החיבור המתחייב בין מידע, אנשים ומכונות

כנס BI & Big Data, שיתקיים מחר (ג'), יעסוק בהתפתחויות החדשות והמסקרנות בתחום, ובחיבור בין שלושת הגורמים הבולטים בעולם ה-BI

ה-BI במרכז. עיבוד מחשב: BigStock

הכנס השנתי BI & Big Data, שיתקיים מחר (ג'), יעמוד בסימן החיבור המתחייב בין המידע, האנשים והמכונות.

תחום ה-BI עבר גלגולים שונים בהיסטוריה של עולם העסקים והטכנולוגיה. כבר ב-1865 פורסם ערך באנציקלופדיה של העסקים, שבו ניסו הכותבים להסביר כיצד בנקאי מצליח להרוויח מהכספים שהוא מגלגל, על סמך איסוף מידע וחיזוי נכון. ב-1958, חוקר בשם האנס פטר, שהועסק על ידי יבמ (IBM), פרסם מאמר שבו נתן את ההקשר בין איסוף מידע, חיזוי וטכנולוגיה. מאז נתפס ה-BI כאוסף של כלים טכנולוגיים שמאפשרים למקבלי החלטות להפיק ערך מוסף טוב יותר מהמידע שלהם.

ההתפתחות הטכנולוגית העלתה את הרף באופן עקבי, וכל חידוש וכל זווית חדשה נתנו בידי מקבלי ההחלטות את היכולת לדעת יותר ולנצל את המידע כדי להשיג יתרון תחרותי או לייצר אסטרטגיות שיגנו על הארגון. הדבר נכון גם במסגרות צבאיות ומדיניות.

המכשול העיקרי שליווה כל השנים את ה-BI היה פיזי: היכולת למצוא תשתיות פיזיות שתאפשרנה לשמור את המידע ולבצע בו פעולות של אנליטיקה בצורות שונות. כך נולד המושג Big Data, שבטעות נתפס כערך בפני עצמו וגרם למנמ"רים רבים נדודי שינה.

בחלוף ההיסטריה הבינו כולם ש-Big Data הוא תוצר של הבעיה המרכזית, שפע המידע, והאתגר הוא לא רק למצוא לו מקומות אחסון אלא גם לדעת להוציא מתוכו תובנות חשובות, שקשורות לעולם החיזוי וניתוח הנתונים.

האבולוציה הראשונה במהפכת ה-BI הייתה יצירת המסכים הצבעוניים, שמראים למנכ"ל תמונת מצב על נתונים קריטיים, כגון מכירות וביקושים, ובארגוני שירות גם נתוני הצטרפות או נטישה של לקוחות. ככלל, הם מראים סטטיסטיקות של חיזוי בסיסי ביותר, שכיום נתפס כמידע לא רלוונטי, לאור קצב החיים המטורף.

מה שהגביר את הצורך בהעמקת ניצול הידע היה התפתחויות טכנולוגיות מקבילות, הגדלת רוחב הפס באינטרנט ומהפכת המובייל, שהעצימה את צריכת המידע ושינועו באלפי דרגות והחריפה את בעיית הנתונים עד כדי קטסטרופה. אנחנו חיים במציאות שבה מנהלי ארגונים זקוקים מאוד למידע כדי לקבל החלטות גורליות, אבל אין להם את הכלים המתאימים, או יותר נכון – הם לא יודעים שאין להם את הכלים. בלי הכלים האלה הם מאבדים בכל יום מידע עסקי בשווי של מאות ועד אלפי דולרים ומפספסים הזדמנויות כמו גם מידע שיכול למנוע נזקים או אסונות לאומיים.

הכנס מתקיים על רקע עידן שבו רבים כבר מפנימים שחיזוי מידע מדויק יותר ורחב יותר הוא צורך השעה, והשאלות המרכזיות הן איך עושים זאת בצורה הטובה ביותר ואיך משכנעים את ההנהלה להשקיע בזה. יש קונצנזוס שלפיו ה-BI המסורתי מת וה-BI של היום נושא אמנם את אותו השם, אבל אין דמיון בין השניים.

חשיבות הניתוח האנליטי בכלים החדשים

בכנס השנה יושם דגש על החשיבות שבניתוח אנליטי בכלים החדשים שקיימים כיום, חלקם מבוססים על פתרונות שמאפשרים לארגון לשמור על הנכסים הקיימים שלו מבלי להיכנס לפרויקטים נוספים, עתירי כסף וכוח אדם.

בין המרצים ניתן יהיה לשמוע את מנכ"ל הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, מרדכי בהירי דואני, שימחיש כיצד ניתוח נכון של מידע מסייע במלחמה בקטל בכבישים; את טל שלסקי מבנק הפועלים, שיראה עד כמה נושא ה-BI החדש מהווה אבן יסוד במרוץ לבנקאות הדיגיטלית; ואת יוסי שנק, מנמ"ר חברת החשמל, שאיומי הסקאדה והסייבר על התשתיות שלה מסומנים כאיומים קריטיים ביותר במדינה.

לסיום: אתמול נרצחו 50 איש באורלנדו, בטבח שהוגדר כגדול ביותר מאז 11 בספטמבר. אחד הלקחים מ-11 בספטמבר היה שכלול ניתוחי מידע, הצלבת מידע ובעיקר שיתוף מידע על מפגעים פוטנציאליים. הרבה מאוד לקחים נלמדו מאז, אבל הפיגוע אתמול הוכיח שעדיין לא מספיק. מודיעין איכותי מבוסס כלים טכנולוגיים חכמים ושיתוף מידע בין קהילות המודיעין האמריקניות וממדינות אחרות הם בין המפתחות למאבק בטרור. כעת יש לקוות שהם יופנמו טוב יותר.

BI

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים