לצמצם את היקף מכרז הענן הצה"לי

זה לא הזמן לצאת למכרז כולל ומקיף להעברת תשתיות המחשוב הצה"ליות לענן, סבור אלי משה, מנכ"ל HDS ● מה צריך לעשות במקום?

03/06/2015 15:53
אלי משה, מנהל הפעילות של היטאצ'י באגן הים התיכון

הצבא הולך לכיוון הענן. זו כבר עובדה מוגמרת. מכרזים אמורים לצאת בקרוב וחברות המספקות שירותים יחלו להציע את מרכולתן לאספקת שירותי ענן בהיקפים נרחבים מאוד.

על פניו, מדובר בצעד מאוד חשוב. תשתיות המחשוב הצה"ליות הן אולי הגדולות ביותר בהיקפן בשוק הישראלי ומעבר שלהן לתשתיות ענן יכול לא רק לשפר את כל הפעילות בצבא, אלא אף להוביל את כלל המשק הישראלי למהלך דומה. עם זאת, זה לא הזמן לצאת עם מכרז כולל ומקיף להעברת תשתיות המחשוב הצה"ליות לענן, אלא עדיף לצאת כרגע עם מכרז מצומצם ולהרחיב אותו ככל שהמערכת תסתגל לשינויים.

עולם התשתיות החל לעבור שינויים טכנולוגים משמעותיים מאוד בתקופה האחרונה והוא צפוי לעבור בשנים הקרובות עוד שינויים רבים, כמו מעבר לענן, מעבר לפתרונות אחסון אחודים הכוללים שרתים ותוכנה, פתרונות פלאש (Flash) ופתרונות של Software Defined Storage.

מהיכרותי את שוק המחשוב בישראל, תחום האחסון בארץ הולך כיום לשני כיוונים מרכזיים: פתרון אחוד, כלומר כזה המשלב שרתים, אחסון, תקשורת ו-וירטואליזציה תחת פלטפורמה אחת. פתרון האחסון האחוד משתמש וממנף את כל אותן היכולות של מערכות האחסון המתקדמות, כולל בהיבטי הארכיטקטורה, ונותן יציבות, זמינות וביצועים ללא פשרות, לצד יכולות ייחודיות "מהבטן", כגון אקטיב-אקטיב. המגמה הנוספת אליה הולך העולם הזה היא חשיבה מחדש על תחום ניהול המידע בתשתיות הגיבוי והאחסון. כלומר, ניהול חכם יותר של המידע על ידי העובדה שלא מתייחסים אליו רק כאל "קבצים" אלא כעל אובייקטים בעלי ערך. כך, ניתן לנהל את המידע בצורה חכמה, כיוון שלכל אובייקט במערכת יש מאפיינים ייחודיים.

כיום, טכנולוגיות קיימות מאפשרות מיגרציה פשוטה והתהליך כולו הוא יחסית פשוט, בעיקר בכל הקשור לנושא השרידות בין המתקנים והדרישה לזמינות ושרידות מערכות. זוהי למעשה ההתפתחות המשמעותית ביותר בעולם האקטיב-אקטיב, שמבוסס על מערכת אחת ולא על אוסף של רכיבים. במקביל, עולם האחסון הולך לכיוון טכנולוגיית פלאש. הטכנולוגיה המסורתית של עולם האחסון משתנה מקצה לקצה והמכרז הצה"לי מתבסס על עולם ישן ולא רלוונטי. המערכות הצבאיות דורשות ביצועי זמן אמת וככאלה הן חייבות להתבסס על מערכי דיסקים פלאש.

החשש: צה"ל יהיה קשור לספק לא רלוונטי

לאור השינויים המהירים בטכנולוגיית הענן ותזוזה מהירה של ממשקי הווירטואליזציה מקוד קנייני לקוד פתוח, קשה למצוא טעם ביציאה למכרז ענן גדול ולהתקשרות ארוכת שנים. הוא עלול להוביל לכך שהצבא יהיה קשור לספק שאולי לא יהיה רלוונטי, עוד לפני מעבר של 10% או 20% מהסביבות הצה"ליות לענן. השינויים האלה דומים למה שמתרחש בעולם הפיננסי, שם הגופים הגדולים עוברים למסחר אלגוטריידניג (מה שנקרא בשפה המקצועית HFT – ר"ת High Frequency Trading). הליבה של המערכת היא מערך אחסון מהיר שמאפשר קבלת החלטות מהירה. אם הבנקים וחברות האשראי הגדולות הולכים למכרזים ושינויים בתחום, אין שום סיבה שגם הצבא לא ילך לשם.

נכון להיום, הצבא אינו ערוך למעבר לענן – לא מבחינת תשתיות ולא מבחינה אפליקטיבית. לכן, נכון יהיה לצמצם את מכרז הענן, להתעסק בהעברה של הדטה סנטר הצה"לי לדרום, תוך הקמת תשתית שמתאימה לענן, ובמקביל להתאים אליו את האפליקציות הקיימות בצבא. בשלב הראשון, רצוי לשים דגש רק על אפליקציות מסוימות או על תחומים מסוימים (כמו סייבר) לפני שהולכים לשינוי תשתיתי מהותי.

הכותב הינו מנכ"ל HDS ישראל.

תגובות

(2)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. דרור

    מה קרה אלי האריכו את המכרז בשנתיים וחצי ועכשיו אתה לא יכול למכור לצבא אז אתה מחפש דרכים למנוע שילכו לענן כדי שהצבא יוציא עוד מליונים על מכרז נוסף שאולי אז יבחרו בהיטאצי

  2. הידען

    ברור, בואו נבזבז כסף ואחר כך עוד כסף$ למה לחשוב מראש?

אירועים קרובים