הממשלה אישרה להקצות 900 מיליון שקלים להגדלת כוח אדם מיומן לענף ההיי-טק

במסגרת התכנית שאושרה היום, מאות מיליוני שקלים יושקעו בהגדלת כמות בוגרי האוניברסיטאות במקצועות ההיי-טק, יוכשרו מדי שנה מאות צעירים בהכשרות ייעודיות, והממשלה תפעל להבאת עובדים מיומנים מחו"ל

יש מקום לכולם. אילוסטרציה: BigStock

בישיבתה היום (א'), החליטה הממשלה להקצות סכום של 900 מיליון שקלים כדי להגדיל את מספר העובדים לענפים עתירי ידע.

המחסור בעובדים מיומנים הוא אחד מצווארי הבקבוק העיקריים בענף. מחסור זה מעלה את השכר בצורה מתמדת וחדה והוא אחד הגורמים העיקריים לעליית עלות התפעול של חברות עתירות ידע והפגיעה בכושר התחרותיות של ישראל בתחומים אלו.

כזכור הרשות לחדשנות פרסמה לא מכבר דו"ח על מצב כוח האדם בענף ההיי-טק של ישראל ושם נקבע שבמהלך 10 השנים הבאות יחסרו למשק הישראלי כ-10,000 עובדי היי-טק.

במסגרת התכנית הלאומית להגדלת כוח אדם מיומן להיי-טק שאושרה היום, מאות מיליוני שקלים יושקעו בשנים הקרובות בהגדלת כמות בוגרי האוניברסיטאות במקצועות ההיי-טק, יוכשרו מדי שנה מאות צעירים בהכשרות ייעודיות להיי-טק, והממשלה תפעל להבאת עובדים מיומנים מחו"ל.

הבעיה: לענות על הביקוש

בהקשר זה, ראש הממשלה בנימין נתניהו, אמר שהתכנית מיועדת לשמר את היתרון היחסי הטכנולוגי של ישראל באמצעות "תמריץ לענף ההיי-טק להגדיל את מספר המהנדסים והמדענים, ולהגדיל משמעותית את מספר הבוגרים בחוגים הרלוונטיים באוניברסיטאות". עוד הזכיר כי "הבעיה המרכזית שיש לנו בענף ההיי-טק היא לענות על הביקוש, ולצורך זה אנחנו צריכים כוח אדם מיון ברמה הגבוהה ביותר".

התכנית כוללת בין השאר:
● הגדלת כמות הסטודנטים במקצועות ההיי-טק במערכת ההשכלה הגבוהה, עם דגש על האוניברסיטאות – ב-40% תוך שש שנים .
● הכשרה של מאות צעירים מדי שנה ב-coding bootcamps: תכניות הכשרה אינטנסיביות וייעודיות להיי-טק, כחלק ממגמה עולמית של פריחת ענף הכשרות זה.
● קידום קבוצות בייצוג חסר בהיי-טק, כגון נשים, חרדים וערבים, במסגרת תכניות ייעודיות שיגדילו את שיעורם בהיי-טק.
● עידוד הגעת עובדים מיומנים מחו"ל להיי-טק הישראלי, הן ישראלים חוזרים וזכאי שבות באמצעות תכניות דוגמת "מסע", ופעילות של משרד העלייה והקליטה והן מומחים זרים אשר נדרשים לתעשייה.

פוטנציאל משמעותי בלתי ממומש

כמו כן החליטה הממשלה להקים צוות בראשות מנכ"ל משרד הביטחון, שמטרתו לבחון דרכים למנף את השירות הצבאי על מנת להגדיל את כמות בעלי הפוטנציאל לעבודה בהיי-טק. צה"ל ידוע כגוף הכשרה מאוד רלוונטי ונראה כי קיים בו פוטנציאל משמעותי בלתי ממומש.

החלטת הממשלה גובשה על ידי ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, בשיתוף פעולה עם ראש הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית, הממונה על התעסוקה במשרד העבודה והרווחה, יו"ר הות"ת, הממונה על התקציבים במשרד האוצר ועוד שותפים רבים ממשרדי הממשלה השונים.

לדברי ראש המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון, "הכלכלה הישראלית עוברת שינוי דרמטי עם הגידול המהיר של סקטור ההיי-טק. ממדינה מוכת חובות עם כלכלה ידועת משברים, צומחת בישראל כלכלה חזקה ויציבה שמייצרת טכנולוגיות שמבוקשות בכל העולם. ההחלטה שקיבלה הממשלה היום נועדה להוסיף דלק לקטר ההיי-טק ולהסיר חסמים".

התכנית מובאת בהמשך לעבודת מטה של הממשלה שזיהתה מחסור הולך וגדל בכוח אדם מיומן להיי-טק, אל מול הביקוש ההולך וגדל של התעשייה. התוצאה של מצב זה היא עליית שכר בהיי-טק, דבר שהולך ושוחק את התחרותיות בשוק הישראלי לעומת מדינות מתחרות בעולם.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים