דו"ח ממשלתי: החברות הרב לאומיות – קטר מרכזי במשק

נתונים שפרסמו משרד הכלכלה והלמ"ס מראים כי החברות הללו דוחפות את המשק קדימה, ומעלות את היצוא, את פריון העבודה ואת ההשקעה במו"פ

שר המודיעין, אלי כהן. צילום: אופיר אייבי, מתוך ויקיפדיה

החברות הרב לאומיות הן קטר מרכזי במשק הישראלי ותורמות לו רבות בתעסוקה, ביצוא ובמו"פ – כך עולה מדו"ח שפרסמו הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי וקידום השקעות זרות במשרד הכלכלה ביחד עם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

הממשלה מפרסמת את הדו"ח הזה בפעם הראשונה, וממנו עולה שהחברות הרב-לאומיות דוחפות את המשק קדימה, מניעות תהליכי עומק ומסייעות במענה על אתגרים לאומיים. נתוני הדו"ח מצביעים על כך שככל שהנוכחות של חברות זרות בתעשייה המקומית הולכת וגוברת, כך הולך וגובר פריון העבודה. כמו כן, ככל שהוצאות המו"פ שלהן עולות, באופן מפתיע גדל מספר המועסקים בחברות המקומיות באותו הענף.

עוד מצא המחקר כי החברות הרב לאומיות מעלות את רמות התעסוקה, משפרות את הפריון ומסייעות למעבר ידע ומיומנויות ממדינת ה-"מקור" לתעשייה הישראלית – ולכן חיוניות להמשך צמיחת הכלכלה.

מה אומרים המספרים?

על פי הנתונים, סך ההשקעות הזרות בישראל בישראל צמחו מ-11.9 מיליארד דולר ב-2016 ל-18.95 מיליארד ב-2017. ב-2016 עמדו ההשקעות הזרות על קרוב ל-30% מהתמ"ג – נתון גבוה יותר מאשר ממוצע ה-OECD, שעמד על קצת יותר מ-20%.

היחס בין החברות הצפון אמריקניות שפועלות בישראל לאלה האירופיות כמעט שווה ועומד על 41% ו-39%, בהתאמה. מוצאן של כ-10% מהחברות הללו מאמריקה הלטינית, ורק מעט חברות אוסטרליות, אפריקניות וממוקמות אחרים בעולם פועלות בישראל. סך ההוצאה למו"פ של המרכזים של החברות הרב לאומיות שפועלים בארץ עקף בשנים האחרונות את זה של החברות המקומיות, ושיעור המימון שלהן עומד על כמעט 50% מהנתון הכללי. השיעור הגדול ביותר של חברות רב לאומיות בעלות פעילות בישראל הוא בתחום התעשייה (28%), כשלאחר מכן המידע והתקשורת (20%). כ-11% מהחברות הן כאלה שנותנות שירותים מקצועיים, מדעיים וטכניים.

"החברות הרב לאומיות – מכפיל כוח משמעותי למשק"

שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, אמר כי "כיום פועלות בישראל מעל ל-320 חברות רב לאומיות, הודות להון האנושי ולמעמדה של ישראל בתחום החדשנות, ואנחנו עושים על מנת לשמר את מעמדה של המדינה כאבן שואבת לחברות רב לאומיות נוספות. חברות אלה משפרות את רמות הפריון, השכר והתעסוקה בישראל, משפיעות באופן חיובי על התעסוקה בפריפריה ומהוות אבן שואבת לידע ושיטות בינלאומיים ולקידום התעשייה כולה".

זיוה איגר, ראשת הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי וקידום השקעות זרות, ציינה ש-"נוכחות חברות רב לאומיות בישראל מייצרת תועלת הדדית – הן עבור החברות והן עבור הכלכלה הישראלית. השפעתן ניכרת בגידול רחב של תחומים ובמספר ענפים: החל משכר ופריון, דרך תעסוקה ותוצר, ועד להכנסות ממסים ומעבר הידע והטכנולוגיה לישראל. השקעה זרה מהווה מכפיל כוח משמעותי למשק, וביחידה להשקעות זרות קוראים ומסייעים לעוד חברות רב לאומיות להגיע לישראל".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים