"המטרה: להראות את המדע כמשהו לא סקטוריאלי"

יבשם עזגד, דובר ואוצר מכון ויצמן למדע, מספר על הגרסה החדשה של אתר מסע הקסם המדעי, שעלתה השבוע לאוויר ● לדבריו, "האתר מעלה יותר סימני שאלה מאשר סימני קריאה"

יבשם עזגד, דובר ואוצר מכון ויצמן למדע. צילום: מתוך ויקיפדיה

מה כוללת הגרסה החדשה של אתר מסע הקסם המדעי?
"זה אתר בעברית ובאנגלית, שתכליתו היא הבאת מידע שוטף לציבור על חדשות מדעיות שעולות מהמעבדות של מכון ויצמן למדע. אנחנו מעלים באתר הרבה יותר סימני שאלה מאשר סימני קריאה ומתארים את עבודת המדע – הצגת שאלות, בחינת רעיונות ודיווח על מה שקורה באותם הרגעים בחזית המדע".

האם זה אתר חינוכי?
"לא. אנחנו לא מלמדים את הציבור שום דבר אלא מדווחים על חדשות המדע בצורה שווה לכל נפש, כך שאדם סביר יוכל להבין. אנחנו מעלים דברים שאנחנו חושבים שיעניינו את הציבור, ושחשוב וחיוני שהוא יידע אותם".

פרט מעט יותר על תכני האתר…?
"ברצוננו להדגיש באמצעותו שיש קשר מתמיד בין המדע לתחומים נוספים בעולם התרבות, לחשוף את העובדה שהמדע הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות האנושית יחד עם המוזיקה, התיאטרון, הציור, מדעי החברה ומדעי הרוח. המטרה שלנו היא להראות את המדע לא כמשהו סקטוריאלי אלא כמשהו אינטגרטיבי, שמרכיב את החיים שלנו כאן ועכשיו. החיים שלנו אינם חד ממדיים, הם מורכבים מהרבה דברים – והמדע הוא אחד מהם.

לפיכך, התכנים הם מחקרים מדעיים, תמונות מעולם המדע, תערוכות אומנות שמתקיימות במכון לצד העבודה המדעית, סקירות של ספרים וסרטונים שמסבירים שאלות מדעיות. יש בו גם קישורים לרשתות החברתיות שאנחנו פעילים בהן ומנוע חיפוש של גוגל (Google).

בסך הכול, כולל האתר כ-3,000 מאמרים, בנוסף להרצאות, תמונות וסרטונים. הוא מהיר, נגיש ויש לו גרסאות גם לטאבלטים ולסמארטפונים".

מהם החידושים הטכנולוגיים באתר החדש?
"מלבד הרישות האקטיבי ברשתות החברתיות והגרסאות למכשירים הניידים, האתר יושב על דרופל – כחלק מהעיקרון שלנו לפעול בעולם הקוד הפתוח. מדובר באתר שהוקם לפני 19 שנים וכולל חומרים מאז ועד היום. הוא מציע נגישות ברמת AA, כל הסרטים החדשים שאנחנו מעלים מגיעים עם כתוביות והעיצוב נעשה בעצה אחת עם מומחה לנגישות".

מה באשר לפעילות מול אוניברסיטאות אחרות?
"האתר הוא של מכון ויצמן ותכליתו להביא לידיעת הציבור סיפורים ממעבדותיהם של מדעני מכון ויצמן. יחד עם זאת, הסיפור של המדען שעובד לבד במעבדה שלו נגמר לפני 30 שנים. הדברים נעשים בשיתופי פעולה חוצי מוסדות ומדינות, ואנחנו מקפידים בכבודם של שותפים למחקר ומזכירים אותם בצורה בולטת וראויה, ולא מובלעת, כולל תמונות. אנחנו גם מאפשרים להם להשתמש בטקסטים ובחומרים שאנחנו מכינים. ואמנם, רבים מהם עושים זאת – ולא רק בישראל. עושים זאת גם מוסדות מכובדים בעולם שאין להם יכולת להכין תכנים כאלה. אנחנו רואים בהם שותפים ליצירה, מוסדות אחים ולא מוסדות מתחרים. אנחנו נדיבים מאוד בלחלוק את התכנים של האתר".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים