"שרתי זמן הם מרכיב חיוני בכל מחשוב ארגוני"
לרגל המעבר לשעון קיץ לפניכם ראיון עם ד"ר נדיה גולדובסקי, הממונה על מדידות זמן ותדר במעבדה הלאומית לפיזיקה שבמשרד הכלכלה, שמדברת על הקשר בין זמן וטכנולוגיה
איך נקבע הזמן של מדינת ישראל?
"הוא נקבע במעבדה הלאומית לפיזיקה שבמשרד הכלכלה, בעזרת מערכת מיוחדת שמשווה 86,400 פעמים ביממה את תוצאות מדידת הזמן בארץ עם תוצאות מדידת זמן של מעבדות לאומיות אחרות בעולם. המדידה עצמה נעשית באמצעות שני שעונים אטומיים מבוססי צזיום בשווי של כשני מיליון שקלים. המעבדה קובעת הן את הזמן והן את התדר, ואלה משמשים לצרכים ביטחוניים כגון כיפת ברזל, מערכת החץ ושרביט קסמים, אך גם לצרכים אזרחיים, כגון דיוק ה-GPS, שידורי טלוויזיה, שיחות טלפון ופעולות בנקאיות".
מה הדיוק של השעונים הללו?
"ב-2009, בהתאם לסטנדרט הלאומי לזמן ולתדר, הוכנסו שעונים אטומיים מדור חדש ומערכת חדשנית להשוואות בינלאומיות. כתוצאה מחידוש הציוד, דיוק הסטנדרט הלאומי עלה לרמה גבוהה ביותר. הדיוק של השעונים האטומיים הישראלים קרוב מאוד לכך. זה חלק מאוד קטן מהשנייה".
מדוע חשוב דיוק כזה?
"הצרכן הראשון לדיוק כזה הוא צה"ל. מערכות צבאיות כמו כיפת ברזל, החץ ושרביט קסמים דורשות דיוק רב מאוד. אם אנחנו רוצים לפגוע בטיל של האויב, צריך דיוק של פמטו שניות.
הדבר חשוב גם למערכות אלקטרוניות אחרות. בעל הסמארטפון הממוצע אמנם לא צריך דיוק ברמות של חלקיקי החלקיקים של שניות, אבל יש דרישה לדיוק כזה על מנת לנווט מטוסים וספינות. גם התחום המתפתח של הפעולות הבנקאיות דורש אותו, בין היתר לצורך אינטראקציה בין בנקים שנמצאים במדינות שונות ובין בורסות שונות, ששולחים חותמת זמן ודיוק לפי הסטנדרטים הבינלאומיים, אם כי ברמה של מיקרו-שנייה. גם רמת דיוק כזו ניתנת רק משעון אטומי, אין מקור אחר.
כמו כן, שרתי זמן, שצריכים להיות בכל דטה סנטר, עובדים על בסיס שעון אטומי ועל בסיס מערכת לוויינים, וגם שם מקבלים קלט מדויק של הזמן. לפי שרת זה מסנכרנים את כל המחשבים ומערכות נוספות שנדרשות לחותמת זמן".
ספרי בבקשה על הבדיקות שאתם מבצעים במעבדה.
"אנחנו מבצעים בדיקות ומדידות דיוק של מקלטי GPS שיצרנים ומשתמשים מביאים אלינו. אלה כוללות בדיקות עד כמה הם מדויקים, גם בתדר ובזמן שהם מקבלים. אנחנו משווים את התוצאות אל מול השעון האטומי הישראלי. בין הלקוחות שלנו נמצאים רפאל, אלביט, התעשייה האווירית, חברות טלקומוניקציה כמו ECI וחברות שעושות בדיקות ציוד למעבדות ושהמכשירים שלהן מכילים רכיבי GPS. בנוסף, פונים אלינו חוקרים, כי גם במחקרים מדענים נדרש תדר מדויק".
מה הקשר בין השעון האטומי לשעון הקיץ?
"שעון הקיץ הוכנס משיקולים כלכליים במרבית מדינות העולם. הכוונה היא שאחר הצהרים תהיה שעת אור נוספת וכך ניתן יהיה לחסוך בחשמל. השעון האטומי מבוסס הצזיום מראה את הזמן תמיד לפי UTC".
תגובות
(0)