"על הממשלה לפעול בנחישות למימוש ניהול ידע במשרדיה"

"הממשלה צריכה להפנים שמדובר במשאב ארגוני יקר ערך, שמסייע למשרדים לפעול בצורה הטובה ביותר", אמר יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, ח"כ אורי מקלב, בדיון שכונס ביוזמת אנשים ומחשבים

ח"כ אורי מקלב, יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה. צילום: מתוך ויקיפדיה

"על הממשלה להפנים שניהול הידע והמידע הוא משאב ארגוני יקר ערך ולפעול ביתר נחישות כדי לאפשר למשרדי הממשלה לעשות זאת, על מנת שיפעלו בצורה טובה יותר", כך אמר היום (ב') ח"כ אורי מקלב, יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת.

ח"כ מקלב אמר את הדברים בדיון מיוחד שקיימה הוועדה בנושא ניהול הידע, ביוזמת אנשים ומחשבים ובהשתתפות חברי פורום ניהול הידע של אנשים ומחשבים, שהיו אורחי הוועדה. קודם לישיבה נפגשו חברי הפורום עם הצוות המוביל של אגף מערכות המידע של הכנסת ושמעו סקירה על פעילות האגף.

בדיון שנערך בוועדה התברר שנושא ניהול המידע ושימור הידע במשרדי הממשלה נמצא עדיין בשלבים מאוד ראשוניים: במרבית המשרדים אין שיתוף ידע בין משרדים ואגפים, ועיקר הבעיה הוא שבעלי תפקידים שעובדים שנים רבות לא משתפים את הידע שלהם ולוקחים אותו איתם עם פרישתם. במקרים רבים הם הופכים להיות יועצים חיצוניים, שעלותם לקופת המדינה יקרה יותר מאשר כשהיו עובדים שכירים.

לדברי ח"כ מקלב, "על הממשלה להקצות את המשאבים הדרושים הן לחיזוק התשתיות הטכנולוגיות והן לחיזוק התרבות הארגונית של ניהול הידע".

קריאה לממשלה לאמץ תקן ניהול ידע

פתחה את הדיון ד"ר מוריה לוי, מנכ"לית ROM Knowledge ויו"רית פורום ניהול ידע של אנשים ומחשבים. היא ציינה כי "מטוסי החמקן שהיו אמורים לנחות היום בישראל מיוצרים על ידי לוקהיד מרטין (Lockheed Martin), שחרטה על דגלה שניהול מסמכים וכן ניהול ושיתוף ידע בין כל קווי הפיתוח והייצור שלה הם המפתח להצלחת האתגר של החברה – לייצר את המטוס המשוכלל ביותר בעולם".

ד"ר מוריה לוי, מנכ"לית ROM Knowledge ויו"רית פורום ניהול ידע של אנשים ומחשבים. צילום: ניב קנטור

ד"ר מוריה לוי, מנכ"לית ROM Knowledge ויו"רית פורום ניהול ידע של אנשים ומחשבים. צילום: ניב קנטור

בהמשך היא סקרה את החשיבות של יישום ניהול ידע ומידע בכנסת וציינה שחברי הפורום שמעו בפגישה עם צוות מערכות המידע של הכנסת שדברים כבר נעשים, אבל הדרך עדיין ארוכה.

"ניהול ידע מאפשר לארגון להתייעל פנימית ולתת שירות טוב יותר לציבור שהוא מכוון אליו, ומונע טעויות רבות", אמרה ד"ר לוי. "בנוסף, ולא פחות חשוב, ניהול ידע ומידע מגבירים את השקיפות מול הציבור – דבר שהוא מאוד קריטי בעבודת הכנסת והממשלה.

היא קראה לוועדה להציע לממשלה לקבוע תקן ניהול ידע, שיחייב את כל משרדי הממשלה לפעול לפיו, כמו גם את הספקים והחברות המסחריות שעובדות עם הממשלה. "התקן יסייע גם להם להתמקצע", אמרה לוי.

ח"כ מקלב אמר כי הוא תומך בהצעה אבל ציין ש-"בשלב ראשון, יש לראות כיצד לוקחים את מה שכבר קיים לשלבים הרבה יותר מתקדמים ובמהירות, ובהמשך לדון בתקנים חדשים".

"ניהול ידע לשירות האזרח"

יאיר פראנק, ראש רשות התקשוב הממשלתי, הציג בדבריו את הרשות ואת פעילותה. "רשות התקשוב היא הגוף שמרכז את כלל הכלים והטכנולוגיה שעומדת לרשות המשרדים. אנחנו עובדים עם כל המנמ"רים בממשלה, שמבינים שתפקידם לרתום את הטכנולוגיה לצרכים של המשרדים שלהם. המנמ"רים עברו שינויים רבים במיצוב תפקידם. הם כבר לא האנשים שצריכים לוודא שהמחשבים עובדים".

הוא ציין כי "אנחנו מסתכלים על ניהול ידע בשני פנים: פעם אחת ככלי לשירות האזרח ופעם שנייה בעבודה הפנים ממשלתית".

יאיר פראנק, ראש רשות התקשוב הממשלתי. צילום: ניב קנטור

יאיר פראנק, ראש רשות התקשוב הממשלתי. צילום: ניב קנטור

לדברי פראנק, "בהיבט הפנים ממשלתי היינו רוצים לראות שהדבר הראשון שכל מנכ"ל שיושב בדיון קבלת החלטות בכל משרד ממשלתי יקבל הוא מידע על אותו נושא, על סמך תהליכים של ניהול ידע ומידע. אנחנו בתחילת הדרך בנושא זה".

בהמשך הוא דיבר על השקת הפורטל הממשלתי החדש, "שמשקף את התפיסה שלפיה האזרח צריך לקבל את כל המידע על השירותים ממקום אחד, לפי הצורך שלו".

פראנק הוסיף ש-"ישראל מקדימה בהרבה את מדינות העולם האחרות בכל מה שקשור להצבת מידע חיוני. הדבר הוכח בשריפות האחרונות בצפון, שבמהלכן קיבלו האזרחים מידע מלא מה עליהם לעשות, עם לינקים ישירים לאותם משרדים שאליהם הם צריכים לפנות".

עוד הוא אמר כי החלטת הממשלה מאוגוסט השנה להנגיש את כל מאגרי המידע לציבור בתוך חמש שנים נותנת את אותותיה ויש כבר לא מעט מידע שמונגש לציבור.

החלטת ממשלה נוספת אליה התייחס פראנק היא ההחלטה על היציאה לפרויקט ס.ע.ר, שנועד להנגיש את כל המידע הלא מובנה שקיים בממשלה. "המטרה היא שהתכתובת הפנימית, על כל הידע שיש בה, תונגש לכלל הגופים הרלוונטיים, תוך הקפדה על פרטיות וסיווג ביטחוני", אמר. הוא הודה שבתחילת הדרך הטמעת הפרויקט הייתה איטית, אבל כעת הדברים מתחילים לצבור תאוצה.

לסיום אמר פראנק כי האוצר הקצה 90 מיליון שקלים לחמש שנים, כדי לעודד משרדי ממשלה לבצע תהליכים של ניהול ידע ומידע לטובת הציבור.

ח"כ מקלב העיר שמוטב שהממשלה תחפש דרכים לקנוס משרדים תקציבית אם לא יבצעו תהליכי ניהול ידע – ולא רק תיתן בונוסים לאלה שכבר עושים זאת. בסיום הדיון הוא אמר שהוועדה תמשיך ותעקוב אחרי נושא ניהול הידע בממשלה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים