אחסון משוחרר מכבלי תוכנה וחומרה
אחרי שרד-האט לקחה את עולם הלינוקס והקוד הפתוח למקומות הכי רחוקים שיש, היא מסתערת על המנמ"רים כדי לשכנע אותם מדוע כדאי להם לאמץ את תפיסת הקוד הפתוח גם בעולם האחסון ● זאת, ללא תלות ביצרן זה או אחר וללא דמי רישוי
מהפכת הקוד הפתוח, שלינוקס (Linux) היא החלוצה המרכזית שלה, מזוהה בדרך כלל עם העובדה שהיא הצליחה לשחרר את הארגונים מתלות בחומרה מסוימת ושחררה אותם מ-"חתונה קתולית" עם יצרנים ומפתחי פתרונות שונים. כעת מדברים על מהפכה דומה בתחום של מוצרי אחסון מוגדרי תוכנה. כלומר, מהפכה שנועדה על מנת לאפשר למנמ"ר לאחסן ולנהל כמויות גדולות של נפחי מידע ממקורות שונים שלא על בסיס של יצרן אחד או שניים, אלא בצורה חופשית לחלוטין.
רד-האט (RedHat), שמזוהה עד מאוד עם הקוד הפתוח ולקחה את התחום למחוזות רחוקים, מסתערת כעת על הנישה הזו, מתוך אסטרטגיה שקובעת שהאימוץ של פלטפורמה חופשית לאחסון, ללא תלות בחומרה או ביצרן, יהיה מהיר לפחות כמו הלינוקס בזמנו. היא עושה זאת בין היתר על ידי סיוע ללקוחות בשוק הארגוני, שרוצים לאמץ פלטפורמת אחסון מוגדר תוכנה ללא תלות ביצרן. כך, למשל, הפלטפורמה שהיא עצמה מציעה – Ceph, שמאפשרת לארגונים לעשות מהפכה של ממש באסטרטגיית האחסון שלהם ובכך לאתגר ענקיות אחסון שמובילות כיום את השוק.
לא מכבר ביקר בישראל טאקו סקארגו, ארכיטקט פתרונות בכיר ברד-האט. במהלך ביקורו הוא פגש לקוחות ישראליים וניסה להרגיע את החששות שלהם במעבר לפלטפורמת אחסון שאינה תלוית תוכנה או חומרה המתאימה להם. סקארגו הוא הולנדי בן 44. הוא הצטרף לרד-האט לפני שנה, לאחר שקנתה את אינקטנק (Inktank) תמורת 175 מיליון דולר.
סקארגו הסביר לאנשים ומחשבים ש-Ceph היא "פלטפורמה חופשית לאחסון מבוסס תוכנה, שמטרותיה העיקריות הן להיות מבוזרת באופן מלא, בלי נקודת כשל יחידה, מתרחבת עד רמת אקסה-בייט וזמינה ללא תשלום".
הוא הישווה את מהפכת הקוד הפתוח באחסון למהפכת היוניקס. "בעבר, היא תמיד הייתה צמודה לחומרה אצל חברות היוניקס. עם אימוץ לינוקס הצלחנו לשחרר את הלקוחות מתלות בחומרה מסוימת ונתנו להם את חופש הבחירה", אמר סקארגו.
האתגר הגדול בעולם האחסון: העלייה בהיקף הנתונים
הוא ציין כי האתגר הגדול בעולם האחסון הוא העלייה בהיקף הנתונים. על פי IDC, היקף זה גדל בקצב של 20% מדי שנה. זה יהיה אחד המניעים של ארגונים לחפש פתרונות כגון קוד פתוח.
"גידול זה מאלץ לקוחות לחשוב מחדש על אסטרטגיית האחסון שלהם. הם חורגים ממגבלת חומרת האחסון שלהם ולכן, האחסון מוגדר התוכנה תופס תנופה", לדבריו.
סקארגו ציין כי "מבול הנתונים כופה על הלקוחות מציאת פתרונות. כך נוצרת מציאות לפיה ככל שכמות הנתונים לאחסון עולה ומשך תקופת האחסון הנדרשת גדל, ספקים מסורתיים לא עומדים בכך".
רד-האט, כמו חברות אחרות בתחום, מנסה לשכנע את הלקוחות מדוע כדאי להם לחשוב על שינוי פרדיגמה ולהשתחרר מכבלי התוכנה והחומרה בכל מה שקשור לאחסון. "היא קנתה את Gluster ב-2011 ויחד עם Ceph מציעה מודלים מבוססי קוד פתוח, המבטיחים ללקוחות לא להיות כבולים לשיטה מסוימת", הסביר סקארגו. "בקוד פתוח, הלקוח תמיד יכול לגשת לנתוניו ואינו תלוי בדמי רישוי".
הוא ציטט נתון נוסף של IDC, המגלה כי הנתח של רד-האט בשוק האחסון מבוסס התוכנה ל-OpenStack עומד על 44%, וכי היא עוקפת בשוק זה ענקיות אחסון כמו נט-אפ (NetApp) ו-EMC.
"EMC הופכת באיטיות טכנולוגיות מסוימות שלה לקוד פתוח", ציין. "אלא שמודל הפיתוח של קוד פתוח חזק מאוד, כי ניתן לקדם אותו בעזרת הקהילה הרבה יותר מהר מכפי שחברה יחידה יכולה לעשות".
סקארגו גילה בראיון כי התוכנית האסטרטגית של רד-האט היא להעלות את הנתח שלה בשוק זה ל-50%, ובכך לאתגר עוד יותר את היצרניות המסורתיות הגדולות.
כיצד מרגיעים מנהלי טכנולוגיות שרוצים לאמץ את הקוד הפתוח באחסון?
"אחת הסיבות העיקריות למעבר לעולם הקוד הפתוח היא קלות ההתרחבות (Scaling) לעומת פלטפורמת אחסון סטנדרטית. באחסון מוגדר תוכנה מוסיפים רק שרת ולא מערך אחסון מלא, ואין צורך במעבר למערכת חדשה. יתרון נוסף הוא ביצוע תחזוקה במהלך שעות העבודה, בלי לפגוע בזמינות הפתרון וביעילותו".
מה לגבי העתיד?
"נראה יותר ויותר פתרונות מבוססי זיכרון פלאש (Flash) המספקים אחסון סופר מהיר. הם לא יגיעו לעוצמה של דיסקים, אך הקיבולת עולה ובמקביל, המחירים יורדים".
כדוגמה הוא מציין שיתוף פעולה בין רד-האט לסנדיסק, שפיתחה את InfiniFlash – דיסק עם 512 טרה-בייט אחסון פלאש ומיליון IOP's, המבוסס על קוד פתוח של רד-האט.
"בפרויקט הזה מוכח יתרון הקוד הפתוח", הוסיף. "סנדיסק תרמה את הטכנולוגיה לקהילה וגם לקוחות של מערכות SSD אחרות נהנים מכך. קוד פתוח זה כבר לא לגיקים, אלא לחברות מסחריות".
איך הישראלים מגיבים לאחסון מבוסס קוד פתוח?
"הם לא ממהרים להטמיע פתרונות אלה, אבל מתעניינים. חברות ישראליות מתחילות לבחון פתרונות של מעבר לאחסון מבוסס קוד פתוח, אך עדיין לא פגשתי אצלכם הטמעות גדולות. עקומת הלמידה מעט תלולה, אבל לפי פגישות שערכתי בישראל עם גופי ממשלה, ארגונים גדולים וקטנים יותר, אני רואה שיש הרבה עניין ומצפה לאימוץ רב של Ceph בשנה הנוכחית".
תגובות
(0)