2016 בתחום החומרה: שנת הלא טאבלטים

בשנה האחרונה, מה שקרה בעולם החומרה הוא שלא קרה בו שום דבר מסעיר ● הטאבלטים בירידה, לא נרשמה פריצת דרך גדולה בתחום המעבדים וטרם ברור מה בדיוק יקרה עם הרחפנים

הטאבלטים - שוק בגסיסה. צילום: BigStock

2016 הייתה שנה לא קלה בתחום החומרה. למעשה, כשמנסים לסכם אותה בהיבט זה, קשה לומר שיש ממה להתרגש. הרבה יותר קל לספר מה לא קרה – ואולי בעצם זה מה שקרה.

זו הייתה שנה צפויה מדי, ענייה מדי בהכרזות ובאירועים בכל מה שקשור לחומרה. סיפורים על מעבדים, מחשבים חדשים ושאר עניינים שקשורים לתחום פינו את מקומם לטובת יותר הכרזות על גאדג'טים חדשים, שפניהם לעולם דיגיטלי שונה, תחת הכותרת הגדולה, שיכולה להכיל את הכול: האינטרנט של הדברים.

הטאבלטים הולכים "בדרך כל בשר"

מה שבטוח – זו הייתה השנה של הלא טאבלטים. אם למישהו עוד היה ספק שהטאבלטים הולכים בדרכם של הנטבוקים, באה השנה ופינתה את הספק הזה. בהתחלת השנה, מי שלא היה לו טאבלט נחשב כאחד לא מעודכן, אחר כך זה הפך ל-"כן, זה אולי יכול לעניין" ומהר מאוד, הטאבלט של מי שכבר קנה אחד כזה התחיל להעלות אבק על המדף.

נכון שהשוק הזה לא נמחק לחלוטין – כמו מה שקרה עם הנטבוקים – אבל החברות הגדולות כבר ממש לא מפציצות את השוק, להוציא אולי לנובו (Lenovo). יש מכשיר אחד של סמסונג (Samsung) ואחד של אפל (Apple) – וזהו, פחות או יותר.

כלומר – זה לא שאין היצע, אבל הוא מורכב בעיקר ממכשירים פשוטים מאוד, בגודל של 7 או 8 אינץ', מתוצרת חברות סיניות שאף אחד לא ממש מכיר. החברות האלה מוכרות את המכשירים שלהן לכל אחד שרוצה לשים מדבקה עם שם כלשהו שהוא ממציא. וכששוק מגיע למצב שבו המכירות הדומיננטיות הן של מכשירי 50 דולר, אפשר לומר שהוא גוסס.

אולם, המחירים הזולים של המכשירים הם לא הדבר היחיד שמחסל את שוק הטאבלטים. אם קרה משהו בכל זאת השנה, הוא סימני ההתאוששות של מחשבי ה-PC, שבאו לידי ביטוי בעיקר במכירות הרבעון השלישי. מה שדוחף את השוק הזה קדימה הם בעיקר מכשירי 2-ב-1 – אותם ניידים "הפיכים" ו-"נתיקים", שמאפשרים לכל מי שרוצה להשתמש במכשיר כטאבלט או כ-PC, לפי הצורך. אם יש מחשבים כאלה, מי צריך מכשיר שהוא רק טאבלט?

אינטל שוברת מסורת

עוד דבר שקרה ולא ממש קרה ב-2016 הוא מעבדי ה-Kaby Lake של אינטל (Intel). אם התרגלנו בכל שנה שנייה לפחות למעבדים חדשים שפורצים דרך, ולו במידה מסוימת, השנה זו הייתה הפעם הראשונה שבה באה לידי ביטוי ההחלטה של החברה להפסיק את מטוטלת הטיק-טוק: שנה אחת ארכיטקטורה חדשה ושנה שנייה מזעור ושיפור ביצועים. 2016 הייתה השנה הראשונה שבה התווסף עוד טוק לשורה – ה-Kaby Lake, שמציע שיפור אבל מבוסס על אותה ארכיטקטורה, בגדול, כמו מעבדי ה-Skylake הקודמים. אלא שגם השיפור לא ממש דרמטי.

