גיבורי הקהילה
עולם המנמ"ר מושתת על טכנולוגיה, עסקים וניהול ● בבואנו לבחון את פעילות המנמ"ר המצטיין, נראה כיצד הוא משלב בין השלושה - מצטיין בכל אחד מהם ובשילוב שביניהם ● כך, הוא מהווה מנהיג טכנולוגי-עסקי בקהילת ה-ICT ומשמש דוגמה לאחרים ● מה מאפיין את פעילותם של 17 מנמ"רים, מנהלי אבטחת מידע ומנהלי טכנולוגיה וכיצד הם ראויים לתואר גיבורי הקהילה?
עולמו של המנמ"ר בעידן הנוכחי עומד על שלושה יסודות: טכנולוגיה, עסקים וניהול. ביום יום פועל כל אחד מהם בנפרד, אולם אחד המדדים בהם יש לבחון את פעילותו של מנמ"ר מצטיין, הוא ביכולתו לשלב בין השלושה, משמע, להצטיין בכל אחד מהם ובשילוב שביניהם. כך, הוא מהווה מנהיג טכנולוגי-עסקי בקהילת ה-ICT ומשמש דוגמה לאחרים.
שבעה עשר מנמ"רים, מנהלי אבטחת מידע ומנהלי טכנולוגיה יתייצבו מחר (ד') בבוקר, במרכז הכנסים אבניו, במסגרת כנס KickOff להשקת פעילות ה-ICT של שנת 2010. הם גיבורי הקהילה לשנה החולפת, 2009. הם האנשים שוועדת האיתור, בראשותו של פרופסור גדי אריאב – מוותיקי ענף ה-ICT, מרצה ומי שמעורה בתעשיה – קבעה שהם ראויים להוקרה על מצוינות בניהול מערכות מידע. הענקת הפרסים היא המשך לתחרות מצטייני המיחשוב, ITAwards 2009. זו השנה השניה ברציפות שבה טקס הענקת הפרסים בקטגוריות האישיות מופרד מהאירוע במסגרתו צוינו הפרויקטים המצטיינים שבוצעו על ידי צוותי ה-IT בשנה שעברה.
אין זה מקרה. בחיפוש אחר גיבורי הקהילה, מבקשת ועדת האיתור למצוא את המנהיג, את המוביל, את המנמ"ר שחרג מדל"ת אמותיו במשרד ה-CIO, משמע, זה שביצע ביוזמתו הרבה מעבר לתפקידו המוגדר. מבלי לפגוע חלילה בחלק של התחרות על הפרויקטים המצטיינים, שהרי גם משם מחפשים את המצוינות – רבים מהם מתנהלים גם ללא מעורבות של המנמ"ר, כפי שהדבר צריך להיות. בארגון ממוצע מתנהלים בו זמנית פרויקטים רבים, עשרות ולעיתים מאות מדי שנה. לכל פרויקט יש צוות עם מנהיג. תפקידו של המנמ"ר הוא לוודא שהפרויקטים הללו מנוהלים על ידי המצטיינים שבחבורה, והמנהיג – בראשם.
בבואה לחפש את המצטיינים שבין בעלי התפקידים – המנמ"רים, מנהלי הטכנולוגיות ומנהלי אבטחת המידע, חיפשה ועדת האיתור את התכונות הבאות בכל אחד מהאנשים שזומנו על ידה לראיון אישי: אופן מילוי תפקיד; מורכבות התפקיד; הצלחות/כישלונות; שילוב בארגון – כפרט וכגוף IT; אחריות וסמכות; יישומים מרכזיים; משתמשים, תקציבים, טכנולוגיה, מתודולוגיה, חדשנות ותרומה לארגון. אלו הן תכונות מעין "גנריות", שנדרשות מכל מי שרוצה להיות מנהיג טכנולוגי-עסקי.
