צרות לגוגל, פייסבוק ואפל באירופה: שיטת המיסוי תשתנה לרעתן

תכנית המס הדיגיטלית החדשה של האיחוד האירופי תגבה מענקיות הטכנולוגיה מסים באופן שונה ומתחכם - בהתבסס על ההכנסות שלהן ולא על הרווחים ● אירלנד מתנגדת לתכנית

האיחוד האירופי

הנציבות האירופית (The European Commission) חשפה אתמול (ד') את הצעותיה לתכנית חדשה שמעוניינת לספק פתרונות הוגנים למיסוי הפעילות הדיגיטלית ביבשת. המשמעות של השינוי העתידי היא שענקיות הטכנולוגיה האמריקניות, גוגל (Google), אפל (Apple), פייסבוק (Facebook) וחברות ענק אחרות הפועלות באירופה – שמנהלות בשנים האחרונות יחסים רעועים למדי עם האיחוד האירופי (EU) בגין נהלי המס שלהן – יצטרכו ככל הנראה לשלם מס גבוה בהרבה באירופה בקרוב.

לפי תכנית המס הדיגיטלי, המדינות החברות באיחוד האירופי יוכלו להטיל מס על חברות שעושות עסקים באיחוד האירופי, גם אם הן לא נוכחות בו באופן פיזי. חברות עם הכנסות שנתיות של מעל 7 מיליון יורו או 8.6 מיליון דולר, או שיש להן יותר מ-100,000 משתמשים, יהיו אלו שבהן תתמקד שיטת המיסוי החדשה.

כמו כן הוכנסו לתכנית אמצעי ביניים – היא תאפשר למדינות למסות בשיעור של 3% חברות עם הכנסה שנתית כוללת של 750 מיליון אירו, או 930 מיליון דולר, ועם הכנסות של 50 מיליון יורו, או 61 מיליון דולר, באיחוד האירופי. באמצעות השיטה החדשה מתכננת למעשה הנציבות לשמור על כך שחברות ה-IT יכולו לשלם את חלקן ההוגן, על ידי הטלת מס המבוסס לא על הרווחים שלהן אלא על ההכנסות.

למען הפרופורציות יש להבין כי על פי נתוני הנציבות האירופית, חברות דיגיטליות משלמות כיום בממוצע שיעור מס אפקטיבי של 9.5% – לעומת 23.2% שמשלמים העסקים המסורתיים.

"לא מס אנטי-אמריקני"

"המהפכה הדיגיטלית הפכה את הכלכלות שלנו וגם טלטלה באופן מהותי את האופן שבו העסקים יוצרים ערך היום", אמר פייר מוסקוביצ'י, נציב האיחוד האירופי למיסוי, במסיבת עיתונאים שהתקיימה אתמול, בתוך שהוא מביע טענה כי הכללים הנוכחיים מיושנים. "הרעיון הוא להבטיח יחס שוויוני ומיסוי הוגן יותר", הבהיר הנציב את משמעות התכנית.

מוסקוביצ'י אמר ל-CNBC, בעקבות ההודעה לתקשורת, כי הכללים החדשים אינם החלטה ספציפית למקד חברות אמריקניות. "זה לא מס אנטי-אמריקני", הוא הבהיר, "זה רק מיסוי נכון של אותן חברות שמייצרות ערך באמצעות פעילות דיגיטלית באירופה.

מוסקוביצ'י הדגיש כי "זו לא תגובה להחלטה כזו או אחרת של הממשל האמריקני לאחרונה, בין אם מדובר ברפורמה במס או באמצעי סחר".

אירלנד מתנגדת

ההצעות שעל הפרק יהיו כפופות לדיונים בין המדינות החברות באיחוד האירופי. אירלנד ולוקסמבורג, שלקחו חלק נכבד בפיתוי ענקיות הטכנולוגיה לפתוח את משרדיהן בארצותיהן בשל נהלי מיסוי החברות שלהן, הביעו בינתיים יחס שלילי לקונספט המיסוי החדש.

אירלנד מתנגדת לתכניות האיחוד האירופי למיסוי על בסיס הכנסותיהן של ענקיות דיגיטליות כמו גוגל, ואומרת שבריסל צריכה במקום זאת לחכות שנתיים לדו"ח מס גלובלי מה-OECD.

ראש ממשלת אירלנד, ליאו ורדקר, אמר כי התכנית תציב מדינות קטנות בעמדת נחיתות ובכך הביע למעשה את התנגדותו לטיוטת חוקי המס של הנציבות האירופית.

לקראת השיחות על ההצעה בפסגת האיחוד האירופי, שהתקיימה השבוע בבריסל, אמר מר ורדקר לפרלמנט ש"אבהיר את דעותיי, כי כל צעד כזה יהיה עיוות-דין". הוא הוסיף כי "חשוב להדגיש שאירלנד מחויבת לרפורמה במס העולמי. עם זאת, אנחנו מאוד בעד הדעה כי פתרונות גלובליים נדרשים. אני אטען בתוקף כי על האיחוד האירופי לחכות עד שה-OECD יסיים את עבודתו, בטרם יחליט כיצד לפעול".

יצוין כי דיונים על תכניות דומות מתרחשים ברחבי העולם.

חברות הטכנולוגיה הגדולות טרם הגיבו לתכנית המס הדיגיטלי העתידית.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים