שנה הלכה, שנה באה
מהן המגמות המרכזיות של 2014? אילו תחומים בלטו? ומה צופנת השנה הבאה? סקירת הדברים הבולטים בעולם הטכנולוגיה שעתידים להישאר איתנו גם ב-2015
שנת 2014 מסתיימת עם ענני המלחמה בכלל, ובפרט עם תחילתה של מלחמת הסייבר הצפון קוריאנית-אמריקנית, בעקבות המתקפות ככל הנראה של גורמים צפון קוריאניים, או לפחות בסיועם, על השרתים של סוני (Sony), והשבתת האינטרנט במדינה המבודדת, בתגובה. זוהי המלחמה הראשונה בעולם שפורצת בגלל פעולה של האקרים.
הסייבר היה גם השנה אחד הנושאים המרכזיים, שהעסיקו לא רק את העולם הטכנולוגי. העיסוק בו טופל גם ברמה של ממשלות וארגונים בינלאומיים. הקשר ההדוק בין ה-IT לצמרת של הארגונים, המוסדות והממשלות הוא אחת התובנות המרכזיות לקראת 2015, על סמך השנה המסתיימת היום.
בעוד שממשלות וצבאות יודעים להגן על הנכסים שלהם, הבעיה שקיימת ותמשיך להעסיק אותנו בשנה הבאה היא כיצד מגנים על התשתיות האזרחיות, בגופים אזרחיים ובמוסדות שמספקים שירותים קריטיים כמו חשמל, מים, תקשורת, מזון ושירותים פיננסיים. פה לא מדובר רק על אבטחת מידע אלא על מערכות מאוד מורכבות שפרושות על פני כל המדינה. הן מהוות את אחד האתגרים של גורמים עוינים, שמבינים כי השבתת רשת חשמל או מים אפקטיבית מבחינת טרור לא פחות מכל פיגוע אחר. גם מוסדות פיננסיים חשופים למתקפות, שכן מאגר מידע עם פרטים של בעלי חשבונות בנק או כרטיסי אשראי היה מאז ומעולם יעד נכסף של פורצים למיניהם. 2014 הייתה שנה שבה מספר הניסיונות לתקוף מערכות תשתיות גדל משמעותית, ומגמה זו תעלה בשנה הבאה.
בהקשר זה, השנה נחשפנו בצורה יותר חזקה למושג האינטרנט של הדברים. תחזיות של חברות מחקר שונות קובעות כי בתוך חמש שנים, כמעט כל מכשיר בבית או בעבודה יהיה מחובר לאינטרנט, בצורה דו כיוונית. יהיו לכך השלכות על כמעט כל תחום בחיינו, החל ברמת הממשל והרשויות המקומיות, וכלה בחברות הפרטיות ואף בניהול היום יום של כל אחד מאתנו. אל מול היתרונות הרבים שיש לכך, צריך לשים על כף המאזניים את הסכנות שיש מאחורי זה, והן קשורות לאיומי סייבר ולאיומים פיזיים.
כדי לשמוע יותר על הנושא אתם מוזמנים להירשם לכנס האינטרנט של הדברים בהפקת אנשים ומחשבים, שיעסוק בתחום ובהגברת המודעות לו, וימלא את הרצון של מי שחפץ בכך ללמוד ולהבין אותו.
ומה עוד?
2015 יורשת מ-2014 עוד כמה מגמות חמות ובולטות שמונחות על שולחנו של כל מנמ"ר. אחת מהן היא הענן. בשנה החולפת, ספקי הפתרונות, מגובים באנליסטים מחברות מחקר, הגבירו את הלחץ על המנמ"רים כדי שיעברו לענן. נכון להערב, על סף השנה החדשה, חלק ניכר מהארגונים, בעיקר הגדולים שבהם, עדיין יושבים על הגדר ולא ממהרים לאמץ אותו. זאת, למרות היתרונות הברורים שארגונים שכבר עברו לענן מפיקים ממנו. בהתאם, המסר שעלה מכנס הענן של אנשים ומחשבים, שנערך לקראת סוף השנה, היה שעל המנמ"רים לקפוץ למים. יש סיכונים, יש חששות, אבל 2015 היא השנה שבה הם יצטרכו להתמודד עם כך, רגע לפני שהתחום יעבור מתחת לרגליהם.
בשנה הבאה יעסוק העולם הטכנולוגי רבות גם באנליטיקה, ב-BI. ים המידע שמציף אותנו מכל מקום יגביר את המודעות ל-Big Data. היעד של ההנהלות יהיה איך להוציא יותר מהמבול שהם מקבלים בזכות מערכות טכנולוגיות שמספקות להם מידע כמעט על כל דבר בזמן אמת. אולם, גם המנהלים בדרגים אחרים יפיקו ערך עסקי רב יותר מהמידע שקיים כבר ממילא. ההנהלות עוטפות את הדרישה הזו בהפעלת לחץ על המנמ"רים שבאים לבקש תקציבים לפרויקטים שונים. טענתם המוצדקת אומרת: "השקענו כל כך הרבה כסף במערכות מחשוב, עכשיו הגיע הזמן למקסם את הרווחים מההשקעות הללו". וזה אכן מתחיל לקרות. ב-19 בינואר תוכלו לשמוע דוגמאות חיות לכך בכנס Big Data של אנשים ומחשבים, להבין איך עושים כסף מפיסות מידע ממוחשבות.
הרשתות החברתיות, שכבר מזמן כבשו את השוק הפרטי, תפסו בשנה האחרונה מקום בולט גם בשוק הארגוני, בעיקר במחלקות השיווק ויחסי הציבור. בסוף 2014 אפשר לומר שהנהלות מבינות שמי שלא נמצא ברשתות החברתיות לא קיים. פייסבוק (Facebook) ודומותיה מאפשרות לקיים קשר שוטף עם הלקוחות ולהבין מה מציק להם, גם אם זה כרוך בספיגה של ביקורת ויותר מכך. זה מתקשר גם לצורך בשיתוף פעולה של המנמ"ר ומנהל השיווק בארגון, לצורך בסינרגיה טובה יותר ביניהם. בסופו של יום, הם מבינים שהם צריכים לעבוד זה עם זה לפני שיהיו תלויים זה לצד זה.
מגמה אחרונה, והפעם לא כזאת שהפציעה ב-2014 אבל בהחלט תלווה אותנו גם ב-2015, היא המובייל. כמובן שגם בשנה הבאה נהיה תלויים במכשירים הניידים שלנו, ועוד יותר מאשר בשנה שתמה הלילה. למעשה, 2014 הוכיחה סופית שהמובייל בארגונים הוא עובדה קיימת ובשנים הבאות האתגרים יהיו איך לנהל את כל המכשירים, ברמת אבטחת המידע וברמות נוספות.
לסיכום, ב-2015 נראה בעיקר המשך של מגמות מרכזיות שהחלו ב-2013, נמשכו השנה ויתעצמו בשנים הבאות. עם כל אלה יצטרכו המנמ"רים להתמודד, להוביל ולייעץ להנהלות כיצד לצלוח את עידן הכלכלה הדיגיטלית, שמחברת יותר ויותר את המנמ"ר אל לשכת ההנהלה.
שנה אזרחית טובה.
תגובות
(0)