מה לתאגיד מים ולנכס עתיר שטח ו/או זכויות בנייה?
כתבה: מיכל ברק, מנכ"לית קומפלוט, חברה בת של חברת אוטומציה החדשה.
תאגידי המים בישראל הוקמו מתוך מטרה לשפר את תחזוקת תשתיות המים והביוב. זהו משק סגור אשר מקבל את רוב מימונו מחשבונות המים המשולמים על ידי התושבים, לצד גביית ההיטלים הרלוונטיים.
רשות המים, המפקחת על תאגידי המים בישראל, פרסמה השנה, במסגרת כללי תאגידי מים וביוב, עדכון חדש בדבר "דמי הקמה". מטרת דמי ההקמה (מתוך מסמכי התקנות) היא "ליצור לחברות, יחד עם כללי חישוב עלות, מקורות מימון להקמה, פיתוח ושדרוג של מערכות מים ומערכות ביוב". שיטת חישוב דמי ההקמה מתבססת על מספר פרמטרים, ובהם שטח וזכויות הבנייה. על תעריף המינימום שנקבע לכל תאגיד (כולל תוספת לתאגיד המוגדר "הררי") קובעת הרשות סעיפים נוספים בהם יכול תאגיד המים להשתמש על מנת להעלות את גובה דמי ההקמה, כמו קיומם של נכסים הבנויים בצפיפות נמוכה, התייחסות לגופים עתירי שטח, ייעוד השטח ועוד.
על פניו, נראה כי רשות המים אכן באה לקראת תאגידי המים, אשר צריכים לממן את פעילותם ונדרשים לשדרג ולשפר את תשתיות המים והביוב בעצמם. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי אין לתאגיד המים את מכלול הנתונים הנדרשים לחישוב דמי ההקמה, כמו צפיפות או ייעודי הקרקע. מידע זה נמצא בידי הוועדה לתכנון ובנייה ברשות המקומית. בנוסף, הצורך להעביר לאישור ובקרת רשות המים כל בקשה להיתר המגיעה לידי תאגיד המים צפוי ליצור צוואר בקבוק, אשר ילך ויתפח כאשר תיכנס לתוקפה הפעימה השנייה ברפורמה החדשה בחוק התכנון והבנייה, בינואר 2016.
קומפלוט, חברה בת של חברת אוטומציה החדשה, פועלת מזה למעלה מ-30 שנה בתחום ומספקת פתרונות טכנולוגיים בתחומי ה-GIS, מחשוב תשתיות עירוניות וניהול ממוחשב וכולל של ועדות לתכנון ובנייה. החברה עובדת מול מעל ל-140 רשויות, מועצות ו-ועדות תכנון לבנייה. לאור ניסיונה הרב, פיתחה קומפלוט מענה טכנולוגי אשר משתף מידע בין הרשויות המקומיות ותאגידי המים. הפתרון המוצע, אשר יוצג בראשונה בכנס הלקוחות הגדול של החברה, יוצר ממשק אוטומטי בין מערכת ייעודי קרקע ורישוי בנייה של העירייה והועדה לתכנון ובניה למערכת המידע של תאגידי המים המנהלת את חישוב והפקת ההיטלים ואל מערכת GIS של קומפלוט בתאגיד המים.
שימוש ביכולות החדשות שפותחו מאפשר לתאגיד להקליד את הבקשה, לקבל באופן מיידי את הגדרות השטח המבוקש ואף לצפות ולבקר את המידע במרחב הגיאוגרפי. יכולת זו יוצרת חיסכון משמעותי של זמן, ובנוסף מונעת תקלות וחיובים שגויים, הנובעים מאי הגדרת השטחים באופן נכון. יצירת שיתוף מידע בין הרשות המקומית לתאגיד המים משפיעה גם על רווחיות התאגיד עצמו, מאחר ואם לא יחשב את דמי ההקמה כראוי יפסיד התאגיד הכנסות אשר בסופו של דבר נועדו לסייע לו לכסות את עלות ההקמה של התשתיות.
את הפתרון ניתן יהיה לראות בכנס הלקוחות הקרוב של החברה אשר ייערך ב-19 במאי במרכז הכנסים "אבניו" באייר פורט סיטי.