ראיון עם גל מרדר, מנכ"ל טריינלוג'יק
"ג'אווה סקריפט (JavsScript) הפכה לאחרונה להיות הבחור הכי מגניב בשכונה. למעשה, כל חברת סטארט-אפ בסיליקון וואלי כיום משתמשת בג'אווה סקריפט בצד הלקוח בוודאות, ולרוב גם בצד השרת, על אף שמדובר בשפה שנכתבה בעשרה ימי עבודה ונמצאת איתנו למעלה מ-15 שנה", כך אמר גל מרדר, מנכ"ל טריינלוג'יק (Trainlogic). הוא אמר את הדברים בראיון לקראת כנס Full Stack JS שייערך בשבוע הבא, בהפקת אנשים ומחשבים ובהשתתפות טריינלוג'יק ומיסטר-ביט (MisterBit). הכנס ייערך ביום שלישי, ה-16 ביוני, במלון שרתון, תל אביב, והוא מיועד להראות כיצד הפכה ג'אווה סקריפט לאחת השפות המשמעותיות ביותר למי שמחפש פתרון קצה לקצה לפיתוח אפליקציות.
"דווקא בשנתיים האחרונות מקבלת ג'אווה סקריפט תאוצה חזקה גם בגלל התפתחות הדפדפנים וגם בעקבות אינפלציה מטורפת של תבניות עבודה ותשתיות. בזכות התבניות והמערכות הללו אתה יכול לכתוב היום בצורה שדומה הרבה יותר לכתיבת תוכנה, הרבה יותר קלה להבנה והרבה יותר קלה לתחזוקה", אמר מרדר.
האם זו הייתה הכוונה שג'אווה סקריפט הומצאה?
"אין שום קשר בין מה שג'אווה-סקריפט הייתה אמורה להיות, שזה להכניס קצת דינמיות בסיסית בדף אינטרנט, לבין מה שעושים עמה כיום, וזה לכתוב מערכות שלמות כולל צד שרת".
למה לכתוב מערכות שלמות בג'אווה-סקריפט?
"הסיבה בה משתשים בג'אווה-סרקיפט בצד לקוח זה היא כי מדובר בסטנדרד היחיד שכולם גדלו עליו. נוצר מצב בו כל מפתחי הווב לומדים את זה כי אין להם ברירה. למעשה ג'אווה-סקריפט בצד הלקוח הוא פשוט מחויב המציאות, כי אנחנו רוצים היום לפתח פעם אחת ולהתאים את זה לכל הפלטפורמות, ואין למעשה דרך אחרת. ועכשיו המפתחים נמצאים במצב בו הם צריכים לפתח גם עבור צד השרת, אז למה ללמוד עוד שפה? יש יתרון גדול בכתיבת ערימה שלמה של פונקציות באותה שפה, ומה שאפשר את זה שרת בשם NODE.js. זו הסיבה שאפשר לכתוב מערכות צד שרת בשפה הזו".
מה חדש בג'אווה סקריפט?
"מה שחדש זה ECMA script 6. למעשה מדובר בגרסה החדשה המתוקננת של ג'אווה-סקריפט שהגיעה אחרי הרבה שנים של קיפאון. עם זאת היא לא הביאה עצמה חידושים ממשיים בשפה. מה שחדש וחשוב הוא שהיא הביאה פיצ'רים רבים שהיו חסרים זמן רב, למשל הוספת Class, דבר שפשוט לא היה קיים עד היום וגרם לסיבוכים מורכבים בעבודה כי היה צריך לעקוף את זה באופן ידני. דבר נוסף הוא הוספת היכולת להשתמש במודולים. ג'אווה סקריפט הייתה מערכת שאף אחד לא חשב איך לנהל אותה. כשכתבו אותה חשבו על דף של אתר באינטרנט ולא על מערכת ולכן אף אחד לא חשב על פיצ'רים כמו מודולים שצריכים רק במערכות גדולות, במיוחד בצד השרת".
למי מיועד הכנס?
"מדובר בכנס מקצועי מאוד שכולל מפגשים עם אנשים שמעבירים ידע טכנולוגי רלבנטי. זה כנס שמיועד לאנשי מקצוע ומפתחים שרוצים ללמוד על דברים חדשים בג'אווה-סקריפט, ללמוד ולהתקדם".
מה תציעו בו?
"מצפה לנו סקירה של מגוון טכנולוגיות בצד השרת ובצד הלקוח, כולן כמובן על טהרת הג'אווה-סקריפט. הכנס יחולק לשני מסלולים לפי סגנון העבודה, שרת או לקוח, ובכל אחד מהם מיטב המרצים ידברו על מיטב הטכנולוגיות והשירותים שניתן כיום לספק באמצעות ג'אווה סקריפט".