סטארט-אפים ישראליים – אמזון "חוטפת" עובדים? חטפו אותם בחזרה!

חברת הענק שמה עין על העובדים הישראליים - ומשכנעת אותם להצטרף אליה ● מנהלים בארץ חושבים שאין להם מה לעשות, כי הם לא יכולים להציע שכר כמו אמזון - אלא שהתמונה נראית אחרת

15/01/2018 08:41
סיון אביהוד, מנכ"לית Link2USA. צילום: יח"צ

אמזון (Amazon) מתכוננת במרץ לכניסה לארץ, ובזמן האחרון מנהלת מלחמה על עובדים בהיי-טק הישראלי וחוטפת בעלי תפקידים מהחברות המקומיות – בקצב הולך וגובר. אך על היזמים הישראליים לא להיבהל, להחזיר מלחמה ולגנוב מאמזון עובדים בחזרה.

למקרא השורה הקודמת, ייתכן שחלק מהמנהלים שקוראים את המאמר הזה יאמרו: אבל אנחנו לא יכולים להציע את הסכומים שאמזון מציעה לאותם עובדים מוכשרים. אלא שקלישאתי ככל שנשמע, השכר הוא לא החלק הכי קריטי בתהליך של חטיפת עובד מחברה. אדם לא יבזבז 10 שעות ביום באופן קבוע רק בגלל פער שכר שאמזון מציעה. פער שנשחק במיסוי של מדרגות השכר המדוברות לעומת ההטבות שמשמשות לפיתוי על הנייר.

לפי מידע מחברות בינלאומיות לגיוס עובדים, או כאלה שבאמצעותן מתבצע גיוס של עובדים, כמו לינקדאין (LinkedIn), הגורמים המהותיים להישארות או עזיבת עובדים מתחלקים לגורמים בסדר זה: ראשית, הכי חשוב לעובדים שתהיה להם יכולת השפעה אמיתית על החברה שבה הם עובדים ולא להיות רק בורג קטן במערכת גדולה. במקום השני – צמיחה, אפשרות להתפתחות אישית בקריירה. שלישית בדירוג היא האווירה במקום העבודה והחיבור עם העובדים האחרים והמנהלים. רק במקום הרביעי, בסופו של דבר, משפיע השכר. זאת, להבדיל ממי שרוצה לעשות "מכה" ומחפש הזדמנות למעורבות באקזיט, כי ידוע שלא עושים "מכה" אמיתית ממשכורת.

אסור שיזמים ישראליים יתנו למותג אמזון להשפיע עליהם ולהרגיש שאם היא לוקחת להם עובדים, אין להם מה לעשות עם זה. צריך לתת לחוצפה הישראלית לנצח את הבנאליות האמריקנית. לזכור שהמשכורת שאמזון יכולה לשלם היא לא ה-מניע למעבר של עובדים אליה.

הגודל של אמזון הוא גם החולשה שלה: חברות גדולות כמותה יודעות לתת שכר, אך מעבר לכך הן מוגבלות, כי הן גדולות מדי. איזו השפעה יכולה להיות לעובד באמזון אם הוא אחד מאלפי עובדים אחרים? אקזיט העובדים שם כבר לא יעשו ובנוסף, קשה לצמוח ולהתקדם בחברה כמו אמזון כשאתה חלק מקבוצה כל כך גדולה וצריך לבלוט. עובדים שיגיעו לחברה מסטארט-אפ יקמלו שם מהר, הם ירגישו את הביורוקרטיה כבר מהיום הראשון. כמו כן, עובדים שרגילים שהם יכולים לדבר עם המנכ"ל בכל רגע יגלו שאין להם גישה לבכירים בחברה. מדובר בארגון אמריקני מורכב ומסועף.

מה לעשות? לעבור להגנה אגרסיבית

כדי למנוע חטיפת עובדים, חברות היי-טק צריכות לעבור להגנה אגרסיבית. כאמור, מה שמניע אנשים לקום ללכת הוא, בדרך כלל, מניעים שונים משכר. לכן, יש לסמן את העובדים החשובים בחברה ולתת להם להרגיש שהם משפיעים עליה, שאפשר להרחיב את תחומי האחריות שלהם כדי לקדם את יכולותיהם ומעורבותם. כפי שכבר כתבתי, צריך לתת לחוצפה הישראלית לנצח את הבנאליות האמריקנית, ואולי אף לשים בפני העובד שרוצה לעזוב את הסטטיסטיקות שמראות שעובד באמזון בחו"ל מחזיק בחברה בין 12 ל-18 חודשים. בארץ עושים רעש מאמזון, אך אפשר להזכיר לעובדים שלא מצטרפים לחברה כזו רק כדי לעבוד בה שנה, לפי הממוצע, שאחריה הם ימצאו את עצמם שוב מחפשים עבודה.

יזמים צריכים להתמודד עם המצב החדש, שבו אמזון שואבת כוח אדם מחברות ישראליות, על ידי "גניבת" עובדים ממנה בחזרה למשק הישראלי. חברות מהארץ יותר ממוזמנות להתחיל למשוך ממנה כוח אדם ולא חייבות להמתין תקופה ארוכה – הן יכולות לעשות זאת גם חודשיים-שלושה אחרי שאותם עובדים מתקבלים אליה. לאחר שהעובד יגלה שמה שהובטח לו בעת הגיוס לא בהכרח התממש, הוא יהיה פתוח יותר לחזרה לישראל ולמעבר לחברה אחרת. זה אפשרי.

בהקשר זה, אין לי אלא לספר על מקרה שקרה לי: כשהגעתי מישראל לארצות הברית, אחד הלקוחות שלי ביקש "לגנוב" את אחד הבכירים בגוגל (Google) – מועמד בעל מניות בשווי של יותר מחמישה מיליון דולר ושכר שנתי של מעל ל-1.5 מיליון. הלקוח הישראלי הציע לו חצי ממה שהוא מרוויח – 750 אלף דולר בשנה – ואופציות בחברה שעוד לא הוכיחה עצמה, והמועמד אמר "כן". כיום, בכירים בחברות גדולות כמו אמזון מתקשרים אליי כדי להצטרף לסטארט-אפים ישראליים. מכאן שזכרו שככל שהמותג אמזון גדול, עדיין לא מדובר במשימה בלתי אפשרית.

לסיכום, אל תתנו לאמזון לתקוף – תתקיפו!

הכותבת היא מנכ"לית Link2USA, שמאתרת עובדים בענקיות ההיי-טק בארצות הברית ומגייסת אותם למיזמים ישראליים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים