לשכת המדען הראשי: הליכים אחרונים לבחירת הזכיינים שיפעילו חממות טכנולוגיות
"התכנית מיישמת שיתוף פעולה מוצלח בין השוק הפרטי לממשלה ונחשבת ליצרן המרכזי של חברות הסטארט-אפ בישראל", אומר המדען הראשי במשרד הכלכלה, אבי חסון
תכנית החממות הטכנולוגיות של לשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה, יוצאת בימים אלו בשלושה הליכים תחרותיים לבחירת ארבעה זכיינים שיקימו ויפעילו חממות טכנולוגיות לתקופה של שמונה שנים. במשך תקופה זו, יהיו הזכיינים שייבחרו רשאים להגיש בקשות לתמיכת המדינה במיזמים טכנולוגיים חדשניים, לאחר שנבחרו ונמצאו ראויים. החממות יוקמו במחוז תל אביב (שני זכיינים), במחוז ירושלים (זכיין אחד) ובשטחים (זכיין אחד). אם ייבחר ביישוב באזור עדיפות לאומית, תופעל החממה בתנאי פריפריה.
"ישראל היא מרכז חדשנות עולמי, ולתכנית החממות חלק חשוב בכך", אמר שר הכלכלה, אריה דרעי. "התכנית מהווה מגנט הן למשקיעים מובילים בעולם והן לחברות ענק המתמודדות על זיכיון, והיא מצמיחה חברות חדשניות וטובות. היא מאפשרת לחברות להשקיע בישראל בסיכון נמוך יחסית וחושפת בפניהן את הכלכלה הישראלית".
בכך מגיעה הרפורמה אשר החלה בשנת 2011 לשיאה והליך זה הינו האחרון שיפורסם בשנים הקרובות. במהלך שלוש שנים נבחרו 11 זכייני חממות. בין בעלי המניות של החממות גופים חזקים כגון פיליפס, טבע ושטראוס, שזכו בהליכים האחרונים.
מאז היווסדה בשנת 1991 צמחו בתכנית החממות כ-1,600 חברות, מתוכן עשרות הונפקו ומעל 50% מהן גייסו השקעות המשך.
בין החברות הבולטות אשר הוקמו בשנים האחרונות והגיעו להישגים יוצאי דופן נמצאות נוירודרם (Neuroderm), בוגרת חממת אופקים אשר הונפקה בסוף שנה שעברה לפי שווי של 164 מיליון דולר (גייסה 45 מיליון דולר במסגרת ההנפקה); סטדימד (Steadymed) בוגרת חממת רד ביומד אשר הונפקה השנה בנאסד"ק לפי שווי של 100 מיליון דולר (גייסה 40 מיליון דולר במסגרת ההנפקה) וסייאקטיב (CyActive) בוגרת חממת JVP Cyber אשר נרכשה השנה על ידי פייפאל (PayPal) במחיר של 60-80 מיליון דולר (החברה הפכה למרכז הפיתוח של פייפאל בישראל).
מודל ייחודי המעורר עניין רב
תכנית החממות הטכנולוגיות תומכת במיזמים טכנולוגיים חדשניים בעלי סיכון טכנולוגי גבוה, הנמצאים בתחילת דרכם. מיזם המתקבל לחממה הופך לחברה ונקלט בה לתקופה של שנתיים במהלכה הוא מקבל מימון ממשלתי בסך של 1.7 מיליון שקלים (2.1 מיליון שקלים במידה והפרויקט נקלט בחממת פריפריה), המהווה 85% מהתקציב המאושר, כאשר יתרת התקציב מושקע על ידי הזכיין. המימון הממשלתי מוחזר למדינה על ידי החברה רק במקרה של הצלחה, וזאת באמצעות תמלוגים מהכנסות שהתקבלו ממכירת המוצר שפותח.
מיזמים בתחומי הסייבר, הקלינטק, וטכנולוגיות רפואיות, מקבלים מימון ממשלתי גבוה יותר. בהוראת המנכ"ל האחרונה הוכנסו מספר שינויים כאשר המהותיים ביניהם הינם: העדפת הצעות עם יותר מבעל מניות אחד על מנת לאפשר תמיכה רחבה ומקיפה יותר לחברות ושימת דגש גבוה יותר לערך המוסף שינתן לחברות, והעלאת סכום ההתחייבות המינימלי ל-50 מיליון שקלים על מנת להוכיח יכולת לתמיכה פיננסית בחברות החממה גם בהמשך דרכן.
"תכנית החממות הטכנולוגיות הינה אחת מתכניות הדגל של לשכת המדען הראשי, וההליכים האחרונים העידו על מידת האטרקטיביות של התכנית כאשר קבוצות חזקות וגופים בתחום הפיננסי ובתחום העסקי, התמודדו על הזכות להקים חממה טכנולוגית", אמר המדען הראשי במשרד הכלכלה, אבי חסון. "התכנית מיישמת שיתוף פעולה מוצלח בין השוק הפרטי לממשלה ונחשבת ליצרן המרכזי של חברות הסטארט-אפ בישראל, והיא מהווה מודל ייחודי, המעורר סקרנות ועניין רב".
ראש מנהלת תכנית חברות מתחילות וחממות בלשכת המדען הראשי, אניה אלדן, מציינת כי "חברות בתחילת דרכן מתקשות לגייס הון בשוק הפרטי בשלבים מוקדמים לחיי המוצר, בשל הסיכון הגבוה ביישום ובהחדרת המוצר לשוק. התמיכה הרחבה הניתנת במסגרת החממה, מסייעת ליזם לאתר לקוחות ומשקיעים פוטנציאליים בעזרת ליווי והדרכה של אנשי מקצוע ואפשרות לסיוע בפיילוט ראשון. ההליכים התחרותיים יאפשרו כניסה של זכיינים חדשים הצפויים לתת לחברות ערך מוסף משמעותי, ועל ידי תקופת הפעילות בחממה להגדיל באופן ניכר את סיכוייה של החברה שהוקמה לגייס השקעה פיננסית, להתחבר לשותף אסטרטגי, ולצאת מן החממה כעסק עצמאי."
תגובות
(0)