בכירים מסכמים את השנה: אייל סלומון, אתוסיה
ביקשנו מבכירים בהיי-טק הישראלי ובתעשיות נילוות להעריך את המגמות בענף בשנה האחרונה ובזו הקרובה, ולבחור את איש/ת השנה שלהם ● והפעם: אייל סלומון, מנכ"ל אתוסיה
מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה?
"בתשע"ח נחשפנו כולנו לקמפיין ה-Metoo#, שהביא לעליית המודעות לנושא ההטרדות המיניות, ובין היתר לשינוי מהותי חיובי בכל הקשור למגדר ותעשיית ההיי-טק הישראלית.
לפי נתוני אתוסיה, נשים החלו לתפוס יותר ויותר עמדות בתעשיית ההיי-טק. אם בדצמבר 2017 הן תפסו 23% מהמשרות בתעשייה, כחצי שנה מאוחר יותר, בתחילת יוני 2018, עלה שיעור הנשים המועסקות בהיי-טק ל-26%. השינוי נובע גם מעלייה במספר הנשים שפונות ללימודי מחשב.
ניתן להסביר את הנתונים בעזרת שתי מגמות דומיננטיות שאפשר לזהות בשוק: ראשית, ארגונים רבים עושים כל מאמץ על מנת לגייס יותר מהנדסות, ויש כאלה שמגייסים אותן כבר בשנה השנייה שלהן בלימודי ההנדסה, כדי לממש את יעדי הגיוס שהציבו לעצמם. המגמה השנייה היא העלייה במספר הנשים החרדיות המועסקות בהיי-טק – בשיעור של 2% מתחילת 2018. נשים אלה תורמות רבות לשינוי המפה התעסוקתית בתחום.
אם התעשייה תשכיל להתאים את עצמה גם לגברים וגם לנשים שמחפשים/ות איזון בית הבית לעבודה, אני מעריך שנראה ירידה גם במספר הנשים שעוזבות את ההיי-טק, וכאן יהיה שינוי משמעותי מאוד".
מה יהיה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה הקרובה?
"בעיניי, הדבר הבולט ביותר שאנחנו צפויים לראות בתעשיית ההיי-טק הישראלי הוא המשך של השינוי הבולט שמתחולל במגמת הביקוש לסקטורים בענף. בעבר, כמעט לא ראינו סטארט-אפים חדשים שהתמקדו בתחום הסמיקונדקטור, אך במחצית הראשונה של 2018 חלה עלייה של 14% בביקוש לעובדים בענף. נתון זה, יחד עם העובדה שמאז תחילת השנה האזרחית נפתחו מספר סטארט-אפים בתחום, מעיד כי הענף התעורר לחיים.
הסטארט-אפים שמגייסים עובדים וכספים בתחום הסמיקונדקטור מתרכזים בתחומים שמרניים יחסית, כגון פיתוח שבבים לצרכי דטה ואחסון, אך בתחומים הללו קיים ביקוש גובר הודות להתפתחות של תעשיית האחסון בענן. חברות שעוסקות ברחפנים, רובוטיקה ורכב אוטונומי בולטות בביקושים.
הסיכון בענף קטן יחסית, לאור העובדה שהשווקים החדשים העלו במידה דרמטית את הביקוש לשבבים ונפתחו הזדמנויות רבות ליצרניות. ההשקעות עולות, וכך גם הביקוש לעובדים בענף. אני צופה שהסקטור הזה ימשיך לצמוח ולבלוט בשנה הקרובה.
בנוסף, החברות הגדולות ביותר בהיי-טק – אפל, אינטל ואמזון – מחריפות את המלחמה ביניהן על כוח האדם האיכותי, וכמעט כל האמצעים כשרים. גם זה יימשך בתשע"ט".
מיהו איש השנה בהיי-טק הישראלי?
"האדם שראוי לתואר זה הוא אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות ומי שהיה לפני כן מנכ"ל מרכזי הפיתוח של אפל בישראל.
אהרון, שעבר מהתפקיד הכי יוקרתי ונוח לתפקיד ציבורי, עמד בראש הפירמידה הטכנולוגית של ישראל וכעת בחר להיות שליח של רצון כנה ואמיץ, השואף להשפיע על עתידה של תעשיית ההיי-טק הישראלית, שחדשנות ויצירתיות אנושית הן מולקולות החמצן המניע אותה. זה מסר חזק מאוד לשינוי התפיסה האסטרטגית בארגונים טכנולוגיים והצהרת כוונות האומרת שהעולם מורכב מאנשים ומהיחסים ביניהם, וכל השאר לא כל כך חשוב. ניהול אנשים הוא בכל מקום אותו הדבר".
תגובות
(0)