פיתוח ישראלי: רוצים לשלוח מייל? אתם לא חייבים חיבור לאינטרנט

נמאס לכם להמתין לקליטת אינטרנט כדי לשלוח הודעה? פיתוח ישראלי חדש מבקש לפתור את הבעיה המעיקה - בין היתר במדינות העולם השלישי, שם הקליטה קשה במיוחד

הסטודנטים המפתחים של Relay, בר ענבר ועומר אלגרבלי. צילום: יח"צ

מי מאתנו לא מכיר את הרגע מורט העצבים הזה בהמתנה לקליטת אינטרנט כאשר אנחנו רוצים לשלוח מייל או הודעה כלשהי לנמען? לפעמים הרגע הזה נמשך שניות בודדות ולפעמים הוא מצריך מאיתנו פעולות מסובכות ומעצבנות כדי להשיג את הקליטה המיוחלת.

פיתוח ישראלי, שנוצר על ידי שני סטודנטים ישראליים – בר ענבר ועומר אלגרבלי, בוגרי תואר הנדסת תוכנה ממכללת אפקה שבתל אביב – מבקש לפתור את הבעיה המעיקה.

שני הסטודנטים הצעירים פיתחו אפליקציה בשם Relay, שמכילה מערכת תקשורת שמאפשרת הפצת וקבלת מידע. המערכת מתבססת על מכשירים סלולריים ואינה מצריכה חיבור לאינטרנט או התערבות משתמש.

"מרוץ השליחים" של ההודעות. Relay

"מרוץ השליחים" של המיילים. Relay

האפליקציה עובדת כך שברגע שהמשתמש רוצה לשלוח הודעה מהמכשיר, היא נשמרת על המכשיר, וברגע שהוא קרוב לאדם אחר שגם לו יש את התוכנה, היא עוברת בצורה אוטומטית דרך טכנולוגיית בלוטות' (Bluetooth). כך היא עוברת דרך מכשירים נוספים, עד שהיא מגיעה ליעד שלה.

למעשה, החידוש המשמעותי ש-Relay מביאה היא היכולת לשלוח הודעה, תמונה או אפילו מייל לנמען ללא צורך בחיבור לאינטרנט.

"המטרה העיקרית שלנו בפרויקט הייתה להביא את בשורת האינטרנט גם לקהילות המתגוררות באזורים מבודדים ולמדינות בהן אין גישה או תשתית איכותית ומספקת לאינטרנט", אמרו ענבר ואלגרבלי. "כל זאת על בסיס טכנולוגיה קיימת וללא צורך בהשקעה כספית משמעותית".

חברות גדולות משקיעות מיליארדים בתחומים נושקים במשך שנים ועדיין לא הגיעו לנקודה משמעותית בו. איך אתם תצליחו איפה שהן מתקשות?
"אנחנו מודעים לגמרי למאמצים של פייסבוק (Facebook), גוגל (Google), מיקרוסופט (Microsoft) וחברות אחרות להביא את בשורת האינטרנט למקומות שאליהם היא עדיין לא הגיעה, אבל בניגוד למה שאולי נראה, אנחנו לא מתחרים בהן. אנחנו מנסים להביא פתרון קונקרטי על גבי טכנולוגיה זמינה. לא הלכנו על פרויקט גרנדיוזי עתיר משאבים והשקעות, אלא על משהו הרבה יותר ישים".

באילו אתגרים נתקלתם במהלך הפיתוח?
"היו אתגרים רבים – מתכנון האלגוריתם ועבור בקשיים ובשלות טכנולוגית של פתרונות שונים שניסינו להשתמש בהם לאורך הפרויקט. האתגר הטכנולוגי הכי גדול היה התמודדות עם מגבלות של טכנולוגיית הבלוטות', שהיא התשתית הבסיסית של הפתרון שלנו".

לדבריהם, הכול החל מפרויקט הגמר במכללה. "במסגרת הפרויקט חיפשנו לעשות משהו משמעותי, שיעניין אותנו להמשיך לפתח אותו ושיהיה בו ערך של תרומה לחברה. מכללת אפקה נתנה לנו את הכלים להתמודד עם פרויקט בסדר גודל כזה וליוותה אותנו לאורך תהליך הפיתוח. היא חיברה אותנו למנחה שסייעו לנו והכווין אותנו לאורך כל הדרך וכן נתנה מעטפת תומכת של מחלקת הפרויקטים לאורך כל הפרויקט", אמרו.

פילנתרופיה וסיוע באיתור ניצולים מאסונות טבע

לאפליקציה יש מימד חיובי נוסף – עזרה באיתור וסיוע לניצולים בעת אסונות טבע דוגמת רעידות אדמה ושיטפונות, כאשר יש קריסה של תשתיות אינטרנט.

כיצד זה בא לידי ביטוי?
"הפלטפורמה שאנחנו מציעים מאפשרת להלביש על גבה כל אפליקציה שדורשת תקשורת במקרים בהם אין תשתית תקשורתית ממוסדת. זאת, במגבלות רוחב הפס וה-Throughput הנמוכים. במצבי חירום, בהם התשתית קורסת, ניתן להלביש על התשתית מערכת שתאפשר לכוחות ההצלה לתקשר בינם לבין עצמם וכן לאתר ניצולים שהאפליקציה פועלת אצלם".

מה מצב האפליקציה כיום?
"האפליקציה עומדת. ניתן להרחיב אותה עוד כמובן ולתת עוד ועוד פיצ׳רים אבל ניתן להוריד את ה-APK ולהתחיל להשתמש בה כבר כיום. הדגמנו אותה בתערוכות ומול גורמים שונים.

בנוסף, אנחנו מנסים לקדם את הפרויקט בעיקר לכיוונים פילנתרופיים, על מנת להביא בשורה לאזורים בהם אין כיום פתרון אינטרנט כלל. המערכת מבוססת קוד פתוח ואנחנו שואפים לייצר קהילת מפתחים שירחיבו וייתנו מענה לאתגרים נוספים ויישומים נוספים שהפרויקט יכול להביא. בהמשך, ייתכן שנפתח סביב זה מודל עסקי".

תגובות

(3)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. גילה

    לא מבינה איך זה עובד. הבעיה היא ברוב המקרים כשנמצאים מבודדים ואין קליטה - למשל במקרה של תאונה בערבה.. וגם אם יש אנשים ליד - הרי במקרה של קריסת תשתיות - לכולם אין קליטה וטווח הבלוטוט מוגבל.

  2. עידן

    תשובה לDee כיום האפשרות בסלולר שלך לשלוח הודעה כאשר אין לך חיבור לאינטרנט לא באמת קיימת. מה שהסלולרי שלך עושה הוא מאכסן את ההודעה במכשיר וכשתתחבר לאינטרנט בשלב כלשהו היא תשלח. עם ההמצאה של עומר ובר לא תהיה חייב חיבור ישיר שלך לאינטרנט כדי לשלוח את ההודעה, אלא לשלוח את ההודעה באמצעות מישהו שנמצא סמוך אליך.

  3. Dee

    הייתי רוצה הסבר מפורט יותר לגבי ההבדל בין המערכת הזאת לבין המערכת הקיימת בסלולר שלי, שמאפשרת לי כיום לעשות את הפעולות הללו, גם כאשר אני נמצאת הרחק מקשר אינטרנטי. תודה.

אירועים קרובים