השאלה שהטרידה את בן גוריון: האם המחשב יוכל לעבור את האדם?

חליפת מכתבים בין ראש הממשלה הראשון לפרופ' עמוס דה שליט, מהמדענים החשובים בארץ בראשית ימיה של המדינה, זורקת אור על מה שחשב "הזקן" על מחשוב וטכנולוגיה

תגידו "כן" לזקן? אתגר הקשישים של FaceApp. צילום: מתוך ויקיפדיה

שלושה מכתבים שהחליפו ביניהם ראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון, ופרופ' עמוס דה שליט, מהמדענים החשובים בארץ בראשית ימיה של המדינה, זורקים אור על מה שחשב "הזקן" על מחשוב וטכנולוגיה.

מדובר בשלושה מכתבים אותם פרסם ארכיון צה"ל לרגל יום המדע הלאומי, שחל היום (ג'). שלושתם נשלחו ביולי 1959: מכתב קצר של בן גוריון, תשובה ארוכה של פרופ' דה שליט ותגובה של בן גוריון. הם מהווים חלק מוויכוח מתמשך בין השניים שעסק במה שנקרא בימינו בינה מלאכותית, וש-"הזקן" קרא לו "הוויכוח שלנו על אדם ומכונה".

השאלות שהטרידו את בן גוריון בולטות עד היום ומעסיקות רבים: האם המכונות יוכלו בעתיד לחשוב עצמאית? והאם הן יעברו את האדם? במכתבו הוא מצטט מספרו של אבי תורת הקוונטים, נילס בוהר, שכתב כי מנקודת המבט של תורה זו, אין יכולת לערב בין יצורים חיים ובין מכונות.

פרופ' דה שליט הסביר בתגובה כי "בינתיים חלו התפתחויות נוספות והקו המבחין בין החי לדומם נעשה יותר ויותר מטושטש. תופעות המהוות את הבסיס למה שנקרא בשם חיים, למשל, נעשות יותר ויותר מטושטשות וניתנות להיעשות במבחנה. אנחנו קרובים היום מאוד להבנת התהליך האלמנטרי של ההפריה – תהליך חלוקת התא".

"אל לנו לשכוח בהשוותנו את האדם למכונה באילו תנאים קשים עובדת המכונה", הוסיף המדען. "כדי להפוך את המכונות המודרניות ביותר למשהו הדומה מבחינת היקף זכרונו למוח האדם אנחנו צריכים להחליף כל אלמנט בסיסי בזיכרונה של המכונה במכונת חישוב שלמה. אנחנו עדיין לא מסוגלים לעשות זאת, אך כדאי לזכור שרק לפני 10 שנים היה גודלו של כל אלמנט בזיכרון כגודל הזיכרון כולו במכונות החדשות".

מכתבו הראשון של בן גוריון לפרופ' דה שליט

מכתבו הראשון של בן גוריון לפרופ' דה שליט

לאחר שנתן דוגמאות רבות לאי חוכמתה של המכונה סיכם פרופ' דה שליט את מכתבו במשפט הבא: "אני מצטער על אורכו של מכתב זה, בפרט לאור העובדה שתוכנו כמעט אפס. מכונה טובה ממני הייתה בוודאי מנסחת את המכתב כולו בשורה אחת או שתיים".

פרופ' עמוס דה שליט. צילום: מתוך ויקיפדיה

פרופ' עמוס דה שליט. צילום: מתוך ויקיפדיה

בן גוריון השיב לו: "מכונת החישוב שלך יכולה לעשות רק את האופרציה שיוצרה הכשיר אותה לכך, ואין היא שונה עקרונית מעגלה או ממנוף. היא לא 'חושבת'…".

בתשובה לעקיצתו של דה שליט סיים בן גוריון את מכתבו גם הוא בעקיצה: "גדולתו (היחסית) של אדם שהוא שואל, ולפעמים גם עונה, ושום מכונה בעלם לא תסביר מעצמה שאין הבדל בינה ובין מוחו של עמוס דה שליט".

סוגיית המכונה המסוגלת לחשוב לא נפתרה עד היום, למרות השיפור העצום ביכולות המחשוב. גם ווטסון (Watson), מחשב העל של יבמ (IBM) שניצח את אלופי האלופים של שעשועון הטריוויה ג'פארדי (Jeopardy) לא חושב בעצמו. כך או כך, מה שחשוב ומעניין בחליפת המכתבים הזו הוא העובדה שבן גוריון קרא ספרים של מדענים, הגה ברעיונות מדעיים וניסה להבין וללמוד את יכולות המחשוב. מעניין במה הוגים יורשיו.

לקריאת חליפת המכתבים המלאה לחצו כאן.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים