חפשו את הכישרונות ולא את המגדר

היום (ד'), יום האישה הבינלאומי, הוא תזכורת לכך שיש איים שלמים של אי שוויון בין נשים לגברים, גם בהיי-טק, אבל גם לכך שיש מנמ"ריות מצטיינות, שהגיעו לתפקידיהן בזכות היכולות שלהן

כבוד לזוכות - ולזוכים. צילום אילוסטרציה: BigStock

ארבע מנמ"ריות קיבלו היום (ד'), יום האישה הבינלאומי, תעודות הצטיינות בכנס KickOff של אנשים ומחשבים, כחלק מ-15 מנמ"רים שקיבלו תעודות. הכנס התקיים בפקולטה לניהול על שם קולר באוניברסיטת תל אביב.

כמו המנמ"רים הגברים, ארבע המנמ"ריות נבחרו על ידי ועדת איתור בראשותו של פרופ' גדי אריאב, המוביל את הפרויקט מזה חמש שנים ברציפות. כולן מצליחות בתפקידן לא בזכות היותן נשים, אלא בזכות העשייה והפעילות שלהן בארגון שבו הן מועסקות. הן הגיעו לתפקידים אלה בזכות כישוריהן והוכחת היכולת שלהן.

יום האישה הבינלאומי מציין את הדרישה לשוויון בין נשים לגברים – בקריירה, בחברה ובכלל. אין יום מתאים ממנו כדי לציין את המנמ"ריות המצטיינות – ענת שלומוביץ מעיריית פתח תקווה, עידית חן מדואר ישראל, אתי בן זאב מבנק הפועלים ורות קוצברג מלאומית שירותי בריאות.

פרופ' אריאב כתב בנימוקים כי שלומוביץ מובילה שינויים ארגוניים ומטמיעה טכנולוגיות בהיקף רחב היקף. לגבי בן זאב הוא ציין שהיא מנהלת 1,500 עובדות ועובדים, ועומדת בראש החזית של הטרנספורמציה הדיגיטלית בבנק. חן צוינה כמי שמנהלת 140 עובדים ומובילה השקעות משמעותיות ברבדים המגוונים של הארגון, שעבר לא מעט טלטלות בשנים האחרונות. קוצברג תוארה על ידי ועדת השיפוט כמי שבנתה מערכות ותשתיות בתקציב מצומצם, ובכלל זה מעבר לקוד פתוח ולמערכות של סאפ (SAP), ובניית בית מרקחת רובוטי.

איים שלמים של אי שוויון

אחד הביטויים היותר מפורסמים לגבי נשים הוא שרשה לה פאם – חפש את האישה. אגב, הביטוי הצרפתי הזה לקוח מתוך סדרה אמריקנית בשם זה, ששודרה בין 1997 ל-2001. דומה שבהקשר שלנו, אפשר לומר "חפשו את הכישרונות ולא את המגדר". כל אחת מהן הגיעה בזכות הוכחת יכולותיה.

כמובן שהמציאות אינה ורודה לגמרי ויש איים שלמים של אי שוויון בין גברים לנשים – בהיי-טק ובמגזרים אחרים. הייצוג של הנשים במגזר ההיי-טק פחות בהרבה מהפוטנציאל האמיתי שלהן בקרב האוכלוסייה.

אחד המקומות המרכזיים לצמצום הפער בין נשים לגברים הוא מערכת החינוך. שר המדע, אופיר אקוניס, שהיה אורח הכבוד בכנס, סקר את פעילות משרדו וציין כי הוא מתגבר לימודי מדעים מדויקים ל-3,000 בני נוער. הוא הדגיש שהתוכנית כוללת את כל המגזרים ואת כל המגדרים, כולל כמובן בנות – כדי להכשיר את דור העתיד של המהנדסות לענפי הטכנולוגיה. צריך לקוות שהדור הזה של מהנדסות יוביל מהפכה של ממש, שתצמצם את הפערים שבין נשים לגברים.

15 שנים של הוקרה למצוינות

טקס הענקת אותות ההוקרה למנמ"רים המצטיינים נערך מזה 15 שנים ברציפות. השנה נוסף חידוש מרענן: הטקס נערך באולם ההרצאות המרכזי של הפקולטה לניהול על שם קולר באוניברסיטת תל אביב. הדבר מוסיף לאירוע המסורתי נופך אקדמי, סינרגטי לחלוטין עם אופי התחרות, שמטרתה עידוד המצוינות והחדשנות בארגונים. אלה לעולם יתחילו ממי שעומד בראש הפירמידה, שיסחף אחריו את האחרים.

בכך נפתחה מסורת שתהיה מבוססת על שיתוף פעולה רחב בין פורום המנמ"רים והמנכ"לים של אנשים ומחשבים C3 לבין הפקולטה. אין זה מקרה שלא מעט מהמנמ"רים שמכהנים כיום בתפקידי מפתח למדו בפקולטה הזו או בפקולטות דומות.

המנמ"רים והמנמ"ריות שקיבלו את האותות הגיעו ממגזרים מגוונים במשק, בין היתר פיננסים, קמעונות ומגזר ציבורי על גווניו השונים: החל ממוזיאון ישראל ועד למשרד התחבורה, המוסד לביטוח לאומי ודואר ישראל.

בעולם המחשוב במגזר הציבורי יש מצוינות רבה – ביחס הפוך לתדמית שיש לשירות הציבורי. המנמ"רים בגופים אלה הם מנהיגים טכנולוגיים שסוחפים אחריהם צוותים שלמים, לפעמים מאות אנשים, וביחד הם מייצרים מהפכות של ממש – כל אחד בתחומו. עד עתה, אלה דברים דומים לארגונים אחרים, במגזר הפרטי. אלא שיש כאן פן נוסף: עדיין יש לא מעט מנמ"רים שנרתעים מלהגיש את המועמדות שלהם ועדיין, מעט מאוד מנכ"לים של ארגונים במגזר הציבורי מפנימים את חשיבות המנהיגות הטכנולוגית. חזי כאלו, מנכ"ל בנק ישראל, ודני גולדשטיין, מנכ"ל דואר ישראל, שטרחו ובאו היום כדי לברך את המנמ"רים שלהם, אבנר זיו ועידית חן (בהתאמה), הם היוצאים מהכלל שאינם מעידים על הכלל.

פרופ' אריאב אמר שאחת ממטרות התחרות היא שהארגונים יכירו בגיבורים הטכנולוגיים שנמצאים בקרבם, שאותם גיבורים ומנכ"לים ישוחחו על מצוינות וש-"תהיה לנו הזדמנות ליצור קשרים ולתחזק את מרקם הקהילה שלנו".

השורה התחתונה: המנמ"רים המצטיינים והמנמ"ריות המצטיינות שקיבלו היום את תעודות ההוקרה הם חלק מקהילה מכובדת של מנהיגים ומובילים טכנולוגיים, שפועלים בזירה מורכבת ביותר. הזירה הזו מונעת על ידי טרנספורמציה דיגיטלית, שמאלצת ארגונים להשתנות מהקצה אל הקצה. המצטיינים של השנה הם אלה שצריכים להיות מודל לחיקוי למצטיינים בשנים הבאות.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים