משרד התקשורת שוקל לבטל את הפיקוח על תעריפי בזק
המשרד הכריז על שימוע והציג שתי חלופות לקביעת התעריפים לטלפונים נייחים ● לטענתו, בכל מקרה, המהלך יוביל להורדת מחירים
משרד התקשורת הודיע היום (ג') על קיומו של שימוע, לקראת שינוי אפשרי של משטר פיקוח התעריפים על בזק. במסגרת זו מציע המשרד שתי הצעות, שבאחת מהן נכלל ביטול כמעט מוחלט של הפיקוח.
כיום תעריפי בזק מפוקחים במשטר שכולל תעריפים קבועים, כך שלא ניתן להעלות או להוריד אותם ללא אישור המשרד. במסמך מדיניות שהוציא המשרד נקבע ששר התקשורת יפעל לשינוי שיטת הפיקוח על תעריפי בזק לטלפון הקווי, כך שהוא ייעשה על ידי קביעת תעריף מרבי.
במסגרת השימוע מציג המשרד שתי חלופות. באחת מהן הוא מציע להסיר את הפיקוח כליל, למעט קביעת חבילת טלפוניה מפוקחת שכוללת קו טלפון ו-300 דקות שיחה, בעלות חודשית מרבית של 43 שקלים ועלות מקסימלית של 15 אגורות לדקת שיחה החל בדקה ה-301 – לכל היעדים, נייחים וניידים.
בחלופה השנייה מוצע שהתשלום המרבי החודשי לקו טלפון יהיה 49.5 שקלים ללא מע"מ, ודקת שיחה לניידים נייחים וניידים תעלה לכל היותר 1.6 אגורות. במקרה של יעדים ניידים, יתווסף על המחיר תשלום לחברת הסלולר עבור השלמת השיחה ברשת שלה. כיום, מדובר ב-6.07 אגורות לכל דקת שיחה.
במשרד התקשורת טוענים כי הרגולציה החדשה צפויה להפחית את הוצאות הציבור על שירותי הטלפוניה הנייחת של בזק, משתי סיבות: האחת היא מכיוון שהמחירים המרביים המוצעים בשתי החלופות נמוכים מאלה שקבועים כיום בתקנות התקשורת. הסיבה השנייה היא הגמישות בתעריפים שמתאפשרת לבזק בשתי החלופות. בחלופה הראשונה החברה יכולה כעת להוריד את המחירים מהמחיר המרבי המוצע בהתאם לשיקוליה התחרותיים – אפשרות שלא הייתה קיימת עד היום באופן מלא.
עוד טוענים במשרד כי חבילת הטלפוניה שהם מציעים בכל זאת להשאיר תחת פיקוח "מייצגת בצורה הקרובה ביותר את התנהגות צרכן הטלפוניה הממוצע ברשת בזק מבחינת היקף דקות השיחה הממוצעות למנוי, היקף הדקות החורגות וכדומה". על כן, לדבריהם, סביר שגם בחלופה זו תתקיים הפחתת מחירים עבור מרבית האוכלוסייה.
שר התקשורת, איוב קרא, אמר כי "האסדרה החדשה תאפשר לשחקנים נוספים להתחרות ביתר קלות בדואופול (של בזק ו-HOT – י"ה) ולהציע חבילות איכותיות לצרכן. שינוי משטר הפיקוח על תעריפי בזק צפוי להוזיל את מחירי הטלפוניה הנייחת לצרכן".
שימוע משני
ממשרד התקשורת נמסר כי הוא יקיים בעתיד שימוע משני לצמצום המרווחים שבין המחיר הקמעוני שהוא מציע למחיר הסיטוני – זה שבו נמכר השירות בסופו של דבר לצרכנים. רגולציה זו נועדה למנוע מצב בו בעל התשתית קובע את מחיריו הקמעוניים ברמה הקרובה לאלה הסיטוניים ובכך מצמצם את המרווח עבור ספקי השירותים – דבר שעלול לשחוק את הרווח שלהם ולהוביל לחוסר כדאיות כלכלית בפעילותם במסגרת השוק הסיטוני.
השינויים הנשקלים נוגעים בעיקרם בפרקטיקת מכירת השירותים בחבילות ובהרכבי החבילות המאפיינים שחקנים הפעילים בשוק זה. במסגרת מנגנון צמצום המרווחים המעודכן, מוצע בין היתר להחיל מבחן פרטני (מבחן Ortho) הנוגע לחבילות שירותים שכוללות שירותי טלוויזיה, ובכך לשנות את אופן בחינת קיומו של צמצום מרווחים בשיווק חבילות תקשורת שכוללות שירות שידורים מהמוצג בשימוע הראשי.
בנוסף, נשקל לאפשר לבעלי התשתית לעשות שימוש במנגנונים של פיקוח עצמי בכפוף לקבלת אישור ראשוני ממשרד התקשורת. אפשרות זו תעודד בקרה עצמית, תפחית נטל בירוקרטי ותאפשר גמישות תחרותית רבה יותר – אומרים במשרד.
תגובות
(0)