האח הגדול בחאקי: הצנזורה רוצה שליטה גם על המתפרסם ברשת החברתית
לשון ההודעה מאת הצנזורית הראשית, אל"מ אריאלה בן אברהם, הייתה: "מצרפת לכם מכתב המפרט את חובת ההגשה המוקדמת של ידיעות בעלות אופי ביטחוני לצנזורה - מבקשת לאשר קבלת מכתב זה על פי ההנחיות המפורטות בו"
הצנזורה הצבאית החלה בימים אלו לפנות למשתמשים ועמודים בפייסבוק (Facebook) – הנוהגים לכתוב מפעם בפעם על מערכת הביטחון או על צה"ל, בדרישה להעביר לאישורה כל ידיעה או סטטוס בעלי אופי ביטחוני.
יוסי גורביץ, עיתונאי חבר מערכת כלכליסט, ובעל הבלוג "החברים של ג'ורג' (שם המהדהד עם קפטן ג'ורג', כינויו של חוקר יחידה 504 שנטען כי התעלל במוסטפה דיראני), היה בין אלה שקיבלו בחשבון האישי שלו בפייסבוק את הדרישה, שהגיעה אליו מאת הצנזורית הראשית, אל"מ אריאלה בן אברהם. לשון ההודעה הייתה: "מצרפת לכם מכתב המפרט את חובת ההגשה המוקדמת של ידיעות בעלות אופי ביטחוני לצנזורה. מבקשת לאשר קבלת מכתב זה על פי ההנחיות המפורטות בו".
להודעה צורף צו הצנזורה, המודיע כי יש להעביר לאישורה דיווחים הקשורים לצה"ל ולמערכת הביטחון, בהתאם לרשימת נושאים המפורטת בו.
גורביץ הופתע מאוד מהדרישה – חשב שזוהי הודעת טרול, פנה לצנזורה וביקש לאשר שאכן הם אלה ששלחו את ההודעה, והם אכן אישרו אותה. על פי גורביץ, הוא אינו היחיד שקיבל את ההודעה, שכן הצנזורה אמרה לו כי "אנו נמצאים בתהליך פנייה ראשונית לדפי הפייסבוק שמפרסמים ידיעות ביטחוניות".
גם חשבון הפייסבוק של אתר חדשות אלטרנטיבי, ושל כתב עת סוציאל דמוקרטי, שכבר אינו רואה אור, קיבלו הודעות דומות.
מהלך אנטי-דמוקרטי מובהק
הפרסום עורר סערה ברשת, והתגובות על הידיעה לא איחרו להגיע: ח"כ אילן גילאון (מרצ) הגיש בקשה לדיון בנושא בוועדת חוץ וביטחון, וכינה את הצנזורה "האח הגדול". ח"כ גילאון כתב בעמוד הפייסבוק שלו כי "המהלך הזה של הצנזורה הוא מהלך אנטי-דמוקרטי מובהק בנוסח המציאות שמתאר ג'ורג' אורוול בספרו 1984. בישראל פועלים אלפי בלוגרים בתחומים שונים. אלה הם עיתונאים עצמאיים, המספקים לקהל אדיר של קוראים תוכן בלתי תלוי, פרשנויות מזווית אישית, בלי שמערכת גדולה עומדת מאחוריהם, בלי ייעוץ משפטי, בלי גיבוי ממוסד".
עוד הוסיף ח"כ גילאון כי "דרישה של הצנזורה להעביר אליה כל פוסט ופוסט העוסק בענייני צבא לאישור, מסוכנת ומשתקת. המשמעות היא שפוסטים שלא יעברו אישור – לא יאושרו לפרסום, כך שמלכתחילה יצופה מהם להיות מסורסים מתוכן של ממש. אין ספק שכשמדובר בנושאים צבאיים רגישים צריך לנקוט במשנה זהירות כדי להבטיח שלא יהוו סיכון לאיש חלילה. מאידך, אסור שזה יעשה על חשבון החופש העיתונאי, ואי אפשר להחיל צו גורף על כל פוסט הקשור בנושאים צבאיים. למה? פשוט כי זה ישתק כל ביקורת ויביא לכך שדברים מהותיים לכלל האזרחים יישארו במחשכים".
עו"ד יהונתן קלינגר, היועץ המשפטי של התנועה לזכויות האזרח, אמר כי "זוהי פגיעה לא מידתית בחופש הביטוי, ואנו רק מאחלים לצנזורה שיצטרכו לעבור על כל מיליארדי ההודעות שמתפרסמות בפייסבוק בכל יום".
על פי תקנות לשעת חירום מתקופת המנדט הבריטי (1945), הנמצאות בתוקף גם בימים אלה, "הצנזור רשאי לאסור בצו, בדרך כלל או במיוחד, לפרסם חומר שפרסומו עשוי או עלול לפגוע, לדעתו, בהגנתה של ישראל או בשלומו של הציבור או בסדר הציבורי".
תגובות
(0)