בנוסף, התהליך של כניסת המעבדים החדשים לשוק טרם הושלם. בינתיים שלחה אינטל רק כמה מודלים של מעבדים שמיועדים לשוק הנייד, ורק בתחילת השנה יגיעו מודלים ראשונים שמיועדים למחשבים השולחניים. אז גם אמורים להגיע מעבדי AMD חדשים לשוק, בארכיטקטורה חדשה, שלא ברור אם קוראים לה ZEN או אחרת. אלא ש-AMD כבר לא יכולה כנראה להפוך לתחרות של ממש בשוק שגם ככה הצטמצם מאוד במשך השנים.

הקרב המעניין של השנה הקרובה

אם יהיה משהו מעניין ב-2017, זה יקרה בחזית בין קוואלקום (Qualcomm) לאינטל, וכנראה שדווקא בשוק השרתים. ההכרזה המפתיעה של קוואלקום – שידועה בעיקר מהשליטה שלה בשוק המעבדים המיועדים לטלפונים חכמים – על מעבד בעל 48 ליבות שמיוצרות בליטוגרפיה של 10 ננו-מטר ומיועד לשוק השרתים בטח הדליקה הרבה נורות אזהרה באינטל, שעובדת מצידה על מעבדי Xeon בעלי כמה עשרות ליבות. האם דווקא שוק השרתים הולך להדליק קרב חדש בין יצרניות המעבדים? האם קוולאקום ממצבת את עצמה כיריבה החדשה והאמיתית של אינטל? קרוב לוודאי שב-2017 נדע את התשובות לשאלות המסקרנות האלה.

ההכרזה של מיקרוסופט (Microsoft) על פיתוח גרסת Windows 10 עבור מעבדי ה-ARM של קוואלקום היא עוד קיסם למדורה הזו. זה מגיע במקביל לתקופה שבה היא מדברת עם אינטל שוב על Wintel. הדבר עוד יותר מעניין כי לא ברור מה הכיוון של השילוב של מעבדי קוואלקום עם מערכת הפעלה מיקרוסופטית: האם זה אומר שנתחיל לראות ניידים ונייחים אחרים?

אבל כל אלה נדחו קצת הצידה, כאמור, לטובת גאדג'טים חדשים. מכירים חברה גדולה שאין לה כיום משהו להציע בתחום העוזרים/ות האישיים/ות? לכל החברות הגדולות יש כיום, בפועל או בשלבי פיתוח מתקדמים, מעין שילוב של בוטים עם אביזרים שמאפשרים לקבל תכנים ואף לבצע פקודות מוגדרות מראש. הנה, רק בסוף השבוע סיפר מארק צוקרברג על ה-Jarvis שלו, בין היתר כדי להראות שלאו דווקא חברות חומרה מסורתיות הן שהולכות לשחק בשוק הזה. בעצם, אם חושבים על השוק הזה, הלא כל כך מוגדר, של האינטרנט של הדברים – הוא מערבב בתוכו הרבה יצרניות "לא מסורתיות".

לסיום, לא שכחתי את הרחפנים ואת מה שהם אמורים לגרום לשוק המשלוחים. אלא שבינתיים הרחפנים הם בעיקר מכשירים כיפים ופחות מכשירים שימושיים. כמה וכמה חברות, כשהבולטות ביניהן הן אמזון (Amazon) וגוגל (Google), עושות ניסויים לדברים מעשיים בתחום, אבל זה ייקח עוד זמן, בגלל ענייני רגולציה, ולא רק. בנוסף, לא ברור לגמרי לאן התחום הזה יתפתח בכל מדינה ומדינה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים