"2017 – שנת שיא בגיוסי הון של חברות היי-טק בבורסה"
בבורסה מסכמים את השנה עם זינוק של פי חמישה בגיוסים הללו - מכ-200 מיליון שקלים ב-2016 לכמיליארד ב-2017 ● המנכ"ל, איתי בן זאב, התייחס לבלוקצ'יין ולביטקוין ואמר כי בבורסה ממתינים להמלצות הוועדה שהקים משרד האוצר לבחינת הנושא
2017 הייתה שנה פורייה מבחינת הפעילות של חברות היי-טק בבורסה בתל אביב, עם שחקניות חדשות וזינוק של פי חמישה בגיוסי ההון. אלה עלו מכ-200 מיליון שקלים ב-2016 לכמיליארד שקלים בשנה החולפת – כך עלה מנתונים שחשפה הבורסה במסיבת העיתונאים השנתית שלה, שנערכה היום (ד').
מגזר ההיי-טק הוא הרביעי בגיוסי ההון בבורסה באחוזת בית, אחרי הנדל"ן והבינוי – החברות בתחום גייסו ב-2017 כמעט ארבעה מיליארד שקלים, המסחר והשירותים והאנרגיה וחיפושי הנפט. הוא מקדים את מגזרי התעשייה, הפיננסים וההשקעות. בסך הכל, עמד סכום הגיוסים של חברות בבורסה השנה על כשמונה מיליארד שקלים.
יצוין כי השנה הצטרפו לבורסה 20 חברות חדשות ממגוון רחב של סקטורים, כולל ההיי-טק. מדובר במספר הגדול מסך כל החברות שהחלו להיסחר בתל אביב בחמש השנים שלפני כן.
מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב, התייחס באירוע לאחד הנושאים החמים ביותר בעולם הפיננסי כיום – הבלוקצ'יין בכלל והביטקוין בפרט. הוא אמר כי בבורסה ממתינים להחלטות הצוותים שהוקמו במשרד האוצר וברשות ניירות ערך לבדיקת הנושא, ויפעלו לפי זה.
לדבריו, אסור לבלבל בין טכנולוגיות הבלוקצ'יין לבין המטבעות הווירטואליים, כדוגמת הביטקוין. הוא אמר שבעוד שהביטקוין הוא מטבע ש-"אין דרך לתמחר אותו ולהסביר למה הוא עולה או יורד", הבלוקצ'יין הוא דבר חשוב.
"הבורסה – המכשיר היעיל והנכון להשקעות באומת הסטארט-אפ"
בן זאב ציין כי "אחד המפתחות לצמיחה של הבורסה הוא להביא כסף זר לישראל. המון גופים בעולם עם הרבה מאוד כסף מחפשים את הדרך הנכונה להשקיע באומת הסטארט-אפ, ואנחנו בטוחים שהבורסה יכולה להיות המכשיר הנכון והיעיל ביותר לכך. אחד הצעדים שלנו הוא ליצור שיתופי פעולה באמצעותם תוכלנה חברות טכנולוגיה שינפיקו בתל אביב להיחשף גם למשקיעים בבורסות אחרות". הוא הבהיר ש-"נקודת המפתח היא לא עצם החתימה על שיתוף הפעולה, אלא לתת לחברות הישראליות ערך אמיתי לטווח ארוך – וזה הדבר שמנחה אותנו".
הבורסה ביצעה באחרונה מספר צעדים לעידוד הצטרפותן של חברות טכנולוגיה נוספות ולעידוד רישום כפול, בהם אפשרות לקבלת חוות דעת של ISS במקום אנטרופי, שיפור האטרקטיביות של הרישום הכפול ופרויקט האנליזה, שמקיף כבר 25 חברות. כך, לדבריהם, יושגו לחברות הטכנולוגיה הישראליות שנסחרות בתל אביב חשיפה למשקיעים בינלאומיים, צמצום עלויות, הקלות, תמריצים, והגדלת היצע המימון ורמת ההתמחות.
חברה חדשה לרישומים בבורסה – באמצעות הדיגיטל
בבורסה מציינים את הגברת הנזילות כאחד היעדים הבולטים במסגרת התכנית האסטרטגית שהציגה באפריל השנה. ואמנם, מאז חלה עלייה ממוצעת של 19% במחזור היומי הממוצע של המסחר במניות לסכום של 1.1 מיליארד שקלים ללא תעודות סל. המחזור עם תעודות סל עומד על 1.4 מיליארד שקלים ומשקף גידול של 11% ביחס לשנה הקודמת.
על פי הבורסה, "מתוך הבנה כי גורם מרכזי בהגברת הנזילות נשען על הגדלת היקפי המסחר של שחקנים מתוחכמים, ישראלים ובינלאומיים, אנחנו מקדמים מספר מהלכים משמעותיים לשדרוג תשתיות טכנולוגיות לסטנדרטיים בינלאומיים". כחלק מהשדרוג, פועלים בבורסה על מנת לאפשר שירותי מסחר מקרוב (Co-location), כמקובל בעולם, ולעודד פעילות שחקנים ישראליים ובינלאומיים שפועלים במהירות גבוהה.
בגוף הפיננסי הגדול שמו השנה דגש גם על הרחבת סל השירותים, הכולל, בין היתר, את הקמת החברה לרישומים של הבורסה, שתעניק שירות דיגיטלי מלא, ללא צורך בתעודות פיזיות, לחברות הנסחרות – בעלויות מוזלות ובהתאם לסטנדרטים המקובלים בעולם. החברה תחל לפעול ב-1 בינואר הקרוב.
"הצפי: המשך הגידול במספר החברות הנסחרות"
בן זאב התייחס גם לתחזיות לשנה הבאה ואמר כי "אנחנו מצפים שב-2018 תימשך הצמיחה במספר החברות החדשות בבורסה, תהיינה הנפקות בשווי שוק יותר גבוה וחברות נוספות יצטרפו לרישום הכפול. הבורסה תמשיך לפעול על מנת להיות גורם משמעותי בצמיחת החברות במשק ולהוות פלטפורמה יעילה לשיתוף המשקיעים והציבור הרחב בהצלחתה של הכלכלה הישראלית".
אמנון נויבך, יו"ר דירקטוריון הבורסה, ציין כי 2017 הייתה שנת מפנה בגוף זה, עם חתימת הסכם עבודה חדש עם ועד העובדים ו-"גיבוש צוות הנהלה מקצועי ומחויב", בראשותו של המנכ"ל החדש.
"אחד המהלכים המרכזיים שהיינו שותפים בהובלתו השנה היה שינוי מבנה הבעלות של הבורסה", אמר נויבך. "מבנה הבעלות החדש יאפשר כניסת שחקנים חדשים ויתרום להגברת התחרות בשוק ההון הישראלי. בנוסף, הוא מיישר קו עם הסטנדרטים המקובלים בעולם של הפרדה בין בעלות וחברות בבורסה. אנחנו פועלים בימים אלה לקידום שיתופי פעולה בינלאומיים ופתיחת הבורסה לחברים חדשים, שיתרמו להגברת התחרות, יחזקו את מקומנו בכלכלה הישראלית ויביאו לחשיפה טובה ורחבה יותר של ישראל למשקיעים ברחבי העולם".
הוא הוסיף ש-"אנחנו מאמינים שהתאמה עקבית ונחושה של כללי הפעילות של שוק ההון הישראלי למקובל בעולם תתרום לדחיפה נוספת שלו, לטובת החברות וציבור החוסכים בישראל, תגדיל את הוודאות הרגולטורית, שחשובה כל כך למגזר העסקי, ותשפר את התחרותיות של הבורסה אל מול אפיקי השקעה אחרים".
תגובות
(0)