האם לנער הזה פיללנו?
העסקה בין סלקום לגולן טלקום מעלה תהיות רבות לגבי עתיד הרפורמה בשוק הסלולר, בהן איך היא תשפיע על המחירים ואילו אינטרסים ישפיעו על אישור או פסילת העסקה ● האם ניתן לסמוך על הרגולטורים?
אחרי רפורמת הסלולר של משה כחלון, שר התקשורת דאז, הארץ פחות או יותר צהלה. אנשים הרגישו בכיס את הירידה הדרסטית במחירים בשוק – ממחירי הגזל של מאות שקלים לחודש לפני הרפורמה לעשרות שקלים כיום – ומן הסתם שמחו על כך. כחלון זכה ב-10 מנדטים בכנסת בין היתר, ואולי בעיקר, כתוצאה ממה שנתפס כהישג שלו וראש הממשלה, בנימין נתניהו, שרצה לרכב על הגל, זירז את שרי ממשלתו: "תהיו כולכם כחלונים".
גלעד ארדן, שר התקשורת הבא אחרי כחלון, יישם את אמירתו של נתניהו, לפחות חלקית. הוא הביא לביטול אגרת רשות השידור (גם אם יש ביקורת לא מעטה על המהלך, שלמעשה מעביר את הרשות מהציבור לידי המדינה) וכונן את הרפורמה בשוק הסיטונאי, שאם תצא לפועל במלואה יכולה להוזיל את המחירים בשוק הטלפוניה הקווית, שבו מתחרות תחרות אמיתית רק שתי חברות – בזק ו-HOT.
אולי לא כל הנוצץ זהב?
אלא שעסקת סלקום – גולן טלקום, שעליה פורסם היום (ה'), מעלה כמה תהיות, ובמרכזן: אולי לא כל הנוצץ זהב? האם הרפורמה תוכננה נכון, כך שתישמר התחרות, לטובת הצרכן, במקרה של רכישה? האם היה ראוי להגביל או אפילו לאסור על רכישות, כדי לשמור על התחרות? מה יגיד כחלון, המחולל של הרפורמה בשוק הסלולר וכיום שר האוצר? ומה הדברים שיאמר, או לא יאמר, מעידים על כוונותיו באשר לרפורמה שהבטיח בבנקים, ויש שאלה גדולה אם היא תצא לפועל?
עוד שאלות חשובות הן: איך ישפיעו הקשרים שעל פי פרסומים יש לנתניהו – שהוא גם שר התקשורת, להזכירכם – עם שאול אלוביץ', יו"ר קבוצת בזק, הבעלים של פלאפון? האם גם כאן הוא יפעל לטובת קבוצת התקשורת החזקה במשק הישראלי, או שמא אולי תעמוד לנגד עיניו של נתניהו טובתו של הצרכן?
אמירתו מהחודש שעבר של מנכ"ל משרד התקשורת, עו"ד שלמה פילבר – מינוי של נתניהו – הייתה צריכה להדליק כבר אז נורה אדומה. הוא אמר בראיון לסוכנות הידיעות בלומברג (Bloomberg) שהמחירים בשוק הסלולר נמוכים מדי ושיש בו יותר מדי חברות – מה שלדבריו עשוי להפחית את רווחיהן (וזה כבר פגע בחברות הסלולר הגדולות) ולהביא לפגיעה בצרכן.
אז הנה, יש עכשיו חברה אחת פחות. יותר נכון, יכולה להיות, כי העסקה בין סלקום לגולן טלקום צריכה עדיין לעבור את אישוריהם של שני גופים רגולטורים: הממונה על ההגבלים העסקיים ומשרד התקשורת. הרשות להגבלים עסקיים מתנהלת ללא ממונה, לאחר שפרופ' דיוויד גילה התפטר בעקבות עסקת הגז, ובראש משרד התקשורת יושבים שר שמנהל, כאמור – על פי פרסומים, קשרים עם ראש הקבוצה החזקה בשוק ומנכ"ל שחושב שצריך לרסן את התחרות. זה לא אומר דבר נחרץ לגבי החלטת המשרד, מאחר שאנשי המקצוע בו עוד לא אמרו את דבריהם, אבל זה בהחלט מתווה את הדרך.
ואולי כדאי לתלות את יהבנו באנשי המקצוע, בתקווה שהם יתעלמו מהאמירות והאינטרסים של העומדים בראש המשרד ויחליטו את ההחלטה הנכונה לטובת הצרכן. עליהם לבדוק את העסקה היטב, שכן חיבור בין גולן טלקום לסלקום עלול להעלות את המחירים – מה שמנהלי ובעלי חלק מהחברות רוצים – וליצור את החברה הגדולה בשוק הסלולר, עם נתח של יותר משליש. נכון, היא לא תהיה מונופול, אבל היא תהיה חברה בעלת כוח רב מדי, מה שיכול לתת לאותם מנהלים ובעלים בשוק להגשים את מאווייהם ולהכביד על הארנק שלנו. וזה אחד הדברים המרכזיים שאמורים להיות לנגד עיניהם של הרגולטורים.
תגובות
(0)