הסיפורים שסופרו בראיונות עם המועמדים היו מרתקים, ולא פעם מרגשים, למרות שרובם סופרו על קצה המזלג. מבין ה-17 שנבחרו, מצאו חברי הוועדה ארבעה שהם בעלי תכונת הצטיינות מיוחדת, כי הם ענו להגדרה של "מודל ראוי ליקוי". הארבעה הם אודליה לבנון, מנמ"רית קו-אופ הריבוע הכחול, ארגון שהוא לואו-טק בהגדרה ("אנחנו מוכרים עגבניות ותפוחים, ותפקיד ה-IT לבדוק שזה יהיה בצורה היעילה והטובה ביותר", נוהגת לבנון להתבדח). זהו ארגון שעבר משבר ושינוי ארגוני בזכות מנכ"ל שהוא מנהיג לכל הדעות, מנכ"ל שמבין את חשיבות הטכנולוגיה בהובלת הספינה הענקית, רשת קמעונאות – אל חוף מבטחים.
גם דוד אבני, מנמ"ר צים, הפליא את חברי הוועדה בתיאורו כיצד ה-IT היה שותף להצלת החברה בגלל סיבות שונות שאינן קשורות כלל לטכנולוגיה. הוא תיאר כיצד מערכות מידע חובקות עולם, חוצות ימים ויבשות, מסוגלות לנגן כמו תזמורת מקצועית אחת.
לצד אבני, אי אפשר היה שלא לציין לשבח את אלי פרנק, מנמ"ר בזק. גם זו ספינה ענקית ומגושמת, שנעה בין הגלים הסוערים של שינויים טכנולוגיים שמחייבים אותה להתייעל מחד ולהיות כמה צעדים קדימה בחזית הטכנולוגיה, הרבה לפני שהמתחרים יתעוררו.
ליד שלושה אלה, הסיפור של גיל כץ, מנמ"ר כלמוביל, הוא ללא ספק הסיפור הסקסי שקרה השנה בענף ה-IT. זו יבואנית כלי רכב, שעיסוקה בשינוע ובמכירת מכוניות, תחזוקה ושירות לקוחות. הקבוצה לקחה על עצמה סיכונים אדירים, כאשר החליטה להחליף את כל מערכות הליבה שלה בבת אחת, עבור עשרות משתמשים. עוד מאפיין ייחודי בסיפור זה, הוא העובדה שהם עשו זאת כמעט לבד, בהנהגתו של כץ המנמ"ר. ללא ספקים, ללא קבלני חוץ, ללא עובדים חיצוניים.
סיפורם של הארבעה מתאפיין בתכונה אותה חיפשו חברי ועדת האיתור: האומץ לקחת אחריות, ליטול סיכונים ולהאמין במה שאתה עושה. אל הארבעה הללו מצטרפים הגיבורים הנוספים, מצוינים ומצטיינים בפני עצמם, מארגונים גדולים ובינוניים ממגזרי המשק השונים. שמחנו לשלב בין המצוינים גם נציגים של הממשלה והרשויות המקומיות. אם יש תכלית לפרויקט המצטיינים של אנשים ומחשבים הנערך זו השנה השביעית ברציפות, הרי שהיא נמצאת בדיוק במקומות שמהם מגיעים רן שלום (עיריית פתח תקווה) ופנחס רוזנבלום (משרד האוצר). במקומות אלה, למרבה הצער, המצוינות עדיין אינה ערך עליון. למרות זאת ועל אף הכל השניים אותרו כבעלי תכונות של מנהיגות.
לקראת הטקס ביום ד' התבקש כל אחד מהזוכים להגדיר בכמה משפטים, מהי מצוינות בעיניהם ומהי מנהיגות טכנולוגית. בתשובות של כל המתמודדים עבר כחוט השני המוטו של התמדה, עקשנות, ראיית הנולד ולא פחות חשוב, האנשים – הצוות שאיתו הם עובדים.
למצוינות הזו אין גבולות. היא חוצה את המשרד של המנמ"ר, היא מהווה חלק מההובלה וההצטיינות של הארגון אליו משתייכים המצטיינים. גאוותם היא גאוות הארגון, והם ראויים ביום זה להוקרה ולתודה מצד המנכ"לים והבכירים שיבואו לברך אותם.
תגובות
(0)