מסתרי התת-מודע – חלק ב'
אנו למדים כי הכוחות הכהים חזקים יותר מהכוחות הברורים - טבעם הוא למשול באדם ● לכן אין די באילוף לבני אדם: חינוך צריך לחדור פנימה, אל מעמקי הנפש
בשבוע שעבר הסברנו על התת-מודע. ראינו שהוא חלק מסתורי של הנפש שמשפיע על כל חיינו. מעבר לכך שהוא יכול לגרום לנו לבצע פעולות שלא בדיוק חפצנו לעשות, לפעמים הוא מאוד מועיל, למשל בעת קבלת החלטות. כמו כן ראינו שעוד לפני שהנושא התפתח בתור מדע, רבי ישראל סלנטר, שנחשב כאבי תנועת המוסר, כבר הסביר את תיאורית התת-מודע בבהירות מופלאה.
הכוחות הברורים והכהים של נפש האדם
רבי ישראל סלנטר הבדיל בין שני סוגים של כוחות בנפש: הכוחות "החיצוניים" או "הברורים" והכוחות "הפנימיים" או "הכהים". הוא תיאר את הכוחות הכהים כמכלול של תהליכים האסוציאטיביים ואינסטינקטים.
למשל, כתב, "כאשר נתחיל ללמוד אל"ף בי"ת או שפה אחת אשר לא נדע, כמה תכבד עלינו עד אשר נדע האותיות, ואחרי זה לחברם עם תנועות לתיבה, ולצרף את כל התיבות למשפט שלם". אולם, אחרי שאנו רוכשים את יכולת הקריאה השוטפת, "כאשר הורגלנו בשפה, בחיצוניות, אז נוכל כמעט כהרף עין לראות ולהבין משפטים רבים כאחד וכלי הדיבור מוצאים מעצמם את הדברים כרגע למענהו, מבלי שידע האדם איככה נעשו".
מעשה שכדאי להימנע ממנו
הכוחות הכהים הם כל מה שפועל ומפעיל מבלי להתייעץ איתנו קודם. לא היינו יכולים להסתדר בלעדיהם. נסו לתאר אפשרות שבה כל חיינו אנחנו ממשיכים לקרוא באופן המקוטע והמייגע שבו קראנו בכיתה א'. האם מישהו היה ממשיך לקרוא ספרים או מאמרים מורכבים?
אבל חשוב להיות מודעים לתת-מודע, אם אנחנו לא רוצים לנהוג באופן לא רציונלי או אפילו לא צודק. בקבוק משקה לא מהווה הוצאה כספית משמעותית, אבל פגיעה באנשים רק בגלל שהם מזכירים לנו יריב ישן, היא מעשה שכדאי להימנע ממנו.
הכוחות הכהים חזקים יותר מהכוחות הברורים, מלמד אותנו רבי סלנטר. טבעם הוא למשול באדם. לכן אין די באילוף לבני אדם: חינוך צריך לחדור פנימה, אל מעמקי הנפש. לכן תורתו מבוססת על תיקון המידות, שהופך את מהותו של האדם, כך שלא תהיה לו סיבה לחשוש מהכוחות הכהים שגם עליהם הוא ישפיע. לכן הוא מדבר על לימוד מוסר "מתוך התפעלות". ההתפעלות, בניגוד לשכל, "מקבצת את כל כוחות הנפש", וההשפעה חודרת אל כל חלק שבנו: ברור או כהה, ברמת המודע או התת-מודע.
התמודדות מושכלת עם התת-מודע
אז מה הקשר בין העט שהחבאת, נעלי הנייק (Nike) שקנית, וספרי המוסר שיש השוקדים עליהם בלהט ובחום כמצוות רבי סלנטר?
כל הקשר שבעולם. התת-מודע יודע עלינו את כל מה שאנחנו מעדיפים לשכוח, או אולי שכחנו באמת ובתמים. אדם שמגיע לשלמות הוא רק אדם שיכול לפגוש את התת-מודע שלו בלי מבוכה: גם זיכרון שנדחק הצידה לא יגרום לו לנהוג בגסות, ואף השתוקקות נסתרת לזכות בהערצה עולמית לא תזניק אותו לקנות מוצר שאינו זקוק לו.
שלא יהיו אי-הבנות, זה בהחלט לא קל: מידות ודחפים קשים לשינוי. אבל מהאדם נדרש לדעת את עצמו. כל אחד מאיתנו מסוגל לעשות זאת, רק צריך לשים לב, להיות יותר מודעים לעצמנו. אנשי ההיי-טק הם במידה מסוימת כמו אלופי "קרב 10", נדרש מהם להיות טובים ומצטיינים במספר תחומים שונים, שביחד נותנים להם את הכלים הדרושים להצלחה בתפקודם המאתגר. לכן אצלם חשובה במיוחד המודעות העצמית והתמודדות מושכלת עם התת-מודע.
תגובות
(0)