (28%).
בצמרת עדיפויות ההשקעה ניצבים פתרונות אבטחה, שרתים ומערכות אחסון ל- Big Data וניתוח אנליטי מבוזר. כשליש מהחברות מתכוונות להשקיע בכל אחד מתחומים אלה. ארגונים בוחנים גם השקעות בתחום המערכות בתקנים פתוחים, וארכיטקטורת קוד מקור פתוח.
טכנולוגיות ענן מחשוב נחשבות ככוח המשנה את הזירה, בהציען גישה לעוצמות עיבוד גבוהות במיוחד ולחדשנות – מבלי לכפות השקעות הון המתחייבות בדרך כלל לביצוע שיפורים בתשתית. חברות מכירות בפוטנציאל הגלום בענן מחשוב, אולם אינן בטוחות עדיין בכל הנוגע לאופן שבו עשוי ענן מחשוב לשרת את הצרכים העסקיים שלהן, או כיצד ניתן לשלבו יחד עם מערכות המחשוב הקיימות.
בתשובה לשאלות אודות כוונותיהם בכל הנוגע להרצת עומסי עבודה חדשים, דיווחו יותר ממחצית הארגונים שהשתתפו בסקר של יבמ IBM -56% כי "אינם יודעים". שיעור דומה אמר כי אינו בטוח לגבי כיווני השקעות העתיד שלהם בתחומים דוגמת טכנולוגיות ענן פרטי או היברידי.
על רקע תמונה זו, מומלץ כיום לספק פלטפורמה שתשרת את סדר היום העתידי של המשתמשים. פלטפורמה כזו תהיה ערוכה לתמוך ביכולות חדשות שיאפשרו לארגון ליצור בידול ברור, ובכלל זה לקשר בין מערכות עיבוד תנועות הפועלות כיום בתוך הארגון, ובין מערכות הגישה ללקוחות. תשתיות טכנולוגיות מידע חייבות להסתגל לשינויים הטכנולוגיים ולשינויים בזירה העסקית, ולהיות ערוכות להתמודד עם הפרעות מכיוונים שונים, העלולות לשבש ולתקוע מקלות בגלגלי הארגון הדיגיטאלי. יש להדריך ולהכשיר את הארגון בכל הנוגע למיצוי האפשרויות הנפתחות בזכות טכנולוגיות ענן, להסביר את מהות המציאות הטכנולוגית והתרבותית ההולכת ומתהווה – ואת אופני הניהול של יישומים העוברים, חוצים ומשלבים עננים פרטיים, ציבוריים, היברידיים או סביבות קהילתיות שיתופיות.
הכותב הוא מנהל יחידת מערכות וטכנולוגיה, יבמ ישראל
תגובות
(0)