עשה היסטוריה
היציאה מהארון של טים קוק משדרת מסר לפיו להיות הומו זה בסדר, ומהווה הזדמנות לקהילת ההיי-טק לעשות חושבים האם באמת יש בה שוויון הזדמנויות למיעוטים
לא בכל יום אנחנו קוראים חדשות משמחות כאלה, שיכולות להועיל לעולם – וגם לקהילה. קהילת ההיי-טק, אבל גם קהילת הלהט"ב.
הצעד שעשה היום (ה') טים קוק, מנכ"ל אפל (Apple), הוא לא פחות מהיסטוריה. סליחה על הקלישאה, אבל היא מתבקשת במקרה הזה. מנכ"ל הומו גלוי של אחת החברות הגדולות בעולם, ודאי של אחת החברות הגדולות בתעשיות שמניעות כיום את העולם, כמו ההיי-טק והמובייל, זה ממש לא דבר של מה בכך.
היציאה של קוק מהארון מרשימה לא רק כשלעצמה, אלא גם בגלל הדרך בה בוצעה, המשפטים שהוא כתב. "אני גאה להיות הומו ומחשיב את ההומוסקסואליות שלי כאחת המתנות הנהדרות ביותר שאלוהים נתן לי" – איזה משפט מעורר כבוד והערכה. וגם: "העובדה שאני הומו אפשרה לי להבין טוב יותר מה זה להיות מיעוט ופתחה לי חלון על מנת לראות מהם האתגרים עימם מתמודדים בני קבוצות מיעוט מדי יום. זה עשה אותי אמפטי יותר והעניק לי חיים עשירים יותר". ואם נדלג קצת: "הגילוי שאני הומו היה קשה עבורי בזמנים מסוימים, אבל נתן לי את הביטחון להיות מי שאני ולהתגבר על מצוקות ועל צרות אופקים".
הדברים האלה עוררו אצלי, כהומו ובכלל, הזדהות רבה: מהמילים שהוא כתב על חיבוטי הארון ועד למשפטי הגאווה, מטענתו שעובדת היותו הומו גרמה לכך שהוא מבין ומזדהה יותר עם מיעוטים (גם אני) ועד להבטחה שלו שאפל תמשיך להיות פרו-להט"בית ולתמוך בקהילה ובזכויותיה. כל זה חשוב לי ברמה האישית, אבל יש למהלך שביצע משמעויות רבות, הרבה מעבר אליי. קוק מעביר כאן כמה מסרים חשובים.
ראשית, הוא משדר ללהט"בים ברחבי העולם, בפרט לאלה שעדיין לא יצאו מהארון, שהם לא לבד ושלהיות גיי זה לא נורא – כל גיי מכיר את חיבוטי הנפש האלה, חוסר הקבלה העצמית, ייסורי הארון, בין אם מידיעה אישית או מאחרים בקהילה. מסר לפיו יציאה מהארון היא אולי דבר לא קל, אבל שגם בקרב האנשים העשירים והמוצלחים ביותר בעולם יש הומואים. זה נראה לכאורה מובן מאליו, אבל זה ממש לא, ומסר כזה יכול רק לעודד להט"בים צעירים וצעירים פחות להפסיק להתכחש לזהותם ולהתבייש בעצמם.
שנית, וחשוב לא פחות, קוק משדר לסטרייטים מסר לפיו כדאי לקבל את הקהילה הגאה ולתמוך בזכויותיה. העולם שלנו בנוי מאוד על דימויים וסטריאוטיפים, והומו עשיר שהוא מנכ"ל של חברה ענקית ומצליחה מתקבל בציבור הרחב טוב יותר מכל מיני דימויים אחרים, ועוזר לאנשים להבין שהשד לא כל כך נורא.
דבר שלישי, יש בצעד הזה מסר גם לקהילת ההיי-טק. חברות גדולות רבות כבר הבינו את הפוטנציאל הכלכלי שטמון בקהילת הלהט"ב ואת העובדה שכדאי להן, אידיאולוגית וגם כספית, להיות גיי-פרנדליות. אפל, למשל, אבל לא רק היא – גם גוגל (Google) ופייסבוק (Facebook) בולטות בכך, ובגוגל יש אפילו ארגון של עובדים גאים. אלא שההבנה הזאת לא חלחלה בכל החברות ונרצה או לא נרצה, יש בתעשייה עדיין הומופוביה מסוימת, גם אם אולי פחות מאשר בציבור הכללי. אמנם, הרבה עובדים ועובדות להט"בים נמצאים מחוץ לארון: בחברות גדולות, סטארט-אפיסטים, מפתחי אתרים ואפליקציות ומה לא, אבל הם נראים פחות בדרגים הבכירים. ניתן למנות על בערך שתי ידיים את המנכ"לים, הסמנכ"לים והבכירים האחרים שהם להט"בים גלויים. ומה שעוד יותר מבאס זה שעל חלקם ידוע שהם גייז, ובזה שהם לא יוצאים מהארון הם משדרים מסר של הסתרה, של בושה.
אלא שלא רק הלהט"בים לא "מככבים" ברשימת בכירי ההיי-טק. בכלל, כמו בהרבה ענפים, תעשיית ההיי-טק לא מצטיינת במספר בני המיעוטים או הציבורים המופלים שתופסים עמדות בכירות בה. אין בתעשייה הרבה נשים מנכ"ליות, סמנכ"ליות או בכל תפקיד בכיר אחר. כנ"ל שחורים, או ערבים, במקרה של המדינה שלנו.
נכון, לא רק התעשייה "אשמה" בכך, ובחלק מהמקרים יש קשיים אובייקטיביים (שפה, למשל), אבל חישבו לרגע: האם החברות, גדולות כקטנות, עושות מספיק על מנת שיהיה שוויון הזדמנויות אמיתי? שלא תהיה אפליה? האם היא ידידותית גם לאלה שלא נמנים עם הרוב?
יציאתו מהארון של טים קוק היא הזדמנות טובה לכל אחד מהאנשים המרכזיים בענף, ולא רק הם, להרהר בעניין, להסיק את המסקנות הדרושות ולהגביר את השוויון. נשאר רק לקוות שעוד בכירים גאים יפסיקו להתבייש ולהסתיר. זה רק ייטיב עם הקהילה – ובכלל.
תגובות
(0)